FORUM
Cena Prosiaka
-
Witam, wczoraj sprzedałem 52 szt w wieku 6 tygodni, odsadzone były w wieku 4 tygodni i podchowane 2, krzyzówka PBZxWBP - WBPxPIE szczepione od coli i 2 razy odrobaczone po 100 zł sztuka.
Srednie przyrosty ostatniej partii takich prosiąt, od odsadzenia do sprzedaży w wadze 124 kg na poziomie 0,833kg/dzień
Srednie przyrosty ostatniej partii takich prosiąt, od odsadzenia do sprzedaży w wadze 124 kg na poziomie 0,833kg/dzień
moi drodzy u nas sytuacja z prosiętami wygląda beznadziejnie jedynym odbiorcą był słowak ,przez ostatnie 2 lata była rewelacja ponad 200-260 sztuka,więc powstawiali maciory ile sie zmieści ale hossa sie szybko zkończyła,do tego doszła wścieklizna obejmująca 2 powiaty wszystkie targowiska zamknięte ,brak dopłat jeszcze w tym roku z powodu szczegółowej kontroli na miejscu całej gminy,80% gospodarstw nie ma już własnych pasz(średni plon to1,5tony z ha w tym roku)braki w dostawie pasz pełnoporcjowych(zamówienie z 4 grudnia z paszami może dojdzie po świętach
Po nowym roku będzie tylko gorzej
Wy z północy tego nie zrozumiecie
A co za problem zamówić tira jęczmienia z rejonu Wałbrzycha np. Napewno za 750 by przywieźli.niecew8 pisze:moi drodzy u nas sytuacja z prosiętami wygląda beznadziejnie jedynym odbiorcą był słowak ,przez ostatnie 2 lata była rewelacja ponad 200-260 sztuka,więc powstawiali maciory ile sie zmieści ale hossa sie szybko zkończyła,do tego doszła wścieklizna obejmująca 2 powiaty wszystkie targowiska zamknięte ,brak dopłat jeszcze w tym roku z powodu szczegółowej kontroli na miejscu całej gminy,80% gospodarstw nie ma już własnych pasz(średni plon to1,5tony z ha w tym roku)braki w dostawie pasz pełnoporcjowych(zamówienie z 4 grudnia z paszami może dojdzie po świętach
no zobaczymy po świętach,jak gdzieś pisałem czekam na zamówienie z 4 grudnia
rolpol(schumana) oddział w kieleckim diler dzwonił że przestali granulowac bo nie nadążają z produkcją a zamówienia mają do połowy lutego
dziwne to i wierzyc się nie chce ,zdrugiej strony byłem w Sandomierzu po powodzi w lipcu wszystko wyglądało jak ugotowane więc popyt bardzo duży
rolpol(schumana) oddział w kieleckim diler dzwonił że przestali granulowac bo nie nadążają z produkcją a zamówienia mają do połowy lutego
dziwne to i wierzyc się nie chce ,zdrugiej strony byłem w Sandomierzu po powodzi w lipcu wszystko wyglądało jak ugotowane więc popyt bardzo duży
To dziwne bo w górach zawsze prosiaki były drogie , sam przez kilka lat sprzedawałem jednemu odbiorcy który jak sie okazało sprzedawał je potem na targu w Mszanie lub Limanowej i jeszcze na tym zarabiał !niecew8 pisze:wczoraj na targowisku w SSączu widziałem prosięta ponad 20 kg za 40 zł,bractwo takie kupuje i ubija
A tak nawiasem mówiąc takie pieczone prosię to rarytas ,jak tylko ktoś umie przyrządzić , ja osobiście preferuję nadziewane kaszą gryczaną !!