FORUM
Uprawa zboz
Wapno które powstaje ze zmielenia twardych skał wapiennych, dolomitowych dział baaaardzo powoli. Ziarna tego wapna są dość duże, nie porowate więc reakcje z roztworem glebowym mogą zachodzi jedynie na powieżchni powodując stopniowe wietrzenie które trwa latami!
Z wapna weglanowego najlepsza jest kreda (dzięki amorficznej strukturze działa szybko i efektywnie) ale wadą jest cena.
Ja polecam krede jeziorną z kopalni węgla brunatnego w Bełchatowie, ma ona wszystkie zalety typowej kredy pakowanej w big bagi i co wazne jest tania! W przeliczeniu na tlenek jej wartośc wynosi około 30% ale trzeba pamiętac że te 30% kredy jest więcej warte niż teoretyczne 60% ale twardych skał.
Z wapna weglanowego najlepsza jest kreda (dzięki amorficznej strukturze działa szybko i efektywnie) ale wadą jest cena.
Ja polecam krede jeziorną z kopalni węgla brunatnego w Bełchatowie, ma ona wszystkie zalety typowej kredy pakowanej w big bagi i co wazne jest tania! W przeliczeniu na tlenek jej wartośc wynosi około 30% ale trzeba pamiętac że te 30% kredy jest więcej warte niż teoretyczne 60% ale twardych skał.
Tak tylko nie mylcie reaktywności z wartościa odkwaszająca przeliczana na CaO która wynosi około 50%!
Moim zdaniem absolutnie nie warto wydawać 680zł/tonę kredy! W Bełchatowie tona kredy jeziornej o zawartości 30% CaO i reaktywności 90% kosztuje 14zł wjęc nawet zakładając że trzeba jej dac dwa razy więcej to tylko 28zł +koszt transportu. Kreda jeziorna zawiera dodatkowo domieszkę wegla brunatnego który znakomicie poprawia zawartość próchnicy w glebie.
Jeżeli mówimy o dawce 600kg/ha to tylko o tzw dawce zachowawczej kiedy aktualne ph gleby jest optymalne i chcemy zapobiec jego pogorszeniu jeżeli jednak gleba wymaga odkwaszenia i podniesienia ph np z 5 do 6 to wtedy potrzeba 4-10t/ha zaleznie od rodzaju gleby i pojemności kompleksu sorbcyjnego.
Moim zdaniem absolutnie nie warto wydawać 680zł/tonę kredy! W Bełchatowie tona kredy jeziornej o zawartości 30% CaO i reaktywności 90% kosztuje 14zł wjęc nawet zakładając że trzeba jej dac dwa razy więcej to tylko 28zł +koszt transportu. Kreda jeziorna zawiera dodatkowo domieszkę wegla brunatnego który znakomicie poprawia zawartość próchnicy w glebie.
Jeżeli mówimy o dawce 600kg/ha to tylko o tzw dawce zachowawczej kiedy aktualne ph gleby jest optymalne i chcemy zapobiec jego pogorszeniu jeżeli jednak gleba wymaga odkwaszenia i podniesienia ph np z 5 do 6 to wtedy potrzeba 4-10t/ha zaleznie od rodzaju gleby i pojemności kompleksu sorbcyjnego.
Baraki masz może numer do Bełchatowa
Czy ta kreda nie ma czasem sporej zawartości glinu i jaka jest jego szkodliwość?
Co do węgla brunatnego na e-WGT jest oferta sprzedaży miału zapewne brunatnego , gdyż z mego powiatu konińskiego, gdzie też są jego kopalnie
cena 85 zł\t
Mam też torfowisko niskie na swym terenie i czy warto by było nieco torfu na pole wywieźć???
Czy ta kreda nie ma czasem sporej zawartości glinu i jaka jest jego szkodliwość?
Co do węgla brunatnego na e-WGT jest oferta sprzedaży miału zapewne brunatnego , gdyż z mego powiatu konińskiego, gdzie też są jego kopalnie
cena 85 zł\t
Mam też torfowisko niskie na swym terenie i czy warto by było nieco torfu na pole wywieźć???
U nas w centralnej Polsce optymalny termin siewu jęczmienia ozimego to 25,08 - 10,09 Kolega w zeszłym roku siał właśnie Nativala 5,09 z tym że na jesieni pryskał na mączniaka i przezimował mu pięknie tak że nie wszędzie ten sam termin siewu jest wskazanymaciek* pisze:a ja wlasnie uwazam ze za wczesnie zasialem , bo byl zbyt duzy tak czy tak na wisone bylo czarne pole
Ostatnio zmieniony czwartek 02 wrz 2010, 22:24 przez Grzesiek, łącznie zmieniany 1 raz.
kolego te terminy są nie z tej epokiGrzesiek pisze:U nas w centralnej Polsce optymalny termin siewu jęczmienia ozimego to 25,08 - 10,09 Kolega w zeszłym roku siał właśnie Nativala 5,08 z tym że na jesieni pryskał na mączniaka i przezimował mu pięknie tak że nie wszędzie ten sam termin siewu jest wskazanymaciek* pisze:a ja wlasnie uwazam ze za wczesnie zasialem , bo byl zbyt duzy tak czy tak na wisone bylo czarne pole

ja sieję 16-19.09 i około 290-320 szt/m2
-
był u mnie przedstawiciel handowy i opowiadał ze są gospodarstwa w których nie wykoszono 150 ha pszenicy - poprostu stoi woda -w gruncie a co dopiero mówic o zasiewachmaciek* pisze:w czechach jescze stoi duzo nie wykoszonego zboza a pola poyrte kombajnami jak by stado bykow tam przelecialo
inna sprawa to rachunek ekonomiczny - nikogo nie stać na straty
rzepak plon 2,7t słabo a tak ładnie wyglądał
ogólnie jak z zasiewami idzie i jakie wschody