Ceny skupu zbóż

maciek*

Post autor: maciek* »

ja bym bral pszenzyto
pysiek99

Post autor: pysiek99 »

maciek* pisze:ja bym bral pszenzyto

ja rowniez...

co do tej mieszanki po 300zl/t gosc ma tone tylko moze troche wiecej ale przy mojej ilosci trzody to tez cos...
jaqbn

Post autor: jaqbn »

Niech mi ktoś wytłumaczy o co tu chodzi. Wokół mnie jest 5 firm produkujących paszę: Agri + , CHV , Sano , Kalinowski , Rozalczyk. Z dnia na podnoszą cenę zbóż by ich pasze były droższe i by się mniej ich sprzedawało. Kilka telefonów i by mogli sie umówić i sztucznie obniżyć cenę i rolnicy by wozili zboże dzień i noc. Nie kumam o co tu chodzi
pysiek99

ja moge powiedziec tyle ze mam dobrego znajomego, ktory handluje paszami i powiedzial ze po nowym roku cena wzrasta od 5-10% (zalezy z jakiej firmy)
maciek*

jakub zapomniales jeszcze o Rolpolu !!!!!
PO-pulista

Post autor: PO-pulista »

[quote="jaqbn"]Niech mi ktoś wytłumaczy o co tu chodzi. Wokół mnie jest 5 firm produkujących paszę: Agri + , CHV , Sano , Kalinowski , Rozalczyk. Z dnia na podnoszą cenę zbóż by ich pasze były droższe i by się mniej ich sprzedawało. Kilka telefonów i by mogli sie umówić i sztucznie obniżyć cenę i rolnicy by wozili zboże dzień i noc. Nie kumam o co tu chodzi[/qu

Ale Ty mądry jesteś, w podobnej sytuacji jak ZM zrobią tak samo to będziesz zadowolony.Szkoda że nie byłeś taki mądry po żniwach i nie kupiłeś sobie zboża po cenach zbliżonych do ubiegłorocznych. Na co czekałeś aż stanieją na 300zł za tonę, czytałeś to forum jak się wypowiadało tu kilku oszołomów,co to nawet nie wiedzą iż Rosja jest dużym eksporterem zboża.

Cytat z 05.08.2010r

Kupujcie zboże szybko puki jest jeszcze tanie,jak nie kupicie teraz to będziecie potem płakać że ktoś z was zdziera. U nas plony mizerne spadek na pszenżycie u mnie 40% tego co w ubiegłym roku. Grenado wydało nadludzkim wysiłkiem 4,5 t z ha. Trochę mało tylko że inni rolnicy mają plony od 2 do 3 t z ha. Będą kasować, nikt nie chce się na razie pozbywać zboża ,mówią iż w tym roku to 1000zł za tonę to mało.

Przeczytaj kilka komentarzy pod tym postem, ja ich cytował nie będę gdyż zawierają słowa niecenzuralne.
ŁOWICZAK

Post autor: ŁOWICZAK »

Pytanie do Macka i Jakuba czy Firma paszowa Chaumann czy coś w tym stylu jest też w waszej okolicy bo chyba siedziba koło Szamotuł była lub jest ???
maciek*

Tak tak to wlasnie ten RolPol !! jest przedstawicielem Schaumana
robak

Post autor: robak »

Po-pulisto co to u was za gospodarze. U mnie Madilo na V klasie na 200 kg saletrzaku dało 5 t, jedynie żyta słabo sypały.
arek

Post autor: arek »

robak ważyłeś czy wagę z oka brałeś bo ja jak kupuje zboże to rolnik chwali się ze ładnie dało około 5 ton albo i lepiej a jak zabierasz to czasami na przyczepkę nie ma co zabrać i wychodzi ze dało około 3 ton dodam jeszcze ze zboże kupuje około 15 lat i tylko raz mi się zdażyło ze rolnik miał więcej niż mówił
robak

znaczy sie dokładnie tego nie ważyłem, ale zboże na mej 3,5 tonówce już nie raz ważyłem i zawsze wchodzi 3 t +/- 100 kg i woziłem pełniutkie.
Ja dopiero drugi rok zwoże zboże.
Jutro jadę po żyto 500
"niby-pszenżyto" 550
we wtorek przywiozłem jęczmień elegancki 700 niestety 35 km po bocznych drogach, ale była jazda :lol:
niecew8

Post autor: niecew8 »

co lepsze rol-pol czy sano ,chodzi mi o premiksy i koncentraty ?
maciek*

RolPOL to dealer Firmy Schumann , a sano to sano !!! co lepsze ile ludzi tyle opini !!!!
niecew8

dzięki Maciek* właśnie przechodze z sano na rolpol ze względu na cenę w tej chwili testuje prestarter narazie ok
Awatar użytkownika
WOJCIECH1236

Post autor: WOJCIECH1236 »

Panowie a powiedzcie mi gdzie są krajowe zapasy interwencyjne?? Przeciez cały czas mówiono ze jest ich tak duzo... dlaczego teraz ich nie wypuszczaja??
PO-pulista

Post autor: PO-pulista »

WOJCIECH1236 pisze:Panowie a powiedzcie mi gdzie są krajowe zapasy interwencyjne?? Przeciez cały czas mówiono ze jest ich tak duzo... dlaczego teraz ich nie wypuszczaja??
Nigdy nie było takiego czegoś, jak są zapasy to na papierze, zboże już dawno sprzedane.
Na pewno jest jakaś rezerwa strategiczna na wypadek klęski ale tej to nikt nie ruszy.
Awatar użytkownika
Bugsik

Post autor: Bugsik »

dziś przybite jutro jade 1,5 km po:
ok 1,5t jęczmienia za 500zł/t
ok 2,5t pszenicy jarej za 600zł/t
ilości małe, ale po tej cenie chyba warto :)

chcieli pszenice po 700, ale że pilnie potrzebują zapłacić za prąd to można targować :twisted:
niecew8

całkiem możliwe że ceny zboża w indywidualnej sprzedaży mogą iśc na dół ze względu na różne płatności na początku roku
andre

Post autor: andre »

z tymi zapasami to roznie moze byc ,bo znam kilka przypadkow z mojej okolicy co ludziska maja jeszcze 2 letnie zboze ,nawiasem mowiac gratuluje im spokoju bo wytrzymali cenowy dołek i teraz sie cenia
niecew8

czy te 2-letnie zboże może byc bez szkodników :?:
robak

Też mi spokój dwa lata wyczekać.
Kiedyś pewien pan proponował mi zboże po nieboszczyku gratis, tylko tyle, ze nieboszczyk 20 lat już nie żyje.
Co do dwuletniego zboża, u mnie w okolicy też jest takich sporo
Awatar użytkownika
Peron

Post autor: Peron »

Zboże to towar jak każdy inny, podlega prawom rynku, jest dobry do spekulacji cenowych. Nadchodzi rok urodzaju, ceny są niskie. Rolnicy wstrzymują się ze sprzedażą, liczą na lepsze ceny. W następnym roku ceny są jeszcze niższe, rolnicy ruszają do skupów, a tam widzą, że podaż jest duza, to ceny jeszcze bardziej w dół. Rusza też skup inerwencyjny. Gdy elewatory są juz pełne aż po brzeżek okazuje się nagle, że obecny sezon był fatalny pod względem zbiorów w całej Europie, że tak naprawdę nie ma zboża, które jeszcze niedawno było, i to w dużych ilościach i zaczyna się jazda na szczyty. Popyt nakręca się sam, bo im bardziej się nakręca, tym bardziej ceny rosną, a im bardziej ceny rosną, tym bardziej popyt się nakręca. Swietnie sprzedaje się również zboże kiluletnie z elewatorów, bo trzodziarze kupią z pocałowaniem ręki za 50 zł mniej od rynkowych, a przebitka i tak 100 procent albo i lepiej. I tak to już jest. Nie dajcie się zwariować.
niecew8

pare lat temu kupiłem po dobrej cenie zboże 2-letnie ,po3-miesiącach zorientowałem się że jest z wołkiem ,mordowałem się z nim długo zanim cholelę wykończyłem .
Nigdy więcej starego zboża!!!chyba że od razu ześrutowac.
robak

Wołka możesz nawet teraz przyciągnąć. Nie wiem jaki masz śrutownik, ale nie wszystkie wołki zgina podczas śrutownia. Ostatnio co roku zwalczanie przeprowadzam.
pysiek99

robak jakiego preparatu uzywasz..
robak

Idę do wuja, a wuj sie handlem zajmuje, gdzeiś miałem zapisane, ale teraz ci nie powiem w akademiku siedzę...
pysiek99

moze to Actellic firmy syngenta...ludzie to zachwalaja ale osobiscie nie znam nikogo kto by uzywal...
robak

możliwe, pamiętam, że na opakowaniu jest wołek narysowany i że można pryskać też paszę.
Ostatnio zmieniony poniedziałek 03 sty 2011, 19:07 przez robak, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Peron

Mi też w zeszłym roku zboże z wolkiem przywieźli, ale śrutowanie nic nie da. Dużo robaków przeżywa. Kupiłem sobie teraz asekuracyjnie tabletki do gazowania.
TJ

Post autor: TJ »

PERON mam pytanie jak nazywają się te tabletki na wołka. Dokupiłem jęczmienia a w nim az się trzęsie od wołka
Awatar użytkownika
Peron

Tabletki QuickPhos. Tanie nie jest, ale podobno skuteczne. Jeszcze nie stosowałem. Ciężko to kupić, bo to tylko dla wyspecjalizowanych ekip.
Bobo

Post autor: Bobo »

pszenżyto i jęczmień po 700zł dobra cena??
Blazej

Post autor: Blazej »

Jak dla mnie może być w moich okolicach taniej sie już nie kupi :(
pysiek99

ja jeszcze tydzien temu kupilem po 600 ale na dzis to juz praktycznie nierealne bo lokalna mieszalnia placi po 680....
robak

W sylwestra kupiłem mieszankę żyta z pszenżytem ok 30 % po 500
jęczmienia taniej nie widziałem też po tyle kupuje, ale super klasa przynajmniej z wyglądu.
przeglądam cały czas ogłoszenia w lokalnym portalu i gazecie
maciek*

Robak w sylwestra kupuje sie browar !!!! a nie żyto !!! :D
robak

Po nim nim Nowy Rok i niedziela, a dziś już na uczelni.
maciek*

Tez bylem na uczelni :D
niecew8

TJ pisze:PERON mam pytanie jak nazywają się te tabletki na wołka. Dokupiłem jęczmienia a w nim az się trzęsie od wołka
widze panowie ze wołek jest na topie ,powiedzcie jak w otwartych pomieszczeniach zagazowac skurczybyka?
read

Post autor: read »

Peron pisze:Tabletki QuickPhos. Tanie nie jest, ale podobno skuteczne. Jeszcze nie stosowałem. Ciężko to kupić, bo to tylko dla wyspecjalizowanych ekip.
uważajcie aby nie zgazować się samemu lub i zwierząt
ci to sprzedają podają przypadki śmiertelne
osobiscie uzywam Actelic 500 opryskuje zboże i profilaktycznie magazyn przed zasypaniem
Ostatnio zmieniony poniedziałek 03 sty 2011, 22:14 przez read, łącznie zmieniany 2 razy.
niecew8

chciałem dodac że muchozolem też można go załatwic oczywiście siebie też
niecew8

robak pisze:Wołka możesz nawet teraz przyciągnąć. Nie wiem jaki masz śrutownik, ale nie wszystkie wołki zgina podczas śrutownia. Ostatnio co roku zwalczanie przeprowadzam.
śrutownik z sitem 4mm bijakowy z wentylatorem do mieszalnika, nie zdarzyło mi się żeby ,który przeżył oczywiście w śrucie mogą życ,ale nie mogą się rozmnażac.
maciek*

jedziesz an sitach "4"?????
arek

kasze chyba robi
maciek*

no wlasnie!!!!!! ja na "3"
Adrian

Post autor: Adrian »

niecew8 pisze:
robak pisze:Wołka możesz nawet teraz przyciągnąć. Nie wiem jaki masz śrutownik, ale nie wszystkie wołki zgina podczas śrutownia. Ostatnio co roku zwalczanie przeprowadzam.
śrutownik z sitem 4mm bijakowy z wentylatorem do mieszalnika, nie zdarzyło mi się żeby ,który przeżył oczywiście w śrucie mogą życ,ale nie mogą się rozmnażac.

4mm to chyba wszystkie żyją w tej paszy ...?
niecew8

przepraszam pobierdzieliło mi się jade na 2 nawet owies a,że jest wentylator to sie nie grzeje
maciek*

na dwojkach to znowu maka !!!
niecew8

dodaje rybe nie pyli,a strawnośc lepsza
arek

panowie dziś miałem ofertę kontraktu na rzepak z tegorocznych zbiorów po 1700 zeta za tone robi się ciekawie na rynku rzepaku o ile zimę przetrwa
ODPOWIEDZ