FORUM
premiksy
- mytotoksyna1
k
Kto stosuje koncentrat dla tuczników firmy VITFOOS. Dobry , efektywny, coś więcej na ten temat??
-
Re: k
wozili mi kiedyśmytotoksyna1 pisze:Kto stosuje koncentrat dla tuczników firmy VITFOOS. Dobry , efektywny, coś więcej na ten temat??
jak byłto PROHAMIX to było bagienko

potem VITFOSS bagno

teraz HAGE szambo

dawno pozwalniali albo się zwolnili mądrzy,
a teraz jaki pan taki kram

zywienie pasze
co lepej stosowac wzywieniu premiksy? czywlasne zboze i koncentraty lub prowity.
Re: zywienie pasze
Oczywiście, że premiksy- aktualnie wolno mówić na nie MPU - pod warunkiem, że ma sie pojęcie o mieszaniu paszy i podstawowy sprzęt do tego a także dostęp do pozostałych komponentów no i odpowiednią skalę produkcji !!sztuka90 pisze:co lepej stosowac wzywieniu premiksy? czywlasne zboze i koncentraty lub prowity.
-
No ja bym się nie zgodził że premiks wychodzi lepiej (chyba ze ta skala produkcji jest bardzo duża) osobiście zkręciłem paszę dla loch karmiących na premiksie i na koncentracie i ta na koncentracie wyszła mnie 100 taniej na tonie. Do tej na premiksie trzeba było tyle różnych dodatków nawrzucać że w rezultacie wyszło drożej. Wszystko zależy od tego co trzeba dodać i jaka jest cena na poszczególne składniki. Osobiście twierdzę że duża firma paszowa kupi je taniej niż indywidualny rolnik poza ty skrupulatnie wszystko policzyłem i dlatego mój wybór padł na koncentraty.
- WOJCIECH1236
Od około 5 miesięcy stosuję premiksy. Tucznik z Cehave natomiast warchlak z deheus. Efrekty zaczeło być widać tak po miesiącu, mieszanka tucznika wychodzi mnie jakieś 100 zł taniej niż na koncentracie i efekt duuużżżo lepszy, a stosowałem wiele koncentratów: deheus, cehave, nutrena, neorol i na żadnym nie miałem takich efektów patrząc z perspektywy "cena paszy=przyrosty".
- WOJCIECH1236
- WOJCIECH1236
Jeśli kupujesz kolego pasze gotową po 700 zł to uwierz mi ze jesli zrobisz swoją nawet za powyzej 700 to wyjdziesz na tym lepiej... Żadna wytwórnia pasz nie sprzeda "DOBREJ" gotowej paszy za 700 zł bo jest to nie opłacalne. A zeby było opłacalne to trzeba pokombinować... Ja osobiście w koncentracie jednej z firm znalazłem całe ziarnka zbożamagier pisze:Ponowie pytanie bo to nie jest takie oczywiste. Zalezy po ile kto ma gotowa pasze:) Zapytam inaczej: Czy wlasna pasza wychodzi ponad czy ponizej 700zl na dzis?
Pozdrawiam

Wcześniej już to pisałem, że porównywałem wartość wyprodukowanej paszy przez pryzmat: "cena paszy=przyrosty". Każdy wie że można wyprodukować nic nie wartą masę paszy. Kiedyś (koniec lat 90-ych) w mojej okolicy została otworzona wytwórnia pasz i raz na tydzień przywozili im 20 tonowy samochód żwiru... nie było widać żeby robili posadzek, ani budowali coś... Dodam że firma padła, i kupił ją znany producent pasz który nie skupuje już żwiru