FORUM
podatek vat od 2011
-
podatek vat od 2011
Proszę o podanie jakie beda nowe stawki vatu na zwierzęta, zboże, pasze, nawozy, części zamienne
-
Re: podatek vat od 2011
Według mojej wiedzy to podatek vat od 01.01,2011 będzie wynosił nacichykrotoski pisze:Proszę o podanie jakie beda nowe stawki vatu na zwierzęta, zboże, pasze, nawozy, części zamienne
zwierzęta żywe- 8%
zboża-5%
pasze-8% ale słyszałem o 5% więc już mamy dwie wersie.
nawozy-8%
części zamienne-23%
może ktoś zna jeszcze inne wersie skal podatkowych na te produkty.
-
Proszę bardzo http://www.epodatnik.pl/index.php?optio ... &showall=1
-
-
-
Co do tych pasz gotowych to w powyższej tabelce ewidentnie są na 8% ale słyszałem od handlujących paszami i przedstawicieli firm iż vat na koncentraty będzie wynosił 5%. Chociaż do nowego roku pozostało już tyko 18 dni to tak na 100% nie możemy być jeszcze pewni wysokości tych stawek.Kasia i Paweł pisze:Proszę bardzo http://www.epodatnik.pl/index.php?optio ... &showall=1
No te tabele sa tak pomotane że ja nie do końca to jażę!
poz 14 w tabeli na na wat 5% zawiera taki zapis:
"zwierzęta żywe i produkkty pochodzenia zwierzęcego z wyłączeniem:
-zwierząt żywych"
Gdzie w tym sens i logika?
A wat na zboża nieprzetwożone?
Nie są wymienione po imieniu, cos jest o wyłączeniu owsa (czy to znaczy że jest zwolniony?)
poz 14 w tabeli na na wat 5% zawiera taki zapis:
"zwierzęta żywe i produkkty pochodzenia zwierzęcego z wyłączeniem:
-zwierząt żywych"
Gdzie w tym sens i logika?
A wat na zboża nieprzetwożone?
Nie są wymienione po imieniu, cos jest o wyłączeniu owsa (czy to znaczy że jest zwolniony?)
-
Wychodzi na to iż Ci co twierdzą iż będzie 5% oraz Ci co 8% to mają racie.Podam za Tygodnikiem Rolniczym podatek vat od sprzedaży dla rolników.Peron pisze:Vatowcy 5 procent, ryczałt 7 procent przy sprzedaży, też tak słyszałem. Ale na forum AgroFOTO mądre głowy twierdzą inaczej, że 8 procent i gotowi są ucinac sobie rękę:)
zboża-5%
mleko-5%
zwierzęta żywe-8%
Wydaje mi się iż Tygodnik Rolniczy oraz Trzodę Chlewną wydaje to samo wydawnictwo PWR i administrator powinien wiedzieć skąd TR wziął te stawki.
-
-
moze rozwiniecie tą myśl że trzeba importować towar gdzie vat jest bardziej przyjaźny jest to technicznie wykonalne?
http://pl.wikipedia.org/wiki/Krzywa_Laffera
własnie czytam o zwiększeniu podatku na odbudowe linii energetycznych
to już nie jest do udzwignięcia
albo albo 1. miasto nie będzie miała jadła za grosze i rozpoczną się strajki i ceny u nas bedą bardziej odzwierciedlać koszta produkcji albo staniemy się jeszcze większymi biedakami Europy którymi można dowolnie sterować co w konsekwencji doprowadzi do sentencji 1
http://pl.wikipedia.org/wiki/Krzywa_Laffera
własnie czytam o zwiększeniu podatku na odbudowe linii energetycznych
to już nie jest do udzwignięcia
albo albo 1. miasto nie będzie miała jadła za grosze i rozpoczną się strajki i ceny u nas bedą bardziej odzwierciedlać koszta produkcji albo staniemy się jeszcze większymi biedakami Europy którymi można dowolnie sterować co w konsekwencji doprowadzi do sentencji 1
-
Peron skąd posiadasz wiedzę iż vat na żywe zwierzęta będzie wynosił 5%. Ciekawi mnie to, gdyż nie to że dam sobie odciąć rękę że to będzie 8%, ale powiem Ci koło tej ustawy dzieją się jakieś dziwne rzeczy. Różne grupy interesów toczą jakąś zakulisową grę o te stawki.Peron pisze:Vatowcy 5 procent, ryczałt 7 procent przy sprzedaży, też tak słyszałem. Ale na forum AgroFOTO mądre głowy twierdzą inaczej, że 8 procent i gotowi są ucinac sobie rękę:)
Dowód to iż w wszystkich tych tabelkach pasze gotowe są niby na 8%,pytam się wczoraj przedstawiciela handlowego jednej z firm paszowych o stawkę na nowy rok a on mi mówi że będzie to 5%. Podobno takie firmy mają wejścia w rządzie i wiedzą lepiej od wszystkich.
-
-
-
-
Ale zamieszanie z tymi koncentratami, co jeden to inna stawka, nie wiem jak tam one są klasyfikowane w PKWiU bo 10 91 pasze gotowe są na 8%.Ja słyszałem wielokrotnie od dealerów że będą na 5%,ale nie ma tego czarno na białym w ustawie ani w załącznikach więc może być 5% a równie dobrze 8%.Adrian pisze:rozmawiałem z dealer de heus mówił że koncentraty 8%niecew8 pisze:a owies to nie zboże 8%?
koncentraty podobno 5%?
a ryczałtowiec nie dostanie przypadkiem 8%..?
Co do ryczałtu to na bank 7% .
-
-
Ale masz uproszczony tok myślenia. Przed 01 05 2009 byłoAdrian pisze:nie wiem dokładnie może niech vatowiec się wypowie ale gdy było 6%vatu to vatowiec otrzymywał połowę 3% a teraz 4%niecew8 pisze:wybacz nie rozumie ?Adrian pisze: tak ale połowa od tego to 4% zwrotu
podatku vat na zasadach ogólnych 3% a na ryczałcie 5%.
Pomyśl czy była to połowa stawki ryczałtowca.
To że przez ostatnie półtora roku wychodziła dokładnie połowa to czysty zbieg okoliczności.
Aktualne stawki na zasadach ogólnych
zboże-5% poza owsem 8%
mleko-5% %
żywe zwierzęta ,świnie,owce,bydło,kozy-8%
Ryczałt-7%
pasze,koncentraty-8%
Jestem w Vacie już 3,5roku i nie po to nasz "kochany rzšd" podnosi stawkę Vat z 3na8 aby stracić. Do końca 2010 zawsze po rozliczeniu kwartalnym zostawało Mi około 400-600zł a teraz po symulacji z3na8 i z 22na 23 wyjdę na zero albo troszkę dopłacę fiskusowi,na pewno nie opłaca sie przechodzić z ryczałtu na zasady ogólne bez długofalowego inwestowania, nie po to były zmiany w Vacie aby państwo do tego dopłacało!!!! niech kazdy się zastanowi zanim wejdzie.
-
Jak dopłacisz do vatu to chyba będziesz pierwszym rolnikiem co tak zrobi.Zauważ z 3%na 8% poszły pasze i koncentraty.To prawda zwrotów z US to już takich dużych nie będzie. Jeszcze jedno porównanie z ryczałtowcem przez ostatnie półtora roku było minus 3% a teraz będzie plus 1%. Musisz odnieś to do tych zwrotów.TJ pisze:Jestem w Vacie już 3,5roku i nie po to nasz "kochany rzšd" podnosi stawkę Vat z 3na8 aby stracić. Do końca 2010 zawsze po rozliczeniu kwartalnym zostawało Mi około 400-600zł a teraz po symulacji z3na8 i z 22na 23 wyjdę na zero albo troszkę dopłacę fiskusowi,na pewno nie opłaca sie przechodzić z ryczałtu na zasady ogólne bez długofalowego inwestowania, nie po to były zmiany w Vacie aby państwo do tego dopłacało!!!! niech kazdy się zastanowi zanim wejdzie.
Podatek VAT 8%
Szanowni hodowcy trzody chlewnej (Vatowcy). Co sądzicie na temat 8% stawki Vat-u na tuczniki?
Proponuje pisać maile do Ministerstwa Rolnictwa oraz Finansów o obniżenie stawki VAT z 8% na 5%. Jeżeli będziemy się domagali to może coś wskóramy.
Proponuje pisać maile do Ministerstwa Rolnictwa oraz Finansów o obniżenie stawki VAT z 8% na 5%. Jeżeli będziemy się domagali to może coś wskóramy.