FORUM
Tucz kontraktowy dla Agri Plus ( dawna Prima).
-
Pewien rolnik (brat szwagra) pare lat temu rzucił ziemię (która ja mam aktualnie w dzierżawie) i zacząl budować wspólnie z żona domy jednorodzinne ww stanie surowym, aktualnie zarabia na czysto około 200000zł rocznie! Cały jego kapitał to betoniarka, kielnie, taczki, łopaty i inne drobiazgi, ostatnio kupił nową koparko ładowarkę (za gotówkę) pracuje on, jego zona i jeden pomocnik w sezonie. Niedawno był u mie po świnkę na święta nowiutkim suvem.gregorius pisze:oczywiście ,że sam chleb to za mało, ale nie zawsze jets wybór.Też uważam ,że tucz kontraktowy to nie jest dobre rozwiązanie.Ale o dobrą i normalną pracę trudno więc rozumiem ludzi którzy wybierają takie rozwiązanie.
Arek a tak na marginesie masz rodzinę?...
Więc czy faktycznie niema wyboru??? Gość robotę ma zarezerwowana na cały rok z góry, jak zaczyna pracę to wie ile za nia otrzyma w odróżnieniu od rolnika któremu wypadnie i dołożyć. Sam sie zastanawiam czy jest sens tkwić dalej w tym bagnie...
gregorius tak mam rodzinkę 2+2 i powiem tobie ze lubię prace na roli i nawet w tych ciężkich momentach hodowli nie mam zamiaru zamienić gospodarstwa na jaka inna prace ta praca daje mi satysfakcje co nie znaczy ze nie myślę czasami o zmianie profilu zastanawiam się czy nie zwiększyć areału rzepaku i wejść w warzywo zamiast hodowli
- wet-zootechnik
bo poprzednie sprzedał za 4,2+, prosiaki kupił po 100zł/szt i jeszcze nie zdążył ich sprzedać. Może trafił terminem, może popłacze za miesiąc.wet-zootechnik pisze:Mam wrażenie,że Arek narzekałby mając drukarnię banknotów,ze tusz drogi...
dziś rozmawiałem z hodowcą o dochodowości tuczu...
500 szt tucznika...kupuje i robi swoje
policzcie nawet teraz
- wet-zootechnik
mieszkam na wsi,mam za sobą 10 lat praktyki wet w terenie i 2 lata prowadzenia tuczu 7 tys. szt .-arek pisze:wetku tylko zapomniał dodać ze ma dwie kamienice centrum dużego miasta w których ulokowały się sklepy na dole a bank u góry ja nie wiem dlaczego tak do mnie pijesz czy ja pisze ze nic mi nie pasi
więcej optymizmu Arek

znam wielu hodowców,różna skala produkcji,różne lata,pomysły i wiele pracy
nerwy i niepewność,ale robią swoje i dobrze na tym wychodzą
głowa do góry

-
cyt:"...nerwy i niepewność ale dobrze na tym wychodzą ..." kolego nie pisz po paru głębszych , tu na forum siedzą świniarze , fachowcy w branży gdzie w tej chwili się dokłada a ty piszesz że jest ok. mnie to kur/wa na takie gadanie od razu krew zalewa , pojęcia nie masz jak jest na wsi , pamiętam czasy bodajże w 94 roku kiedy świnia na buchcie płaciła się 4,6 za kg a litr ropy kosztował pewnie 80 groszy a dzisiaj świnia 3,5 zł a litr ropy ponad 4 złote a ty pierdolisz że jest dobrze , kur/wa wstyd i żenada , jak nie masz pojęcia o temacie to się nie wypowiadaj !
- wet-zootechnik
nie piję od ranabuntownik72 pisze:cyt:"...nerwy i niepewność ale dobrze na tym wychodzą ..." kolego nie pisz po paru głębszych , tu na forum siedzą świniarze , fachowcy w branży gdzie w tej chwili się dokłada a ty piszesz że jest ok. mnie to kur/wa na takie gadanie od razu krew zalewa , pojęcia nie masz jak jest na wsi , pamiętam czasy bodajże w 94 roku kiedy świnia na buchcie płaciła się 4,6 za kg a litr ropy kosztował pewnie 80 groszy a dzisiaj świnia 3,5 zł a litr ropy ponad 4 złote a ty pierdolisz że jest dobrze , kur/wa wstyd i żenada , jak nie masz pojęcia o temacie to się nie wypowiadaj !
reszta bez komentarza
- wet-zootechnik
sprostowanie: nie mam hodowli,prowadziłem tucz dla kogoś innegoarek pisze:wetku to jak jeszcze po praktykujesz 10 lat i o 4 tys zwiększysz hodowle to będziemy równi doświadczeniem a o hodowli a raczej jej aspektach ekonomicznych masz blade pojecie
nie równam się doświadczeniem,
potrafię liczyć
tylko na razie tworzycie towarzystwo wzajemnej adoracji narzekając
od wielu lat,w każdych okolicznościach ekonomicznych,...
narzekając,narzekając....
mam trochę większe pojęcie,niż Ci się wydaje,ale nie chce mi się pisać
według niektórych -każdy,kto jest w branży rolniczej chce dymać rolników
żałosne
to jeśli to taki biznes , to zamiast sprzedawać warchlaki , zaciągnij kredyt ,wynajmij chlewnie zakup paszę i przetucz 3000 warchlaka , wtedy pogadamy i tak masz nad nami przewagę bo prosiaka będziesz miał bez marży bo sam handlujesz
prosiak 120-150zł
pasza po 1100
żywiec po 3,60
i będzie super biznes , zrób takie doświadczenie i nie denerwuj kolegów pisząc głupoty na tym forum
prosiak 120-150zł
pasza po 1100
żywiec po 3,60
i będzie super biznes , zrób takie doświadczenie i nie denerwuj kolegów pisząc głupoty na tym forum
wetku przykro mi ale niestety wszyscy chcą dymac , dymac i dymac rolnikow poniewaz cena swin jest jak 20 lat temu a ile procent podrozały materialy budowlane , paliwo , sprzet ,nawozy, soja , premiksy , leki - trzeba byc naprawde slepym zeby tego niezauwazyc
a jak juz jestem przy temacie wetkow to dodam ze wetki tez niezle dymają rolnikow i znam przypadki w ktorych narobili niezlego balaganu na obiekcie az wlasciciel ich pogonil a przyszedł zywieniowiec - praktyk i w chwili obecnej chodowla 3000 swin w cyklu zamknietym powoli staje na nogi
a jak juz jestem przy temacie wetkow to dodam ze wetki tez niezle dymają rolnikow i znam przypadki w ktorych narobili niezlego balaganu na obiekcie az wlasciciel ich pogonil a przyszedł zywieniowiec - praktyk i w chwili obecnej chodowla 3000 swin w cyklu zamknietym powoli staje na nogi
-
Mnie koło huja lata czy ty pijesz od rana czy nie , widzę co piszesz kur/wa fachowiec się znalazł , chłopa w dupę wyjebać i niech chłop jeszcze za to zapłaci , wypierdalaj ze swoimi radami gdzie indziej , ten temat założyłem po to żeby tacy jak ty nas nie rypali , pierdole ciebie i twoje warchlaki , jak z takimi trzymałem to tylko długów się dorobiłem że mam komornika a jak trzymam dla Agri to przynajmniej co miesiąc mam parę złotych , a wam to ością w gardle stoi że jest kontrakt bo kontraktowi trzymają dużo a wy z tego huja macie , za to co tu wpisujesz to powinni cię jebać chłopaki jak szmaciarz konia , w pizdę i na gaz z takimi , może mnie admin zbanuje ale piszę co myślę bo przyjdzie taka bladz i pierdoli ,kur/wa jak masz takie dobre rady to weż megafon i pojedz jak chłopaki będą stali na blokadzie i tam przekonuj to zobaczysz co się stanie a tu na forum jak zechcę żebyś ruszał jadaczką to rozepnę rozporek , wypierdalaj z tematu ćwierćinteligencie
-
Witam!buntownik72 pisze:Mnie koło huja lata czy ty pijesz od rana czy nie , widzę co piszesz kur/wa fachowiec się znalazł , chłopa w dupę wyjebać i niech chłop jeszcze za to zapłaci , wypierdalaj ze swoimi radami gdzie indziej , ten temat założyłem po to żeby tacy jak ty nas nie rypali , pierdole ciebie i twoje warchlaki , jak z takimi trzymałem to tylko długów się dorobiłem że mam komornika a jak trzymam dla Agri to przynajmniej co miesiąc mam parę złotych , a wam to ością w gardle stoi że jest kontrakt bo kontraktowi trzymają dużo a wy z tego huja macie , za to co tu wpisujesz to powinni cię jebać chłopaki jak szmaciarz konia , w pizdę i na gaz z takimi , może mnie admin zbanuje ale piszę co myślę bo przyjdzie taka bladz i pierdoli ,kur/wa jak masz takie dobre rady to weż megafon i pojedz jak chłopaki będą stali na blokadzie i tam przekonuj to zobaczysz co się stanie a tu na forum jak zechcę żebyś ruszał jadaczką to rozepnę rozporek , wypierdalaj z tematu ćwierćinteligencie
Myślę, że czasami trzeba wyrzucić z siebie pokłady żalu i zniecierpliwienia... Może lepiej na FORUM niż na własnej rodzinie!
Tak to jest w życiu....
Znam bardziej dosadne wypowiedzi senatorów czy parlamentarzystów, nie mówiąc o polskich filmach czy raperach...
Buntownik72 - życzę Tobie i bardzo wielu innym rolnikom w tym kraju, byście jak najprędzej wyszli z kłopotów!!!
ja tez sie niedziwie, ja tez nielubie jak ktos mi dmucha w kasze a to co wszyscy robią z rolnikami to szczyt wszystkiego !! kazdy ciągnie do siebie ile sie da w telewizji tylko mieszają zeby podniesc ceny produktow potrzebnych do produkcji rolniczej
ok ceny swin spadły ale czy w sklepie mieso staniało ?!!!!!!!!!!!!
cena tucznika 3.40 w ubojni a połtusza po 7zl jak ktos chce sobie kupic
ok ceny swin spadły ale czy w sklepie mieso staniało ?!!!!!!!!!!!!
cena tucznika 3.40 w ubojni a połtusza po 7zl jak ktos chce sobie kupic
tucz kontraktowy dla agi plus
witam,jestem w tym interesie juz kilka lat i to co piszecie jest w większości prawdą. Można się z tego utrzymać i przetrwać na małych gospodarstwach kosztem niedziel,świąt i wszystkich dni wolnych jakie są w innych działach gospodarki. Są jednaki zagrożenia takie jak kontrole agencyjne czy weterynaryjne , które mogą skutecznie pozbawić nas tej deski ratunku jaką jest tucz kontrakrowy tym bardziej że znika rozliczenie koncowe a co za tym idzie możliwość inwestowania .
-
Rozliczenie końcowe to była różnica pomiędzy wysokością podatku vat przy "zakupie" prosiąt i paszy a "sprzedażą" gotowego towaru .Niestety od 01.01.2011 w związku ze zmianą wysokości stawek podatku vat na artykuły rolne (dzięki zachłanności i nieporadności ministra finansów ) rozliczenia końcowego nie będzie .Nóż się w kieszeni otwiera na takie działanie resortu finansów ale co możemy zrobić ? W moim przypadku to było około 4500 zł po zdaniu świń .Miałem się w tym roku rozbudowywać a tak to zrobię tylko modernizację czyli zarusztuję to co mam na słomie i pójdę do roboty .
-
-
nic nie dostałem jeszcze.ciekaw jestem co tam zapisali. tyczy to się tylko ryczałtowców czy również vatowców? masz może możliwość przesłania tego pisemka na meila?sebsik1@wp.pl od tego roku tucz powiększyliśmy do 1800szt. odchowujemy też 1800 warchlaka. czy agri ma zamiar w jakiś sposób to zrekompensować?gdzie zatem będzie trafiała ta różnica vatu? przeceież bez zwrotów vatu to ta forma współpracy nie ma racji bytu.
-
Pismo wyrzuciłem ale zadzwoń do Poznania tam powinni udzielić informacji .Ja jestem ryczałtowcem Co do jakiegoś wyrównania to nie sądzę żeby firma chciała coś dołożyć bo np.tacy jak ja i tak nigdzie indziej nie pójdą .Raz że sytuacja na rynku jest katastrofalna a dwa że nie mam pieniędzy ani chęci tuczyć na własną ręke .Ale przy takiej ilości jak u ciebie zwrot vatu to znacząca kwota .
agri plus
to ,że tracimy rozliczenie końcowe to jest raczej nasza wina bo tak podpisywliśmy umowy. Jest tam wzmianka o VAT gdzie zgodzilismy się na potracanie tegoż VAT-u.A dzisiaj wzrosły stawki VAT i firma przerzuciła całe koszty na nas.....tak wygląda kapitalizm....po polsku.
-
łowiczak czyżbyś należał do tej kategorii ludzi która cieszy się z nieszczęścia innych ?Pamiętaj :tylko mały człowiek jest wielki wtedy gdy cieszy się z niepowodzenia innych .Co do protestu :w twoim poście jest zawarta odpowiedz dlaczego polscy rolnicy nie umieją się zorganizować .Co do tematu dyskusji :myślę że nie ma problemu żeby przejść na vat .Niestety prawdopodobnie blondynka ma rację i najpierw trzeba wszystko dobrze policzyć żeby póżniej nie było rozczarowania że więcej się oddaje jak dostaje .Pozdrawiam .ŁOWICZAK pisze:Czyżby buntownik72 się załamał,o jak dobrze że jestem na vacie! Może w końcu ktoś pomyśli o jakimś proteście Rolników przed ministerstwem czy Polscy Rolnicy nie umieją się zorganizować
-
witam,może takie spostrzezenie - jestem w tej firmie juz kilka ładnych lat i pozwoliło mi to na odzyskanie płynnosci po BALCEROWICZU ,umowę mozna zerwać -wystarczy zrobić słaby wynik na paszy i juz po nas. Prawda jest taka ,że słabość kolejnych styropianowych ekip politycznych
nie pozostawia zbyt wielkiego wyboru . Jako najsłabsi w łańcuszku żywieniowym utrzymujemy całą armię pośredników. Dlaczego - bo nie mamy silnych zwiazków , udziałów w zakladach przetwórczych itd. Ale to jest też także nasza wina.
nie pozostawia zbyt wielkiego wyboru . Jako najsłabsi w łańcuszku żywieniowym utrzymujemy całą armię pośredników. Dlaczego - bo nie mamy silnych zwiazków , udziałów w zakladach przetwórczych itd. Ale to jest też także nasza wina.
-
Oj łowiczak dzieciaku , widzisz jak można mówiąc językiem bokserskim zagnać cię do narożnika i wypunktować ? Na temat vatu w firmie nie wiesz nic bo byś wczoraj odpisał , na temat umowy piszesz bzdury o jakiś sankcjach karnych za rezygnację z umowy , jak bym cię spytał w którym punkcie i na której stronie to nie podasz . A jak przyszło by do protestu pod ministerstwem który proponujesz to wiedziałbyś jakie postulaty chcesz przedstawić ? Jak u nas może być dobrze jak buntownik opisuje temat gdzie można parę złotych zarobić a łowiczak nie mając pojęcia o kontrakcie w agri odstrasza ludzi ? Po co zakład mięsny który leje chłopa w cztery litery ?Wystarczy wet handlujący prosiakami i podnoszący ciśnienie wyśmiewaniem się z naszej ekonomi oraz łowiczak sugerujący w innym z tematów żeby dogadać się z firmą handlującą prosiakami wzięciem towaru na termin a w kilku innych płaczący jak to go zakłady mięsne wylały w rogi .Wstyd i żenada .ŁOWICZAK pisze:Po prostu masz podpisaną umowę na określony czas i nie możesz z niej zrezygnować bo będziesz musiał zapłacić sankcje karną