FORUM
chore prosięta
chore prosięta
Witam ja jestem początkującym rolnikiem , mam 4 maciory własnego knura i ok. 30 prosiąt i jak dotąd nie narzekałem ,ale teraz mam poważny problem zaczęły mi zdychać prosięta.Karmione są prestarterem sano a od 15 kg. starterem też sano . odsadziłem w 6 tyg. teraz już wiem, że to zły tydzień szczepiłem na 3 dzień po ur. żelazem kly obcinam dnia 1-go.
Lekarz powiedział , żeby dać im po 7cm. wapna i odstawić jedzenie na 1 dzień i podawać inke .
Zostało 15 szt. , jedno z nich ledwo dyszy ma podpuchnięte oczy i się trzęsie co mu dać , aby wróciło do formy?
Proszę pomóżcie mi ,bo nie wiem co im można jeszcze podać na wzmocnienie.
Lekarz powiedział , żeby dać im po 7cm. wapna i odstawić jedzenie na 1 dzień i podawać inke .
Zostało 15 szt. , jedno z nich ledwo dyszy ma podpuchnięte oczy i się trzęsie co mu dać , aby wróciło do formy?
Re: chore prosięta
Rzeźnik ,lekarz niech nie opowiada co i jak tylko niech przyjeżdża do tych prosiat i zrobi co potrzeba ,a napewno trzeba dać wszystkim antybiotyk w zastrzyku i coś na wzmocnienie np. Dufalyte i antybiotyk do pyska też . To wychodzi na kolibakteriozę nazwijmy to obrzękówką ,głodówka owszem ale antybiotyk na E.coli musi być podany w wodzie lub paszy przez kilka dnia nie kawa Inka ,inaczej to praktycznie wszystko ci wyzdycha . Dzwoń zaraz za tym doktorem niech przyjeżdża i zrobi sekcje bedzie wiedział co podać , bo szkoda prosiąt !!!rzeźnik pisze:Witam ja jestem początkującym rolnikiem , mam 4 maciory własnego knura i ok. 30 prosiąt i jak dotąd nie narzekałem ,ale teraz mam poważny problem zaczęły mi zdychać prosięta.Karmione są prestarterem sano a od 15 kg. starterem też sano . odsadziłem w 6 tyg. teraz już wiem, że to zły tydzień szczepiłem na 3 dzień po ur. żelazem kly obcinam dnia 1-go.
Od biegunki to dostały colipate dawałem przez 3 dni 2 x dziennie i myślałem że pomogło ale ten prosiak leży już 3 dzień z takimi objawami , dziś już trochę sie podnosi ale jest bardzo słaby a tamte zdychały w nocy i tak nagle.
Ja nie mogę zrobić sekcji bo żaden lekarz nie chce się tego podjąc muszę jechać do Lublina a to spory kawałek ode mnie. To jaki antybiotyk będzie najlepszy w tej sytuacji,bo ja jestem masaż-rzeznik i na prosiętach sie nie znam.
Ja nie mogę zrobić sekcji bo żaden lekarz nie chce się tego podjąc muszę jechać do Lublina a to spory kawałek ode mnie. To jaki antybiotyk będzie najlepszy w tej sytuacji,bo ja jestem masaż-rzeznik i na prosiętach sie nie znam.
kurcze no jaki antybiotyk amoksycyklina chyba by pomogla no i ja bym dał jeszcze oslonowo tylozyny!!!!! no i musisz zrobic tak zeby miały ciepło i to bardzo wode tez najlepiej nie ze smoczka tylko taka cieplejsza im daj !!!!!!! i sprawdz czy nie maja goraczki a jesli maja to oxytetracyklina lub deksametazon
Rzeznik tyle napisałes a zadnych konkretów,tutaj nikt nie jest jasnowidzem.Musisz najpierw sprecyzowac co dokładnie jest tym prosietom ( kaszlel, zapadnięte boki, chwiejny tuch, biegunki wodnite, zółte ,czarne, szare,czerwone itd
oraz w jakim one sa wieku bo z Twojego postu to nie wiadomo czy chodzi o prosieta tygodniowe czy takie po odsadzeniu czy moze 10 tygodniowe?
oraz w jakim one sa wieku bo z Twojego postu to nie wiadomo czy chodzi o prosieta tygodniowe czy takie po odsadzeniu czy moze 10 tygodniowe?
no maciek,wiem ze lubisz tą tylozynę ale na obrzękowkę??rzeznik z tego co piszesz to najprawdopodobniej obrzękowka,podejrzewam ze prosięta miały zbyt zimno,przy tej pogodzie pewnie i wilgotno.podaj wszystkim enrofloksacyne a tym które leża lub mają sine uszy dodatkowo dexametason.dodatkowo powinienes dac lek do wody(kolistyna).pierwszego dnia głodowka.
przeanalizujmy: prestarter sano starter sano i obrzękówka- niestety moja propozycja lek na coli w zastrzyku tak jak koledzy proponowali zmiana paszy przez tydzień na śrue jęczmienną z antybiotykiem poszukanie innej firmy (proszę się nie sugerować ładnymi oczkami przedstawicielek) powoli wprowadzać inny starter mieszając go z śrutą jęczmienną w coraz większym stężeniu cały czas antybiotyk na coli
No niestety, bez osłony lekowej - dotyczy to przede wszystkim prosiąt w okresie odsadzeniowym - nie da rady (chyba że ktoś karmi na paszy tzw. low-pro czyli niskobiałkowej, ale wtedy brak efektów - jeśli chodzi o przyrosty w tym okresie.
Nasze doświadczenia na fermach pokazały jednoznacznie - jeśli pasza ma być dobra (wysokie przyrosty) i jednocześnie ma dobrze zabezpieczać przed biegunkami i problami z płucami to musi być to pasza lecznicza (z odpowiednio dobranym lekiem).
Gdy idzie dobra pasza, jest prowadzony odpowiedni program szczepień i zachowane są podstawowe zasady zoo-higieniczne to problemów być nie powinno, a wyniki produkcyjne powinny być zadawalające (a przez zadawalające rozumiem min. 14,5 kg w 45 dniu (przy odsadzeniu ok. 28-30 dzień).
Nasze doświadczenia na fermach pokazały jednoznacznie - jeśli pasza ma być dobra (wysokie przyrosty) i jednocześnie ma dobrze zabezpieczać przed biegunkami i problami z płucami to musi być to pasza lecznicza (z odpowiednio dobranym lekiem).
Gdy idzie dobra pasza, jest prowadzony odpowiedni program szczepień i zachowane są podstawowe zasady zoo-higieniczne to problemów być nie powinno, a wyniki produkcyjne powinny być zadawalające (a przez zadawalające rozumiem min. 14,5 kg w 45 dniu (przy odsadzeniu ok. 28-30 dzień).
Agrivet, a powiedz ty mi ile ta pasza lecznicza kosztuje mniej więcej i jakie jest zużycie. Można dać do paszy taki antybiotyk, że nawet bomba atomowa nie ruszy prosiaka tylko trzeba policzyć koszty. Ja stosuję koncetraty sano ale zawsze z antybiotykiem przy odsadzeniu i z reguły nie mam problemów. A koszty nie są wielkie. Czekam na odpowiedź!
nie obrażając nikogo ( to był żart z ich reklam na polagrze) chyle czoła przed wszystkimi komu wychodzi z sano mnie się nie udaje co ileś lat próbuje gdy zawiodę się na dotychczasowej firmie i niestety mnie się nie udaje
agrivet masz całkowitą rację bez paszy leczniczej jest trudno odsadzić i to jest podstawa chociaż w tym wypadku nie powinno nic wyskoczyć
Pasza lecznicza w moim rozumieniu jest to każda pasza z dodatkiem antybiotyku ew.zakwaszacza niekoniecznie kupna
agrivet masz całkowitą rację bez paszy leczniczej jest trudno odsadzić i to jest podstawa chociaż w tym wypadku nie powinno nic wyskoczyć
Pasza lecznicza w moim rozumieniu jest to każda pasza z dodatkiem antybiotyku ew.zakwaszacza niekoniecznie kupna
witam...proszę o porade...prosięta dostały w 3 tygodniu ostrą biegunke ciężką do zatrzymania...(powodem była maciora,podwyż.temp itd.)prosięta odsadzone... podawałem im przez kilka dni do wody neomycyne i domięśniowo enrofloksacyne... biegunka po 3 dniach z trudem ustąpiła...ale ok 2% prosiąt ma delikatne problemy ze stawami...(zwłaszcza tylne nogi...brak opuchnięcia ale problemy z wstawaniem ) wydaje mi się że to może być reakcja na duże ilości antybiotyków...co o tym sądzicie?