ile kg mięsa w świni

tobiel

ile kg mięsa w świni

Post autor: tobiel »

Witam, nie mogę nigdzie znaleźć ile kg mięsa można uzyskać z tucznika po uboju. Zakładając żywą wagę 110 kg ile uzyskamy kg szynki, karkówki, żeberek, schabu i innych części. oraz jaka jest relacja po schłodzeniu półtusz. Pytam bo chcę porównać jak to się ma do cen sklepowych. Skoro zarabia rzeźnia, pośrednik i sklep to dlaczego miałbym nie skrócić tej drogi i otworzyć własnego sklepu. Czekam na odpowiedź
baraki

Post autor: baraki »

Ubij tucznika i zważ elementy to sie dowiesz, bo to zależy od genetyki, żywienia.
Postawa godna jak najbardziej nasladowania, trzeba tylko wymóc na rządzie ułatwienia w prowadzeniu takiej działalnoąści.
tobiel

Post autor: tobiel »

przepisy i wymagania są do przejścia, skoro inni sobie z tym radzą wystarczy trochę samozaparcia...o kosztach nie mówię bo to nieuniknione. Powiedzmy że swinie wydają ok 55% mięsności bo średnio tak jest u mnie (kiedyś było lepiej ale było w regionie kilku odbiorców a teraz jest jeden więc robi co chce a że szybko płaci to wiadomo...)
buntownik72

Post autor: buntownik72 »

Wybojowość kształtuje się na poziomie ok.80% .
Bobo

Post autor: Bobo »

W centrum handlowym swojska kiełbaska 30zł/kg i kolejka nawet po te wędliny była a to było w warsawce
ODPOWIEDZ