FORUM
Ceny skupu zbóż
-
-
Ja zboże kupuję a nie sprzedaję więc jest normalną rzeczą że chcę kupić jak najtaniej. Jeżeli Ty jesteś sprzedającym zboże to może przenieś się na forum zbożowe, zostaniesz tam lepiej zrozumiany. Każdy swój towar chce sprzedać jak najdrożej - normalne.PO-pulista pisze:Wystaw swoje zboże na giełdę w tej cenie w której chcesz kupować od innych po te twoje 500-530zł z t. a na pewno cena spadnie jeszcze bardziej. Tylko Ty tego nie zrobisz bo nie przeżył byś gdybyś stracił po 200zł na tonie. Wolał byś ogolić sobie genitalia niż byś to zrobił. O cenę chleba to ty się nie martw, zboże tz. mąka to tylko 25%kosztów chleba.lukas1982 pisze:Panowie przez działanie Putina nastąpiła panika na rynkach i stąd te ceny, Już dziś w poryżu obiecująco w dół. Dlatego kto chce kupić zboże radzę się wstrzymać przynajmniej miesiąc
Dobrze że się uspokaja a gdyby taki człowiek jak populista był u władzy to nasiał by takiej paniki, że zboże może i doszły by do 1000zł ale wtedy chleb i inne wyroby zdrożały by o 100% i stracił by głosy tych ludzi którzy na niego wcześniej głos oddali ( sympatycy pisuaru)
Jeśli chodzi u Twoją kulturę szkoda się wypowiadać ale jak ktoś nie ma argumentów nadrabia agresją

A co do zysku na Wsi Panowie niestety nie łudźmy się, że z 20ha i 200 sprzedanych świń spokojnie przez lata utrzymamy rodzinę z gromadką dzieci. Na chleb powinno starczyć ale na edukację pociech niestety może braknąć nie mówiąc już o rozwoju własnej farmy
-
lukas1982 pisze:PO-pulista pisze:Wystaw swoje zboże na giełdę w tej cenie w której chcesz kupować od innych po te twoje 500-530zł z t. a na pewno cena spadnie jeszcze bardziej. Tylko Ty tego nie zrobisz bo nie przeżył byś gdybyś stracił po 200zł na tonie. Wolał byś ogolić sobie genitalia niż byś to zrobił. O cenę chleba to ty się nie martw, zboże tz. mąka to tylko 25%kosztów chleba.[/quotelukas1982 pisze:Panowie przez działanie Putina nastąpiła panika na rynkach i stąd te ceny, Już dziś w poryżu obiecująco w dół. Dlatego kto chce kupić zboże radzę się wstrzymać przynajmniej miesiąc
Dobrze że się uspokaja a gdyby taki człowiek jak populista był u władzy to nasiał by takiej paniki, że zboże może i doszły by do 1000zł ale wtedy chleb i inne wyroby zdrożały by o 100% i stracił by głosy tych ludzi którzy na niego wcześniej głos oddali ( sympatycy pisuaru)
Ja zboże kupuję a nie sprzedaję więc jest normalną rzeczą że chcę kupić jak najtaniej. Jeżeli Ty jesteś sprzedającym zboże to może przenieś się na forum zbożowe, zostaniesz tam lepiej zrozumiany. Każdy swój towar chce sprzedać jak najdrożej - normalne.
Jeśli chodzi u Twoją kulturę szkoda się wypowiadać ale jak ktoś nie ma argumentów nadrabia agresjąznowu wide pis
A co do zysku na Wsi Panowie niestety nie łudźmy się, że z 20ha i 200 sprzedanych świń spokojnie przez lata utrzymamy rodzinę z gromadką dzieci. Na chleb powinno starczyć ale na edukację pociech niestety może braknąć nie mówiąc już o rozwoju własnej farmy
Jestem twoim sumieniem,którego Ty już nie masz. Co do kultury, to Ty używasz niecenzuralnych słów. Pamięć Ci szwankuje, przypomnieć Ci.
Turogrocho ta intensyfikacja i ograniczanie kosztów to błędne koło, produkowanie coraz więcej i taniej powoduje spadek cen i zabawa zaczyna sie od nowa!
Wszystko chyba zmierza do tego żeby jeden wielki unijny farmer na swoim wielkim traktorze orał 1000skibowym pługiem, obsiewał wielkim (10km szerokim) siewnikem, a w czasie wolnym od prac polowych doglądał kilka milionów tuczników i doił kilka milionów krów! A co bedzie robić reszta społeczeństwa? Chyba siedziec w klimatyzowanych biurach i obliczac ile dotacji należy sie owemu farmerowi
Wszystko chyba zmierza do tego żeby jeden wielki unijny farmer na swoim wielkim traktorze orał 1000skibowym pługiem, obsiewał wielkim (10km szerokim) siewnikem, a w czasie wolnym od prac polowych doglądał kilka milionów tuczników i doił kilka milionów krów! A co bedzie robić reszta społeczeństwa? Chyba siedziec w klimatyzowanych biurach i obliczac ile dotacji należy sie owemu farmerowi

PO-pulisto!!!
dziekuje, ze mi dałeś szansę na rozwój. mam 30 ha (11 swoich) i sprzedaję niewiele ponad 300. jestem ponad granicą.
Co do filmu
System ekstensywny, pełna mechanizacja, gdyż jest w miarę płasko i pola są ogromne, W polsce raczej mało realne.
Cudze chwalicie, swego nie znacie http://www.bizon.agroport.pl/z020.html
dziekuje, ze mi dałeś szansę na rozwój. mam 30 ha (11 swoich) i sprzedaję niewiele ponad 300. jestem ponad granicą.
Co do filmu
System ekstensywny, pełna mechanizacja, gdyż jest w miarę płasko i pola są ogromne, W polsce raczej mało realne.
-
To nie jest z mojej wypowiedzi o tych hektarach, więc mi nie dziękuj.Ja daje szanse wszystkim nawet tym co błądzą.robak pisze:PO-pulisto!!!
Co do filmu
-
Czytam i podziwiam poziom dyskusji proponuję zachować jakiś poziom. Kilka faktów z życia wziętych. kolega osiągnął plon jęczmienia z ha. ok 2 tony jęczmienia klasa ziemi 3 a kwalifikant zaprawiony raxilem dawka 30 ton obornika plus 100 kg czystego azotu na ha. oprysk chwastoxem turbo. Czy ten fakt daje Wam do myślenia. Może jakiś komentarz.
-
http://www.rolpetrol.com.pl/notowania/zboza/
Ceny pszenicy konsumpcyjnej się uspokoiły co mnie nie dziwi gdyż to właśnie w pszenicy był najmniejszy spadek plonu. Reszta paszówka ostro w górę, można było to przewidzieć po kiepskich zbiorach żyta,pszenżyta i jęczmienia jarego. Jak koło świąt Bożego Narodzenia zaczną się ostre zakupu to myślę iż cena wyląduje wysoko. Znowu zacznie się płacz na forum.
Ceny pszenicy konsumpcyjnej się uspokoiły co mnie nie dziwi gdyż to właśnie w pszenicy był najmniejszy spadek plonu. Reszta paszówka ostro w górę, można było to przewidzieć po kiepskich zbiorach żyta,pszenżyta i jęczmienia jarego. Jak koło świąt Bożego Narodzenia zaczną się ostre zakupu to myślę iż cena wyląduje wysoko. Znowu zacznie się płacz na forum.
-
-
Zainteresowanie prosiakami jest adekwatne do zbiorów zbóż. Ale tak czy inaczej i tak nikt tych prosiąt nie ubije tylko będzie hodował. Polska to nie Holandia i naszych hodowców nie stać na taki gest. Jak nie będzie hodował Maciek to Kuba i tak na jedno wyjdzie,baraki pisze:Ja bym był ostrożny z tymi prognozami wzrostów zbóż paszowych. W ostatnim czasie zainteresowanie prosiętami jest niskie, więc popyt tez bedzie niski. Na przełomie roku będa duuuże przeceny!
Tacy jak Maciek i Kuba oczywiscie produkcji nie zmiejsza ale ilości importowanych prosiąt nie sa już takie sztywne i stosunkowo podatne na wachania nastrojów. Niezapominajcie tez o szerokiej rzeszy okazjonalnych hodowców którzy kryja lochy w zalezności od aktualnej koniungtury i relacji żywiec/zboże.
-
-
-
-
Gdzie te ceny lukas, już dawno po żniwach. Może Ty byłeś naćpany jak to pisałeś, a może jesteś imbecylem od urodzenia.lukas1982 pisze:Przestań chłopie naćpałeś się??
Nawet gdyby w Polsce było i ze 20% mniej ziarna to cena nie od tego a od plonów w UE i na świecie będzie zależało.
Będzie dobrze po żniwach cena wróci do normy
tj pszenica 500 - 530 zł
-
Co do cen faktycznie pomyliłem się przyznaje. Putin zaszkodził w moich prognozach. Ale mam nadzieję na szybkie wypuszczenie rezerw unijnych i ustabilizowanie ceny.
Co do cen zbóż paszowych. Z drobnych gosp kupuję jęczmień po 500zł natomiast pszenice po 560 jeśli ma 11% białka.
Firmy paszowe kupują pszenicę po 590netto, obniżyły cenniki o 20zł/t
Co do cen zbóż paszowych. Z drobnych gosp kupuję jęczmień po 500zł natomiast pszenice po 560 jeśli ma 11% białka.
Firmy paszowe kupują pszenicę po 590netto, obniżyły cenniki o 20zł/t
-
-
-
Nie licz na zbyt duże spadki jeżeli już to na małe korekty i to chwilowe. W żniwa skupowali pszenice paszową z przeznaczeniem na konsumpcję po 670 zł a jak nasi PSL-owy nakupili w tej cenie towaru to już nie puszczą taniej. Poza tym zboża niema zbyt wiele a wszyscy moi sąsiedzi hodowcy zebrali po góra 3 tony z ha i tyko patrzeć jak samochody z mieszalni będą kursować na okrągło dowożąc pasze. Gdyż to zboże co zebrali wystarczy najwyżej do Nowego Roku. Chyba że zrezygnują z hodowli, ale w to nie wierze bo u nas jeden przez drugiego musi hodować dużo i nieważne czy to przynosi zyski czy straty.turbogrocho49 pisze:i beda mieli tak jak my, w ciagu dwoch tygodni o 20 % do dołu