problem z knurkiem

wojciech

problem z knurkiem

Post autor: wojciech »

Witam
Miesiąc temu zakupiłem knurka hodowlanego w wieku 6,5 miesiąca i tak się złożyło że w przeciągu dwóch tygodni pokryłem 3 lochy jednak wszystkie powtórzyły i widzę że kolejne będą powtarzać. Co może być przyczyną powtórek i jak temu zaradzić.
andrzej-guzik

Post autor: andrzej-guzik »

Może być bezpłodny lub produkuje mało żywotne plemniki.
maciek*

Post autor: maciek* »

6,5 miesiaca knur zbyt mlody do uzytkowania rozplodowego !!!!! wyraznie na swiadectwie jest napisane "KNUR MOZE BYC UZYTY DO ROZRODU W WIEKU 7 MIESIECY" pierwsze pokrycia maja prawo byc nie skuteczne
wojciech

tylko że kolejne maciory były kryte jak miał już trochę ponad 7 miesięcy i też powtarzają
maciek*

kolejne maciory - mozna wywnioskowac ze uzytkujesz tego knurka dosc intensywnie a pamietaj ze to nadal mlode zwierze!!!! no i nasienie do badania by wypadao oddac
wojciech

w sumie przez miesiąc pokryłem 5 sztuk wiec to chyba nie tak dożo, a gzie można zbadać nasienie?
maciek*

niewiem skad jestes - poszukaj w necie jakiegos laboratorium - albo twoj wet niech zalatwi
kaciocha

Post autor: kaciocha »

oddaj dziada na reklamację...
Dziadek1948

Post autor: Dziadek1948 »

Witam proszę o porade w nastepującym problemie... knurek zaraz po skoku na maciore krwawi z pracia ...krew świerza nie skrzepnieta, Pierwsze rozpoznanie pęknięcie naczyńka, (żyłki) ... Brak temperatury, apetyt, normalny odruch skokowy(wszystko pozostałe w normie) Ostatnie krycie maciory ok 2 tygodnie, Pasza w dni wolne od skoków... od macior prośnych, na ok tydzień przed kryciem dodatek witamin i mocniejsza pasza... Czy może ktos spotkał sie kiedys z takim przypadkiem? Podawane jest wapno i witamina c...(oraz jednokrotnie przeciwz.) Za wszelkie podpowiedzi z góry dzieki...pozdrawiam
Dziadek1948

Post autor: Dziadek1948 »

Knurek ma 11 miesięcy
marek99a

Post autor: marek99a »

Dziadek1948 pisze:Witam proszę o porade w nastepującym problemie... knurek zaraz po skoku na maciore krwawi z pracia ...krew świerza nie skrzepnieta, Pierwsze rozpoznanie pęknięcie naczyńka, (żyłki) ... Brak temperatury, apetyt, normalny odruch skokowy(wszystko pozostałe w normie) Ostatnie krycie maciory ok 2 tygodnie, Pasza w dni wolne od skoków... od macior prośnych, na ok tydzień przed kryciem dodatek witamin i mocniejsza pasza... Czy może ktos spotkał sie kiedys z takim przypadkiem? Podawane jest wapno i witamina c...(oraz jednokrotnie zeciwz.) Za wszelkie podpowiedzi z góry dzieki...pozdrawiam
Miałem to samo -pasza lp -knurek poszedł na żez ale potem naswietliłem problem WET-kowi i stwierdził <zapalenie cewki moczowej>ale się nie bawiłem w leczenie bo był przeznaczony do likwidacji-starość go dopadła.
ODPOWIEDZ