FORUM
Uprawa zboz
pierwszy raz w zyciu sialem jeczmien ozimy i tez jakies zolte listki mam ale nie na calym polu, bylo troche mokro jak sialem i mysle ze to z wilgoci taki zolty jest, bo zagladam tam dosc czesto i zadnych mszyc nie widac, no chyba ze sa tak male ze nie mozna ich dostrzec golym okiem. Jak myslicie, czy to z wody czy mszyce ktorych nie widzialem..
-
Planuję posiać groch na dwóch stanowiskach (płodozmian) i nie wiem czy mi sie opłaci i czy może szukać innej rośliny, chciałbym się zapytać o możliwy polon z ha
I stanowisko
IVa torfowa
pH 6,1
Fosor zawartość wysoka 15,4 (mg/100g gleby)
Potas niska 8,8
Magnez bardzo wyskoa 10,5
owies - jęczmień j - pszenżyto oz
II stanowisko
pH 5,9
IV a glinista zlewna
P2O5 bardzo wysoka 27,5
K2O bardzo wysoka 26,9
Mg bardzo wysoka 9,5
3x jęczmień oz - owies - jęczmień oz Laughing
Na obydwu stanowiskach z powodzeniem była realizowana niegdyś uprawa pszenicy i buraka cukrowego.
I stanowisko
IVa torfowa
pH 6,1
Fosor zawartość wysoka 15,4 (mg/100g gleby)
Potas niska 8,8
Magnez bardzo wyskoa 10,5
owies - jęczmień j - pszenżyto oz
II stanowisko
pH 5,9
IV a glinista zlewna
P2O5 bardzo wysoka 27,5
K2O bardzo wysoka 26,9
Mg bardzo wysoka 9,5
3x jęczmień oz - owies - jęczmień oz Laughing
Na obydwu stanowiskach z powodzeniem była realizowana niegdyś uprawa pszenicy i buraka cukrowego.
Chciałbym sie zapytać o przewódki, czy jest sens się z tym bawić? chodzi mi szczególnie o pszenżyto.
Po jęczmieniu ozimym, w razie odpowiednich warunków, chcę wysiewać buraka ćwikłowego (co już praktykowałem) lub inne poplony na zielonkę. i zastanawiam się co będzie lepszym rozwiązniem po zbiorze buraka, pszenżyto w listopadzie czy owies w marcu.
Staram się teraz ułożyć sobie jakiś w miarę sensowny płodozmian.
Wymyśliłem coś takiego(kl IV)
1pszenzyto ozime
2jęczmień ozimy(poplon burak ćwikłowy lub względnie żyto jare czy coś na zielonkę)
3 groch
Niestety z grochem jest pewien problem. Można go siać jedynie co 4-5 lat.
Więc lepiej będzie w punkcie 3 siać na zmiane owies i groch, czy skrócić łańcuch i przejść do punktu 1 z pszenżytem przewódką?
Po jęczmieniu ozimym, w razie odpowiednich warunków, chcę wysiewać buraka ćwikłowego (co już praktykowałem) lub inne poplony na zielonkę. i zastanawiam się co będzie lepszym rozwiązniem po zbiorze buraka, pszenżyto w listopadzie czy owies w marcu.
Staram się teraz ułożyć sobie jakiś w miarę sensowny płodozmian.
Wymyśliłem coś takiego(kl IV)
1pszenzyto ozime
2jęczmień ozimy(poplon burak ćwikłowy lub względnie żyto jare czy coś na zielonkę)
3 groch
Niestety z grochem jest pewien problem. Można go siać jedynie co 4-5 lat.
Więc lepiej będzie w punkcie 3 siać na zmiane owies i groch, czy skrócić łańcuch i przejść do punktu 1 z pszenżytem przewódką?
-
Te preparety np EM, EM Farming czy też Ug polecane są szczególnie do uproszczonej uprawy przez okres pierwszych 5 lat. Przy stosowaniu orki efekty problematyczne - zaczytane z agrofotoBlazej pisze:Stosuje może ktoś z was użyzniacz glebowy UG-MAX ciekawi mnie czy faktycznie jest taki dobry,czy warto wydawac na to pieniądze![]()
-
Mi powiedzieli tak samo, aż mi się odechciało kupować bo mam swój w ubiegłym roku odnawiany. Tylko trochę szkoda tej dopłaty, o ile coś mi jeszcze zostało z limitu. Ozime po uwzględnieniu dopłaty wyszły po ok 70zł 100kg a jare to już wyjdą ok.140zł za 100kg to już trochę drogo a ten materiał siewny i tak nie jest super jakości,wiem to z własnych doświadczeń.arek pisze:panowie dziś pytałem w CN o ceny materiału siewnego zbóż jeszcze dokładnie nie wiedzieli ale przymierzają się do ceny 2100 za pszenice jarą pięknie co
panowie wiem że wielu z Was czyta forum ppr mamy tam mały STRAJK bo admin nas olał
w związku z tym zapraszamy na www.forum.farmer.pl
ps.to też stara poczciwa gazeta

w związku z tym zapraszamy na www.forum.farmer.pl
ps.to też stara poczciwa gazeta
rzepak cena masakra
u mnie slyszalem że rzepak po 1900 okolo kontrakt można podpisać... i tak sie zastanawiam... zawsze obawy są a to zaleje a to coś innego.