FORUM
Wybór Loszek
Wybór Loszek
Witam szanownych rolników . Posiadam małe prosiaki i chciał bym zostawić sobie z nich loszki do dalszej hodowli i mam takie pytanie na co powonieniem zwracać uwagę przy wyborze loszki i gdy zostaną one wybrane to czy je karmić je pasza dla tuczników czy jakaś inna , czy oddzielić je od reszty ? . Będę wdzięczny za porady .
Pytam tak na zapas bo mam pare prosiaków z zakupu i z swojej hodowli bo Pietrenka mi sie oprosliła miesiac temu i wyszł y prosiaki białe wiec chyba była pokryta PBZ . A mam tez czysta rase PBZ pokryta PBZ . A z tego co sie orintuje to nie wszystkie loszki sie nadaja to dalszej hodowli . A mi chodzi ktore swinki z tyh małych mam wybrac do dalszej hodowli i jak je karmic czy takimi paszami jak te przeznaczone na tucz czy je oddzielić do innego kojca i podawac im jakies inne pasze .
-
- Posty: 127
- Rejestracja: niedziela 23 maja 2010, 14:14
- Lokalizacja: Wielkopolska
Pierwszej selekcji wstępnej dokonujemy w okresie po odsadzeniu, wybierając z miotów prosięta rodzaju żeńskiego w ilości 2-3 razy większej niż potrzeby remontowe stada. Zwrócić należy wówczas uwagę na ich zdrowotność.
Drugą selekcję należy przeprowadzić w czasie, gdy wybrane wstępnie prosięta będą w wieku 13-14 tygodni i wadze około 30-45 kg. Wybieramy wtedy z tej grupy loszki - warchlaki o dobrej budowie, zdrowe, ruchliwe, dobrze wyjadające paszę i o odpowiedniej ilości sutek (minimum 12). O wartości hodowlanej loszek decydują głównie: płodność, plenność, mleczność i troskliwość ich matek lub starszych sióstr przebywających w tych samych warunkach bytowych co przygotowane do selekcji loszki remontowe, gdyż w złych warunkach środowiskowych nawet najlepszy materiał mateczny nie ujawni swoich pozytywnych cech.
Należy pamiętać, że nie dokonuje się wyboru loszek do dalszej hodowli z grupy tuczników, ponieważ mogą być zatuczone, a narządy rodne otłuszczone i słabo rozwinięte.
Podstawowym kryterium wyboru loszek do remontu stada jest ocena pokroju - wyglądu ogólnego zwierzęcia w powiązaniu z budową poszczególnych partii ciała: głowa, tułów, klatka piersiowa, grzbiet zwierzęcy, brzuch, lędźwian i krzyż, szynka i nogi. Oceny pokroju loszki dokonuje się w wieku 5-6 miesięcy. W czasie oceny zwrócić należy również uwagę na stan zdrowia zwierzęcia. O złym stanie świadczyć może matowa i nastroszona szczecina, sucha - łuszcząca się skóra, blada i sucha śluzówka oka, osowiały wygląd itp. Nie należy przeznaczać do hodowli loszek, które w okresie wychowu chorowały na grypę, zapalenie oskrzeli, płuc.
Bardzo ważnym kryterium oceny jest wymię lochy. Sutki powinny być dobrze wykształcone, równomiernie i symetrycznie rozmieszczone w liczbie przynajmniej 12, najlepiej 14.
(na podstawie art. TCH nr 3/05)
Drugą selekcję należy przeprowadzić w czasie, gdy wybrane wstępnie prosięta będą w wieku 13-14 tygodni i wadze około 30-45 kg. Wybieramy wtedy z tej grupy loszki - warchlaki o dobrej budowie, zdrowe, ruchliwe, dobrze wyjadające paszę i o odpowiedniej ilości sutek (minimum 12). O wartości hodowlanej loszek decydują głównie: płodność, plenność, mleczność i troskliwość ich matek lub starszych sióstr przebywających w tych samych warunkach bytowych co przygotowane do selekcji loszki remontowe, gdyż w złych warunkach środowiskowych nawet najlepszy materiał mateczny nie ujawni swoich pozytywnych cech.
Należy pamiętać, że nie dokonuje się wyboru loszek do dalszej hodowli z grupy tuczników, ponieważ mogą być zatuczone, a narządy rodne otłuszczone i słabo rozwinięte.
Podstawowym kryterium wyboru loszek do remontu stada jest ocena pokroju - wyglądu ogólnego zwierzęcia w powiązaniu z budową poszczególnych partii ciała: głowa, tułów, klatka piersiowa, grzbiet zwierzęcy, brzuch, lędźwian i krzyż, szynka i nogi. Oceny pokroju loszki dokonuje się w wieku 5-6 miesięcy. W czasie oceny zwrócić należy również uwagę na stan zdrowia zwierzęcia. O złym stanie świadczyć może matowa i nastroszona szczecina, sucha - łuszcząca się skóra, blada i sucha śluzówka oka, osowiały wygląd itp. Nie należy przeznaczać do hodowli loszek, które w okresie wychowu chorowały na grypę, zapalenie oskrzeli, płuc.
Bardzo ważnym kryterium oceny jest wymię lochy. Sutki powinny być dobrze wykształcone, równomiernie i symetrycznie rozmieszczone w liczbie przynajmniej 12, najlepiej 14.
(na podstawie art. TCH nr 3/05)