FORUM
Warchlaki
-
-
-
-
- Muchozolali
i tu sie grubo mylicie
szybciej padniesz nisz ktos bedzie kupował od ciebie
bo ci co weszli w zachodznie warchlaki niechca miec nic innego
duzy producent niebedzie cudował ze kupi 200 tu 200 tu 100 tam
lepij 500 na raz z jednego miejsca no i oczywiscie transport
pokaż mi producenta który jest wstanie zagwarantowac takie dostawy
duzo niema ich niema
druga sparawa to jeszcze jakosc tych prosiąt daje jeszcze wiele do zyczenia
poz
szybciej padniesz nisz ktos bedzie kupował od ciebie
bo ci co weszli w zachodznie warchlaki niechca miec nic innego
duzy producent niebedzie cudował ze kupi 200 tu 200 tu 100 tam
lepij 500 na raz z jednego miejsca no i oczywiscie transport
pokaż mi producenta który jest wstanie zagwarantowac takie dostawy
duzo niema ich niema
druga sparawa to jeszcze jakosc tych prosiąt daje jeszcze wiele do zyczenia
poz
-
To jestes w błedzie kolego , bo nasz prosiak nie jest gorszy od zachodniego .Partia 500 szt nie ma problemu - trzeba tylko chciec .
Pozatym nie dawno na forum jakos nie bylo chetnych na zachodnie bo cena byla kosmiczna - bedzie ponownie taka sama zobaczysz .
Nastepna sprawa to taka ze jak rolnik Polski sie nie dogada miedzy soba to nigdy nie bedzie dobrze , poprostu nie umiemy ze soba rozmawiac.
Zróbmy akcje ze nie bierzemy nic z zachodu przez miesiac i zobaczycie co sie bedzie dziac z posrednikiem.
Wiecej wiary w siebie i Polaków , reszte mozna dogadac zeby kazdy mogl zarobic .
Pozatym nie dawno na forum jakos nie bylo chetnych na zachodnie bo cena byla kosmiczna - bedzie ponownie taka sama zobaczysz .
Nastepna sprawa to taka ze jak rolnik Polski sie nie dogada miedzy soba to nigdy nie bedzie dobrze , poprostu nie umiemy ze soba rozmawiac.
Zróbmy akcje ze nie bierzemy nic z zachodu przez miesiac i zobaczycie co sie bedzie dziac z posrednikiem.
Wiecej wiary w siebie i Polaków , reszte mozna dogadac zeby kazdy mogl zarobic .
- Muchozolali
jak by nie import to ceny prosiąt były by kosmiczne
i nikt i tak nie kupował
tucz prosiąt z polskiej gen juz na samym starcie jest skazany na straty fin
ze róznych przyczyn
a genetyke zach dobrze prowadza tylko ok 50 % gospodarstw.
wieksze fermy niekuja od posredników tylko sami jada po prosiak na zachód .
i nikt i tak nie kupował
tucz prosiąt z polskiej gen juz na samym starcie jest skazany na straty fin
ze róznych przyczyn
a genetyke zach dobrze prowadza tylko ok 50 % gospodarstw.
wieksze fermy niekuja od posredników tylko sami jada po prosiak na zachód .
-
-
-
mogłabym to przemilczeć, ale jednak może wrzucę 3 grosze:
1) dajcie Panowie spokój z ta obłudą, i tak co trzeci uzytkownik tego forum kupuje importowane warchlaki
2) zamiasta narzekać to brac się do roboty - do cyklu zamknietego, bo od narzekania to nikomu jeszcze nie przybyło
3) jak sie skończy import prosiaków to sie zacznie np. eksport jakiś, wię co moja robotę się nie martwicie. a poza tym potrafię o wiele więcej, niż handlować, więc dam sobie Panowie radę (ale dzięki za troskę o mój los)
PS. i po co te personalne ataki? jak nie ja bede importowanym warchlakiem handlowac to kto inny, rynek próżni nie lubi, więc naprawdę darujcie sobie już takie wpisy o "hanldlarach" itd.
1) dajcie Panowie spokój z ta obłudą, i tak co trzeci uzytkownik tego forum kupuje importowane warchlaki
2) zamiasta narzekać to brac się do roboty - do cyklu zamknietego, bo od narzekania to nikomu jeszcze nie przybyło
3) jak sie skończy import prosiaków to sie zacznie np. eksport jakiś, wię co moja robotę się nie martwicie. a poza tym potrafię o wiele więcej, niż handlować, więc dam sobie Panowie radę (ale dzięki za troskę o mój los)
PS. i po co te personalne ataki? jak nie ja bede importowanym warchlakiem handlowac to kto inny, rynek próżni nie lubi, więc naprawdę darujcie sobie już takie wpisy o "hanldlarach" itd.
Ja tam poszedłbym dalej i nie robił zakupów na zachodzie przez miesiąc, a nawet odstawił wszystko co do Polski przyjeżdża bądź przyjechało z całego świata. Odstawmy na miesiąc nasze John Deery, New Hollandy. Nie kupujmy oleju napędowego do maszyn i samochodów. Przetnijmy kable od telefonów i wyrzućmy komórki. I tak dalej i tak dalej ...
Pośrednik był, jest i będzie. Nikt nie wyeliminuje tej profesji.
Pośrednik był, jest i będzie. Nikt nie wyeliminuje tej profesji.
-
- Muchozolali
Baraki masz zapewne rację ale uwierz mi jest jeszcze sporo u nas w kraju do zrobienia choćby w kwestii genetyki !baraki pisze:Jak nie można się dogadac z odbiorcami to trzeba uruchomić własną tuczarnię i po kłopocie! Skoro macie dobrego prosiaka na którego tuczu można zarobić to po co sie go pozbywać?
Wczoraj byłem na tuczarni facet wstawia koło 350 szt. teraz ma holendry z którymi nie było praktycznie żadnych problemów zdrowotnych, sprzedał 80 sztuk średnia waga po uboju 91 kg przy mięsności 57,7 % w klasie S więcej niż w U ,nie pamietam kiedy ostatnio widziałem tak wrównane stado o tak przyjemnej konformacji i widocznej gołym okiem mięsności !
Szacowane zużycie paszy 2,6 kg ! W całym stadzie nie widziałem nawet jednej sztuki która nie miałaby wagi i nie kwalifikowała się do uboju !!
Bierzmy się do roboty Panowie !!!
- marek mokwa
- Kontakt:
- Muchozolali
a inne parametry to juz sie niemówimarek mokwa pisze:teraz to i mnie ruszyło ja mam polskiego prosiaka PBZ wyhodowanego w moim gospodarstwie średnia mięsność 57.7 do 59 wybojowość 80-82 % i nie trzeba z zachodu przywozić aby dobry towar miec !!!!!!!!!!!!!!!!
- czas od urodzenia do 100kg
- ilosc paszy na kg przyrostu od 20kg do 100 i 120kg
koszt paszy
- miesnosc przy 120kg
- ilosc upadków
- problem stresem
czy masz stado wolne od mykh
sam osobiscie prosiaka z polskiej genetyki i zachodniego niewstawie.
polska fermówka penarlna i pic
poz
-
- WOJCIECH1236
- wet-zootechnik
-
Byłem wczoraj przejazdem na targowicy w Jędrzejowie. Było około 30 sprzedających prosiaki, kupujących prakrtycznie zero. Ceny 140-190 do negocjacji za parę. Sprzedający, glownie handlarze, mięli miny nietęgie. Jeszcze rok temu się szarogęsili i nawet 10 zł nie chcieli opuścić. Jak to się szybko sytuacja odmienia...