Własna masarnia???

cycusxxl
Posty: 50
Rejestracja: sobota 12 gru 2009, 14:32

Własna masarnia???

Post autor: cycusxxl »

witam kiedys zlyszalem ze w najblizszym czasie bedzie mozna przy gospodarstwie otorzyc sobie "mała" masarnie z tego co slyszalem to swinki trzeba bedzie zawiesc do rzezni i pultusze przywiesc. warunki sanepidu i powiatowej inspekcji weterynaryjnej mialy byc okrojone(mniejsze wymagania). orientuje sie moze ktos czy to juz weszlo czy moze ktos z was takie cos juz prowadzi. mysle ze to mogby byc dobry interes prosze o pomoc i z gory dziekuje
loyer
Posty: 333
Rejestracja: środa 17 mar 2010, 17:47
Lokalizacja: Wielkopolska

Post autor: loyer »

http://www.abc.com.pl/serwis/du/2010/0753.htm


Wałkowałem temat... teoretycznie mniejsze wymagania ale praktycznie takie same ja przy normalnej masarnii a ograniczenia które wprowadza ustawa względem wyprodukowanych produktów praktycznie sprawia że wszyscy którzy rozpoczeli produkcję w tym trybie rezygnują bądź próbują spełnić wymagania normalnej masarni.
cycusxxl
Posty: 50
Rejestracja: sobota 12 gru 2009, 14:32

Post autor: cycusxxl »

oki dziekuje a moze ktos ma jeszcze jakies doswiadczenie w tej sprawie???
marcino84
Posty: 1
Rejestracja: sobota 22 sty 2011, 18:40

Post autor: marcino84 »

ale co to znaczy ze rezygnuja albo spełniaja normalne wymagania do masarni?

1,5t wyrobów tygodniowo to jest w sumie małaskala ale na utrzymanie sie moze wystarczyc.
loyer
Posty: 333
Rejestracja: środa 17 mar 2010, 17:47
Lokalizacja: Wielkopolska

Post autor: loyer »

Znaczy to, że PIW wymaga spełnienia wszelakich norm, które tyczą się masarni bez ograniczeń, ponieważ nie ma rozporządzeń, które regulowałyby działalność marginalną, lokalną i ograniczoną.

A rezygnują, ponieważ nie są w stanie sprostać finansowo, kolejnym inwestycją...
pawjab
Posty: 6
Rejestracja: niedziela 01 kwie 2012, 09:10

Post autor: pawjab »

Witam wszystkich!!! Jestem tutaj nowy,ale coś wam powiem!. Nie jest to takie trudne jak tu piszecie. Trwało to co prawda ok 4lata,ale 19 grudnia 2010r. dostałem pozwolenie na budowę zakładu przetwórstwa mięsa w ramach dzialalności marginalnej,lokalnej i ograniczonej. Wszystko to załatwiałem sam oczywiście z pomocą projektanta i instalatora. Projekt,technologia, wszystkie branże i uzgodnienia(weterynaria,sanepid,ochrona środowiska itp). Dzisiaj już płytkujemy. Pozdrawiam!
pawjab
Posty: 6
Rejestracja: niedziela 01 kwie 2012, 09:10

Post autor: pawjab »

I to nie jest prima aprilis.
arek
Posty: 4704
Rejestracja: piątek 01 cze 2007, 23:58
Lokalizacja: kuj-pom

Post autor: arek »

przez 4 lata kasę wydajesz a z czego żyć
cycusxxl
Posty: 50
Rejestracja: sobota 12 gru 2009, 14:32

Post autor: cycusxxl »

napiszesz cos wiecej??
pawjab
Posty: 6
Rejestracja: niedziela 01 kwie 2012, 09:10

Post autor: pawjab »

cztery lata załatwiałem papiery,a buduje jak do tej pory półtora roku.
pawjab
Posty: 6
Rejestracja: niedziela 01 kwie 2012, 09:10

Post autor: pawjab »

Trafiłem na te fora przypadkiem parę dni temu i dziwi mnie bardzo,że wszyscy widzą same trudności i problemy. Nic łatwo nie przychodzi. Po pierwsze nie można prowadzic masarni nie będąc rzeźnikiem tak jak to niektórym się wydaje. Ja jestem rzeźnikiem!
Napisz dokładnie co chciałbyś wiedziec, nie jestem wszystko wiedzącym,ale postaram się w miarę możliwości i czasu odpowiedziec. Jedno jest pewne,że gdybym czytał te wszystkie fora dużo wcześniej to bym się nie zdecydował na budowe masarni.
Rusałka
Posty: 44
Rejestracja: środa 08 lut 2012, 11:57
Lokalizacja: Polska Pół-Wsch

Post autor: Rusałka »

pawjab pisze:Trafiłem na te fora przypadkiem parę dni temu i dziwi mnie bardzo,że wszyscy widzą same trudności i problemy. Nic łatwo nie przychodzi. Po pierwsze nie można prowadzic masarni nie będąc rzeźnikiem tak jak to niektórym się wydaje. Ja jestem rzeźnikiem!
Napisz dokładnie co chciałbyś wiedziec, nie jestem wszystko wiedzącym,ale postaram się w miarę możliwości i czasu odpowiedziec. Jedno jest pewne,że gdybym czytał te wszystkie fora dużo wcześniej to bym się nie zdecydował na budowe masarni.
A recepturki też możesz zdradzić?
pawjab
Posty: 6
Rejestracja: niedziela 01 kwie 2012, 09:10

Post autor: pawjab »

Receptur się nie podaje!
Rusałka
Posty: 44
Rejestracja: środa 08 lut 2012, 11:57
Lokalizacja: Polska Pół-Wsch

Post autor: Rusałka »

pawjab pisze:Receptur się nie podaje!
procedury to już dużo ,ale receptury takie aby klientowi smakowało i tobie w kieszeni przybywało to dopiero wyższa szkola jazdy.
pawjab
Posty: 6
Rejestracja: niedziela 01 kwie 2012, 09:10

Post autor: pawjab »

masz 100% racji!!!...
ODPOWIEDZ