Świnie się gryzą!!!

elros113

Świnie się gryzą!!!

Post autor: elros113 »

Od pewnego czasu świnie z jednego kojca gryzą się jak opętane :evil: . Zagryzione zostały już trzy, a pięć ledwo żyje. Myślałem nad jakimiś gumowymi zabawkami dla psów, żeby mogły je troche pogryźć. Myślicie, że to dobry pomysł?
Dezu

Post autor: Dezu »

Witam. W moim przypadku sprawdzają się plastikowe butelki i łańcuchy.
jaqbn

Post autor: jaqbn »

... odizoluj te co gryzą
elros113

Kilka świń już przeniosłem do innego kojca ale dalej się gryzą. Spróbowałem wrzucić butelki. Rzuciły się na nie i zaczeły za nimi biegać jak szalone. Tylko że butelki szybko się niszczą i na dłuższą metę to nie działa.
pysiek99

Post autor: pysiek99 »

to wez kantowke taka przynajmniej 5x5 drewniana i zaczep na linie przy suficie tak zeby mogly siegnac ryjami....

p.s tylko to ma byc kantowka a nie okraglak....
robak

Post autor: robak »

szklane butelki lub zakręcone i wapno budowlane w powietrze stracą węch i ochotę do "zabawy". Wapno na wszystko jest dobre
elros113

Wapno już próbowałem i krótko działa.
turbogrocho49

Post autor: turbogrocho49 »

kolego tlenek magnezu do paszy, 4 kg na tone dwa tygodnie i po problemie, jak to nie pomoze to nie wiem
bamberinio

Post autor: bamberinio »

wrzuć byle co i polej je octem
julita

Post autor: julita »

na gryzienie się świn dobra jest ropa posmaruj je na ciele śmierdzi i nie będa miały ochoty się dotykać dobre też jest wrzucić kawałek twardego pinka drewna do obgryzania a tak wogóle to dosyp do paszy 1 kgsoli jadalej na tonę paszy powinno pomóc
elros113

Dalej się gryzą po tym, jak potraktowałem je wapnem i wrzuciłem butelki.
bamberinio

po occie się nie gryzą przynajmniej u mnie
DUDUŚ

Post autor: DUDUŚ »

julita pisze:na gryzienie się świn dobra jest ropa posmaruj je na ciele śmierdzi i nie będa miały ochoty się dotykać dobre też jest wrzucić kawałek twardego pinka drewna do obgryzania a tak wogóle to dosyp do paszy 1 kgsoli jadalej na tonę paszy powinno pomóc
Jeżeli juz to dosyp na 1 tone paszy minimum 6 do 7kg soli. Jeden kg soli nic nie daje. A tak poza tym to te 6 kg soli w 1 tonie paszy musi byc pzrez cały okres tuczu.
A jeśli juz sie gryza to dać im jakies gałezie drzew, trawe, konieczyne, worki papierowe po paszy, ziarno, zwykły piasek . A jeśli to nie pomaga to dać sobie czas i naznaczyć kredka te sztuki agresywne zawołać jeszce jedna osobe do pomocy która te agresywne sztuki przytrzyma , wziąć reczna tatuownicę z numerkami i "lekko" podrapac ich "guziki" ryje tymi numerkami. Skutek jest natychmiastowy i te agresory robia sie najspokojniejsze w całym kojcu.
bamberinio

nadmierna ilość soli może spowodować zatrucie
DUDUŚ

Post autor: DUDUŚ »

bamberinio pisze:nadmierna ilość soli może spowodować zatrucie
Tą ilosć soli stosuje od trzech lat i żadnych zatruć, żadnych padnięć wśród tuczników nie mam. Pozdrawiam
staś76

Post autor: staś76 »

w jednym kojcu wczoraj zauważyłem agresora ,trochę mu przylałem żeby mu ochota odeszła od atakowania innych , dzisiaj idę o on dzisiaj leży zagryziony :shock: trochę mi to popsuło humor bo świniak z 90kg no ale w kojcu spokój....
nemezis

Post autor: nemezis »

Byc moze on nie był tym agresorem tylko sie bronił.Moja metoda na agresory to przylac w czubek nosa tylko z rozwagą bo wyglądaja jak by mnieli zle poskładane szczeki
Don

Post autor: Don »

u mnie gdy zmieszają się kojce i trzeba działac natychmiast to
- opryskiwacz plecakowy w nim ropa i troche starego oleju dla uzyskania czarnego koloru aby widzieć które swinie już opryskałem, jesli przelecisz tak całe swinie i dobrze nos spryskasz to nie ma bata aby sie w tym dniu gryzły
-potem sól do paszy lub cos inego na kanibalizm
-łańcuchy, , baniaki w srodek kilka kamieni aby gruchało i sznurki do ciągnięcia
ODPOWIEDZ