FORUM
I co wy na to ????
-
Dopłaty czynią wiecej szkody niż pożytku;
-Ludzie spoza rolnictwa mówią, że skoro rolnicy maja dopłaty to czego jescze chcą
- na dopłatach korzysta dziadostwo, ludzie którzy mają 2- 3 ha i wydzierżawiają mają nawet ponad 700 zł z ha
- przez dopłaty ziemia jest droga
- różny poziom finansowania powoduje nieróną konkurencję na unijnym rynku.
-podtrzymują przy życiu nierentowne gospodarstwa
Wg mnie dużo lepsze wyniki dałoby ograniczenie subsydiów i bardziej raciolanle ich wykorzystanie, np na prace hodowlane, badania itd, by dać wędkę a nie rybę.
-Ludzie spoza rolnictwa mówią, że skoro rolnicy maja dopłaty to czego jescze chcą
- na dopłatach korzysta dziadostwo, ludzie którzy mają 2- 3 ha i wydzierżawiają mają nawet ponad 700 zł z ha
- przez dopłaty ziemia jest droga
- różny poziom finansowania powoduje nieróną konkurencję na unijnym rynku.
-podtrzymują przy życiu nierentowne gospodarstwa
Wg mnie dużo lepsze wyniki dałoby ograniczenie subsydiów i bardziej raciolanle ich wykorzystanie, np na prace hodowlane, badania itd, by dać wędkę a nie rybę.
również jestem przeciw dopłatą. Zawsze kojarzą mi się z socjalizmem ale przynajmniej wtedy za kilka tuczników kupiłem opał na całą zimę. Nawozu przyczepę i starczyło na wszystko. Teraz starczy na studia dla dzieci i rachunki. Mimo wszystko nie krzyczę komuno wróć. Czy ta unia to nie nowy ZSRR tylko w bardziej liberalnym wydaniu.
-
a ja jestem za doplatami...pewnie mnie zaraz zjebi***** ale ja narazie startuje ze swiniami i gdyby nie bylo doplat to napewno bym swin chodowac nie zaczal bo poprostu wiecej bym wkladal w rolnictwo niz zyskiwal....dzieki nim np w tym roku moglem obore przerobic na chlew i troche go zmodernizowac....
-
No tak ale czy producenci nawozu i sprzętu rolniczego obniża ceny tylko dlatego że dopłat nie będzie ........ nie sądzę czy ktoś z was zrobiłby coś takiego ??? I również nie wydaje mi się że brak dopłat spowodowałby że zakłady mięsne płaciłyby więcej za tucznika. Przez ten czas kiedy jesteśmy w UE przyzwyczaili się do dymania rolników i nie zrezygnują z tego.