FORUM
Uprawa zboz
Witam mam problem z jeczmieniem i mieszanka. Zaczynaja mi schnac i zolknac listki. Jak probuje wyrwac taka chora roslinke to urywa sie u samej ziemi, zdrowa roslinke wyrwie z korzonkami, a te zolte jakies podgryzione chyba sa bo sie tak latwo urywa. Jak odkopalem tak z 2 cm to chodzily tam takie male czarne robaczki.
Foto:

Foto:

- marek mokwa
- Kontakt:
-
ja zaprawiam jare i ozime BAYTANEM, bardzo dobra zaprawa, siałem swój jeczmien ozimy zaprawiony bytanem, i wzielem kwalifikat tej samej odmiany a byl zaprawiony Kinte Duo, i powiem ze to co zasiłem swoim zaprawione baytanem to duzo mniej plesni, i rosliny calkiem inaczej wygladaja, a i baytan chroni zboze tez od chorob podstawy źdźbla, tak że w mniej ekstensywnej uprawie wystarczy jeden zabieg fungicydowy
-
Na jednym kawalku przedplonem byl jeczemien a na drugim pszenica. Pszenice wtedy pryskalem Glean'em ale nie ma tam zadnych przeciwskazan do uprawy w kolejnym roku zboz. Powiem ze tam juz od jakiegos czasu jest problem od dwoch lat cos mi sie tam zboze wytraca, ale tylko na tym kawalku.. moze to jakis szkodnik?
-
-
-
-
-
tak myslalem na poczatek 8 ha zasiac, po pszenzycie ozimym, nawiezc dobrze obornikiem, tylko niewiem czy sie wyrobie z terminami, dobrym przedplonem chyba bylby jeczmien ozimy, bo wczesnie schodzi z pola i bylby czas na odpowiednia uprawe
a jeszcze mam pytanie ile mniej wiecej trzeba wyłozyc na 1 ha uprawy rzepaku, chodzi mi o nasiona, zabiegi ochrony roslin??
a jeszcze mam pytanie ile mniej wiecej trzeba wyłozyc na 1 ha uprawy rzepaku, chodzi mi o nasiona, zabiegi ochrony roslin??
po pszenżycie mało czasu a jak będzie susza to wschody kiepskie obornik jeszcze pogarsza wschody , po jęczmieniu ozimym jest super tylko zbierz słomę jak chcesz dać obornik , ile kasyturbogrocho49 pisze:tak myslalem na poczatek 8 ha zasiac, po pszenzycie ozimym, nawiezc dobrze obornikiem, tylko niewiem czy sie wyrobie z terminami, dobrym przedplonem chyba bylby jeczmien ozimy, bo wczesnie schodzi z pola i bylby czas na odpowiednia uprawe

Niestety znalazlem drutowca, co wy teraz na to?arek pisze:jestem pewien ze niczego tam nie znajdziesz może lepiej zbadaj glebę na zawartość pierwiastków u mnie kiedyś tez takie place się robiły i jak zrobiłem badanie gleby to wyszła bardzo niska zawartość magnezu wapnowanie wapnem magnezowym załatwiło sprawę
jak była susza w 2008 to rzepak mi dał 4,58t/ha+odszkodowaniearek pisze:4tony pod jednym warunkiem ze będzie odpowiednie nawodnienie bo wkład możesz zrobić ale gdy będzie sucho to nawet kelpak nie zniweluje braku wody

w rzepaku podstawa to terminowość , staranność:!: i nawożenie N-