Mam pytanie jaki agregat uprawowo-siewny można wykombinować o szer. 2.70 myślałem o agregacie ARES L/Z i do tego siewnik poznaniak wszystko ok tylko czy na długości nie będzie warzyć ciągnika 100km.
grzes spokojnie da rade Tylko na przod obciazenie !!!! My mamy 3 metrowy i jak byla potrzeba to 912 go ciagal !!!!z Tym ze wtedy w swierza orke bez uprawy nie wjedziesz i dosc wolno to idzie
Robak istnieje cos takiego jak wal campbell ciagniety za plugiem !!!!! dla mnie swierza orka to orka wykonana z walem !!!!!! na 5 skibowy plug mam wal ktory wazy ok tone
maciek* pisze:Robak istnieje cos takiego jak wal campbell ciagniety za plugiem !!!!! dla mnie swierza orka to orka wykonana z walem !!!!!! na 5 skibowy plug mam wal ktory wazy ok tone
Jedna z najlepszych metod uprawy gleby ,od razu ziemia jest ubita ,wstępnie uprawiona .w razie suszy nie traci tak wilgoci .Rozsiewanie nawozu jest po twardym ,równym .W naszej okolicy przeważają zestawy nabudowane .Mój ma 13 lat jestem zadowolony ,składam wniosek na taki sam .3 metrowy 100 koni będzie fruwał .
maciek* pisze:Robak istnieje cos takiego jak wal campbell ciagniety za plugiem !!!!! dla mnie swierza orka to orka wykonana z walem !!!!!! na 5 skibowy plug mam wal ktory wazy ok tone
dodatkowy koszt, a wjechać też ciężko, ale jak ktoś ma sporo hektarów do zaorania to wszystkiego naraz nie zrobi. Ja te swoje 30ha mógłbym c-330 w tydzień zaorać
jaki dodatkowy koszt ???????? jak bys mial ciezkie gleby to bys sobie nie wyobrazal orki bez narzedzia doprawiajacego !!! nie mowiac oczywiscie o utzrymaniu wilgoci w glebie !!!!! rzepak jak siejemy w suchym roku to sie staramy zeby siewnik jechal za plugiem wtedy nasionka wykorzystuja ta wilgoc wyrzucona na wierzch !!!! Wole orac moim plugiem zagonowym polzawieszanym z walem niz obracanym bez walu !!!!! i tak jak ktos pisal wyzej z rozsiewczaem wjezdzamy na orke i koleiny gora 10 cm !!!! nie mowiac o rownym polu w jednym przejezdzie agregatu uprawo siewnego biernego !!!!! Podstawa to uzyskac dobra strukture podczas orki
A ja się przymierzam do uproszczonej bezorkowej uprawy. Sporo sie naczytałem na forach i za i przeciw i myślę, że człowiek inteligenty umiejący myśleć radzi sobie z taką uprawą bardzo dobrze.
Kiedy zacznę nie wiem ( coś te wnioski na zróżnicowanie nie są rozpatrywane) ale z braku czasu i nakręcania się tym sposobem uprawy decyzję już podjąłem.
A czy sobie poradze?? Czas (5-7lat) pokażę...
Agregat uprawowo-siewny nabudowany 3 metrowy u mnie przez 3 lata ciągał 72 konny z przodem . trochę za mały ,ale 100 koni będzie dawał radę w ekstremalnych warunkach .jeśli pola nie są ciężkie wystarczy z wałem strunowym .Zestaw jest lżejszy i lepiej wyrównuje pole
Ja mam kongskilde siejemy we trzech ,obsiał grubo ponad 1000 ha jak nie owadzisz i sam nie zepsujesz nic się nie dzieje .Graczki są tak mocne że gdy na kamieniu uniesie się cały zestaw ,nigdy nie pęknie .
Ja mam Uni obsiał ok. 500ha i jest juz nieżle przetestowany. Bardzo dobrze spulchnia i wyrównuje a następnie tylni wał rozbija dobrze grupy i ubija ziemię
miałem od 1998 nowego konskilde do 2009 rocznie obsiewał 200ha - złotówki nie dokładałem bardzo porządna maszyna , teraz mam sam siewnik acorda 4,5m pneumatic , a przednim puszczamy agregat , lub przy bezorkówce talerzówkę , duża wydajność do 50ha dziennie ,
skoro tak śdzisz, ja staram się kupując jakąś maszynę wybrać precyzyjną ale przedewszystkim patrzę na to zeby zmniejszyć koszty zabiegów, które ta maszyna ma wykonywać
Dlatego ja myślę o zakupie porządnego grubera i zest uprawowo siewnego ( nie wiem czy talerzówka+poznaniak na talerzach czy typowo uprawowo siewny) a spulchniaczem pod burak i rzepak chyba usługa, ekonomiczniej zdecydowanie.
Lucas spulchniacze z niezaleznie jakiej firmy sa bardzo drogie , Unia chyba tez robic cos takiego to wychodzi najtaniej !!! wiem ze taki sprzet z amazone kosztuje 4 metrowy ok 160 tys !!!!
CO do Farmetu łudzaco podobne do lemkena ( podobno robione na ich licencji ) duze gospodasrtwo niedaleko ma 6 metrowy agregat w kombinacji z pneumatykime sulky i sa bardzo zadowlonei z pracy tej maszyny !!!!!
Mnie się nie podoba to iż ,maszyna ta ma tylko 2 rzędy łap .
Gdy nie zbierzesz dobrze z pola słomy albo leżącego zboża ,morze się zapychać
To do Lukasa .