materiał hodowlany

Awatar użytkownika
mytotoksyna1

pic..

Post autor: mytotoksyna1 »

Promocja i reklama czyni cuda !! , a w trawie piszczy? Każdy swoje chwali
, a prawda leży zawsze po ŚRODKU....Wszystko ma plusy i minusy. :?: :?:
baraki

Post autor: baraki »

Olgax15 powiedz nam jescze jak postępowałaś z tymi loszkami, czy w stadzie był knur?
maciek*

Post autor: maciek* »

dokladnie bo loszki łatwo obwinic - a liczy sie tez w znaczacy stopniu sposob obchodzenia sie z tymi loszkami , przygotowania ich do krycia
ACONAR
Site Admin

Post autor: ACONAR »

Olgax15 pisze:witam! w kwietni ubiegłego roku zakupiłam 5 loszek z firmy PIC, miały być takie super, zachwalane przez wszystkich dookoła i w ogóle a okazało się że tylko dwie wydały potomstwo- w grudniu dopiero. a 3 pozostałe są to zlikwidowania.
Witam!
To bardzo poważny zarzut w stosunku do PIC.
I nie wydaje mi się, by tak poważna firma sprzedała tak kiepskie loszki.

Czy Olgax15 powiadomiłaś o tym fakcie przedstawiciela PIC, który sprzedał Ci te loszki?
Czy przedstawiciel PIC był u Ciebie i próbował wyjaśnić problem?

Przedstawicielem Techniczno-Handlowym PIC na Polskę południowo-wschodnią jest Pan Jakub Baltaziak (e-mail: jakub.baltaziak@pic.com tel. 0 606 838 022)

Łatwo coś na FORUM napisać, ale przyczyn takiej sytuacji może być naprawdę wiele i warto je bardzo dokładnie wyjaśnić!
baraki

Aconar moim zdaniem PIC nie powinno wogóle sprzedawać loszek komus kto niema warunków do ich hodowli. Olgax15 kupiła 5 loszek po likwidacji stada z powodu aujeszki, podejrzewam że knura raczej do 5 loszek nie kupiła a obecnośc knura akurat przy loszkach jest niezbędna i juz mamy przyczyne niepowodzenia!
Także zamiast naciągac kogos na niepotrzebne koszty i narażac sie na niepochlebne opinie przedstawiciel powinien wytłumaczyc co i jak i wybic z głowy co niektórym pomysł zakupu nie najtańszych przecież loszek które i tak są z góry skazane na niepowodzenie.
Olgax15

Post autor: Olgax15 »

w stadzie knura nie było, loszki były zapładniane sztucznie w celu zachowania ostrożności związanymi z chorobami. opinie na temat tej firmy są przeróżne jedni chwalą a drudzy krytykują....ile kupujących tyle opinii... co w tej sytuacji zrobić....
ACONAR
Site Admin

Witam!

Baraki napisał:
„przedstawiciel powinien wytłumaczyc co i jak i wybic z głowy co niektórym pomysł zakupu nie najtańszych przecież loszek które i tak są z góry skazane na niepowodzenie.”

Proszę baraki powiedz, dlaczego kupując loszki z PIC „i tak są one skazane na niepowodzenie”?
Bo Olgax15 nie miała knura w swoim stadzie?
A czy kupując 5 loszek musi do nich kupić knura?
I skąd wiesz, że PIC sprzedało Jej loszki ze stada, które miało być zlikwidowane z powodu choroby Aujeszki?

Ciekawe, co na to wszystko mógłby powiedzieć przedstawiciel PIC?
baraki

Aconar nie zrozumiałeś mie troche :D to stado Olgi zostało zlikwidowane z powodu aujeszki (o czym pisała na tym forum ponad pół roku temu) a więc stąd wywnioskowałem że te 5 loszek stanowiło całe stado.
A skazane na niepowodzenie były właśnie z braku knura! Przedstawiciel PIC powinien Oldze wytłumaczyc że do tego by te loszki prawidłowo weszły w ruje niezbedny jest knur i albo sprzedać je Oldze razem z knurem albo wcale.
A co do tego że knur jest niezbędny to chyba nie wątpi Pan w to o czym nieraz można było przeczytac na łamach T CH a co ja jako praktyk zdecydowanie potwierdzam!
Zreszta Olga nie napisała dlaczego te loszki sa do likwiedacji (może złamały nogi) ale wydaje mi sie że powodem była właśnie niemożnośc ich zaproszenia.
porażka

Post autor: porażka »

A ja mam pytanie do Aconar czy ty człowieku dla firmy Pic pracujesz ?
arek

Post autor: arek »

porażka o sponsorze nigdy źle się nie mówi a tym bardziej pisze
maciek*

dokladnie arek - a co do wypowiedzi baraki swinie PIC sa jednymi z bardziej wymagajacych- masz racje !!!!!odpowiednio prowadzone daja swietne wyniki !!!!! ale wszystko musi byc tak jak byc powinno dlatego tez prosilbym o wyjasnienie kolezanke dlaczego uwaza swinie pic za tak zly material i co bylo powodem wybrakowania sztuk
Olgax15

Post autor: Olgax15 »

może to i był główny powód nie powodzenia ale nikt o tym wcześniej nie mówił że musi być zakupiony knur. Stało się i czasu nikt nie cofnie. 2 loszki sprawują się dobrze, po raz kolejny zostały zaproszone i chyba z powodzeniem...
jarki

Post autor: jarki »

w większości Polskich chlewni sprawdza się WBP*PBZ i odwrotnie ,
tak pozostanie jeszcze wiele lat.
felix

Post autor: felix »

Olgax15 pisze:witam! w kwietni ubiegłego roku zakupiłam 5 loszek z firmy PIC, miały być takie super, zachwalane przez wszystkich dookoła i w ogóle a okazało się że tylko dwie wydały potomstwo- w grudniu dopiero. a 3 pozostałe są to zlikwidowania.
Czytam ten wątek - i nic mi tu nie pasuje ... sam jestem hodowcą (250 loch) i z różnych firm kupowałem materiał hodowlany także z polskiej hodowli ...

Olga, kupiłaś w kwietniu materiał i w styczniu (po 9 miesiącach) piszesz, że 3 są nieprośne? A pozostałe 2 wyprosiły się w grudniu - gdy logika mówi, że powinny wyprosić się we wrześniu 2009!?
Informowałaś przedstawiciela PIC wcześniej o tym??? Co powiedział?
Domyślam się, że inseminowałaś loszki - masz doświadczenie w inseminacji? Wiem, że można pokryć lochy bez kontaktu z knurem - ale trzeba się postarać - prawidłowe przygotowanie do krycia dwukrotna detekcja rui (rano,wieczór), użycie "dezodorantu knurzego" itp ...

Jak rozumiem stado zasiedlałaś po jego wybiciu z powodu "Aujeszki", kupiłaś też zwierzęta z innych źródeł? Szczepiłaś coś przy wprowadzaniu loszek? Czy miały normalną ruję, czy regularnie powtarzały? czy miały jakiś wyciek? pytań jest cała góra ...

Pozdrawiam hodowców w Nowym Roku - mam nadzieję, że ceny będą lepsze ...
koksiarz1990

Post autor: koksiarz1990 »

Z JAKICH RAS SĄ KRZYŻOWANE HOLENDRY.
felix

koksiarz1990 pisze:Z JAKICH RAS SĄ KRZYŻOWANE HOLENDRY.
z tych co zawsze ;) LW x LN
koksiarz1990

Post autor: koksiarz1990 »

A JAKIE TO DOKŁADNIE SĄ RASY.
dziadek51

Post autor: dziadek51 »

Prześledziłem cały temat i mam kilka uwag, trochę podstaw genetyki . W TCH były artykuły o krzyżowaniu towarowym . Trochę w skrycie przestawię . Cechy przenoszone na potomstwo sa za pomocą genów ./ Geny położone są na chromosomach , jeden chromosom pochodzi od matki drugi od ojca . Pary genów w tym samym miejscu (locus) nazywamy allelami . Dana cecha może być przenoszona przez jedną parę alleli lub kilka par np. kolor oczu jest przenoszony przez jedna parę . Kolor niebieski oczu oznaczymy aa , a kolor piwny AA , kolor niebieski jest recesywny a kolor piwny jest dominujący. Jeżeli ta para miałaby potomstwo ta wszyscy potomkowie mieliby oczy piwne aA. Rodzice byli homozygotami a całe potomstwo heterozygotami. W hodowli zwierząt i roślin wykorzystuje się to gdyż odkryto ,że następuje wybujałość pierwszego pokolenia , nazwano to heterozją,. Wybujałość pierwszego pokolenia f1 jest tym większa im większa jest homozygotyczność alleli. Aby uzyskać najwyższa heterozję i wyrównane pokolenie f1 najkorzystniejsze byłoby skrzyżowanie dwu rasowe . Jednakże z pewnych wzgledów stosuje sie inne krzyżówki np rasę matczyną x (dirxpiet) celem wyeliminowania genu stresu i bladości mięsa
ACONAR
Site Admin

Witam!

W produkcji mamy do czynienia z interakcją między genotypem a środowiskiem (szeroko rozumianym!), a w wyniku tej interakcji powstaje fenotyp, czyli tucznik (prosię, loszka, knur) o określonej charakterystyce.
Ten sam genotyp może dać nam różne fenotypy w zależności od warunków środowiska (tzw. plastyczność fenotypowa), lub odwrotnie - w danym środowisku możemy uzyskać osobniki o bardzo podobnym fenotypie pomimo odmiennych ich genotypów.
Robek

Post autor: Robek »

koksiarz1990 pisze:Z JAKICH RAS SĄ KRZYŻOWANE HOLENDRY.
W Holandii jest bardzo duży udział genetyki TOPIGS !!
sentimo

Post autor: sentimo »

Obecnie powszechnie dostępny jest pietrain pozbawiony genu stresu, czy więc jest jeszcze sens stosowania po stronie ojcowskiej mieszańca du x pi ? Pytam, bo przychodzi czas zmiany knura i nie wiem co brać.
Robek

Post autor: Robek »

sentimo pisze:Obecnie powszechnie dostępny jest pietrain pozbawiony genu stresu, czy więc jest jeszcze sens stosowania po stronie ojcowskiej mieszańca du x pi ? Pytam, bo przychodzi czas zmiany knura i nie wiem co brać.
Z moich doświadczeń wynika, że pietrain zwykle wolniej rośnie, bezstresowy nieco traci na mięsności a jeśli chcesz do krycia to może być zbyt niski na nogach dla starych loch !!
robak

Post autor: robak »

?
Ostatnio zmieniony wtorek 02 lip 2013, 00:01 przez robak, łącznie zmieniany 1 raz.
Adam21i

Post autor: Adam21i »

mam pytanie co sadzicie o loszkach rasy pietrain ?
Awatar użytkownika
lukas1982

Post autor: lukas1982 »

Adam21i pisze:mam pytanie co sadzicie o loszkach rasy pietrain ?
Z całym szacunkiem, przeczytaj najpierw całe forum od deski do deski to będziesz sporo mądrzejszy. Po co Ci (docelowo 5 loch tak?) mięsne matki?? Chcesz produkować czyste potomstwo??
doplanos
Kontakt:

Post autor: doplanos »

gdzie
bodek76

loszki hodowlane www.loszki.eu

Post autor: bodek76 »

strona: www.loszki.eu
poczta: nowak.rogowo@wp.pl

Hodowla zarodowa

Trzody chlewnej

Roman Nowak

Rogowo 27a

63-840 Krobia

Oferujemy knurki

i loszki PBZ i WBP

Dysponujemy własnym transportem

Tel. 605 280 901

65 5712 515
Awatar użytkownika
lukas1982

Re: loszki hodowlane www.loszki.eu

Post autor: lukas1982 »

bodek76 pisze:strona: www.loszki.eu
poczta: nowak.rogowo@wp.pl

Hodowla zarodowa

Trzody chlewnej

Roman Nowak

Rogowo 27a

63-840 Krobia

Oferujemy knurki

i loszki PBZ i WBP

Dysponujemy własnym transportem

Tel. 605 280 901

65 5712 515
Robimy bunt taki jak kibice Lecha z GW-nem?? ;)
wl_master

Post autor: wl_master »

loszki pbz dobre przyrosty wysoka mięsność knurki duroc X pietrain Pukarzów koło Łaszczowa
JERY555

Post autor: JERY555 »

Wszyscy gadają ładnie pięknie bo chcą sprzedać ,muj braciak kupił picki miały być zdrowe a po jakimś czasie nosy krzywe jak droga w górach
baraki

A skąd brat wie że te krzywe ryje to wina loszek? Wykonał badania podczas kwarantanny? Choroba mogła się dostac do stada niekoniecznie z winy loszek.
bamberinio

Post autor: bamberinio »

master jaką masz mięsność knura ???
bamberinio

krzywe nosy to noso-ryjówka która mogła się dostać od knura jeżeli brat kupił loszki jak miały ok 100kg to raczej wina loszek nie jest (noso-ryjówka obniża przyrost prosiaka o 33%)
JERY555

Post autor: JERY555 »

TYLKO ŻE LOSZKI I KNURKI BYŁY KUPIONE Z TEJ SAMEJ FIRMY A INNE ŚWINKI NIE PRZYJECHAŁY,A STADO KTÓRE BYŁO BYŁO WCZEŚNIEJ BADANE
bamberinio

zaszczep wszystko bo jak masz noso-ryjówkę to hodowla jest nie opłacalna zjedzą 33% więcej paszy
marcin1979

Re: materiał hodowlany

Post autor: marcin1979 »

mam pytanie czy ktoś brał materiał hodowlany od pana Grężlikowskiego ?
lub coś o nim słyszał ?
No i jaka obecnie jest cena loszek?
felix

JERY555 pisze:TYLKO ŻE LOSZKI I KNURKI BYŁY KUPIONE Z TEJ SAMEJ FIRMY A INNE ŚWINKI NIE PRZYJECHAŁY,A STADO KTÓRE BYŁO BYŁO WCZEŚNIEJ BADANE
Ciekawie piszesz ale to wszystko się kupy nie trzyma ... bo jeżeli twój brat badał ... brał wymaz z nosa (nie krew!) i wyszedł "plus" to takie zwierzęta mogą być reklamowane! Sam kupuję zwierzęta w PIC i tak stanowi punkt umowy i gwarancji zdrowia! Coś tu mi nie pasuje w tym co piszesz ... albo mówisz o sprawie, której nie znasz albo fantazjujesz ...
arek

albo kupił od rolnika nie od firmy
KRZYSZTOF11

Post autor: KRZYSZTOF11 »

Nosoryjówka lubi mokro i zimno,wtedy najbardziej się uaktywnia.
felix

arek pisze:albo kupił od rolnika nie od firmy
No to jeżeli kupił od rolnika to nie od firmy PIC!
Co więcej z tego co wiem tak się nie da ... bo firma PIC tak nie sprzedaje - wszystko idzie przez nią i wtedy jest gwarancja. A jeżeli jakiś rolnik sprzedał mu bezpośrednio to nie do końca legalnie! i wtedy to nie materiał PIC ...
kaluś

Post autor: kaluś »

chłopaki po ile obecnie macie loszki?
maciek*

700 brutto z dowozem
jaqbn

Post autor: jaqbn »

u mnie miedzy 650 - 700 zł. Moga tez być tańsze w zależności od wieku
MAREK1977

Post autor: MAREK1977 »

Potrzebuje jedną loszkę czystego PBZ z okolic Gniezna lub Inowrocławia,dajcie znać na PW.
hodowca78

Post autor: hodowca78 »

650zł - 90kg , pbz , f1,
gert18

Post autor: gert18 »

Rasa PIC a szczególnie loszka c-24 to bardzo plenna loszka
arek

panowie z vatem w nas trochę ukochali myślę tu o zasadach ogólnych bo jak teraz jest 8% to niestety muszę doliczyć do ceny ryczałtowiec jest bardziej konkurencyjny bo vatu oddać nie musi i o tyle może być tańszy
robak

arek pisze:panowie z vatem w nas trochę ukochali myślę tu o zasadach ogólnych bo jak teraz jest 8% to niestety muszę doliczyć do ceny ryczałtowiec jest bardziej konkurencyjny bo vatu oddać nie musi i o tyle może być tańszy
Ha ha, a ryczałtowiec to nic nie kupuje??? I tak musi choć częś Vatu oddać w postaci podatku, którego zwtotu nie dostanie
arek

masz racje ale sam powiedz od kogo kupisz loszkę od rolnika ryczałtowego za 600 zeta czy od vatowca za 650 zeta
robak

Jak dla mnie dużo ważniejsza niż te 50 zł jest jakość. jednakże faktycznie przy takiej samej jakości wybrałbym 600, jak każdy chyba...
Jednak z drugiej strony, vatowiec może taniej loszkę wyprodukować, kupi tańszy sprzęt, pasze, czy nawet materiał chowlany, gdyż VAT mu oddadzą i w sumie tez będzei mógł loszke po 600 sprzedać
ODPOWIEDZ