FORUM
Ceny nawozów
-
Jestem tego samego zdania . Tam u góry dobrze to rozumieją i już propagandę sieją .W Agrobiznesie piękna pani mówiła iż spodziewamy się rekordowych zbiorów pszenicy na ten rok .Jeszcze nikt nie wie jak zboża przezimują ,jaka będzie wiosna jakie susze przed nami a oni już widzą rekordy .
Ciekawe która wróżka dla tego Agrobiznesu przepowiada .
Ciekawe która wróżka dla tego Agrobiznesu przepowiada .
-
-
- Kontakt:
Witam wszystkich hodowców, producentów rolnych oraz przedstawicieli firm związanych z branżą rolną z terenu całej Polski.
Moja firma pracuje nad stworzeniem portalu prezentującego zawsze aktualne ceny skupu i sprzedaży najważniejszych zwierząt hodowlanych, płodów rolnych oraz środków do produkcji, takich jak: tuczniki, warchlaki, bydło, drób, zboża, komponenty paszowe i nawozy w kraju.
Cały czas powiększamy naszą bazę danych, aby stanowiła ona reprezentatywne i pewne źródło informacji cenowej panującej na rynku, która pozwoliłaby podejmować możliwie najtrafniejsze decyzje transakcyjne przez rolników w życiu codziennym.
Stąd moja prośba do Was o nadsyłanie cen z przeprowadzonych transakcji, których byliście lub na pewno będziecie uczestnikami (rolnicy) oraz cenników obowiązujących na dany dzień/tydzień w przedsiębiorstwach (przedstawiciele firm).
Strona docelowa tych informacji, której link zamieszczono poniżej, to również możliwość skutecznej reklamy przedsiębiorstw oferujących konkurencyjne stawki w zakresie kupna/sprzedaży rolnikom, które nie obawiają się upublicznienia swoich cen.
Wszystkich zainteresowanych zapraszam do współpracy!
Z poważaniem,
właściciel firmy MKW Pracownia Przyrodniczo-Rolna:
Mateusz Konrad Wójcik
tel.: 693 021 127
email: mkwppr@gmail.com
gg: 21284515
Moja firma pracuje nad stworzeniem portalu prezentującego zawsze aktualne ceny skupu i sprzedaży najważniejszych zwierząt hodowlanych, płodów rolnych oraz środków do produkcji, takich jak: tuczniki, warchlaki, bydło, drób, zboża, komponenty paszowe i nawozy w kraju.
Cały czas powiększamy naszą bazę danych, aby stanowiła ona reprezentatywne i pewne źródło informacji cenowej panującej na rynku, która pozwoliłaby podejmować możliwie najtrafniejsze decyzje transakcyjne przez rolników w życiu codziennym.
Stąd moja prośba do Was o nadsyłanie cen z przeprowadzonych transakcji, których byliście lub na pewno będziecie uczestnikami (rolnicy) oraz cenników obowiązujących na dany dzień/tydzień w przedsiębiorstwach (przedstawiciele firm).
Strona docelowa tych informacji, której link zamieszczono poniżej, to również możliwość skutecznej reklamy przedsiębiorstw oferujących konkurencyjne stawki w zakresie kupna/sprzedaży rolnikom, które nie obawiają się upublicznienia swoich cen.
Wszystkich zainteresowanych zapraszam do współpracy!
Z poważaniem,
właściciel firmy MKW Pracownia Przyrodniczo-Rolna:
Mateusz Konrad Wójcik
tel.: 693 021 127
email: mkwppr@gmail.com
gg: 21284515
-
- Kontakt:
trzeba bojkotować zakup nawozów , zaczną się nimi dusić , każdy diler ma podpisaną umowę , kontrakt na określoną ilość towaru , żeby nie stracić upustów musi każdego miesiąca wybrać np. 500ton jeśli nie kupimy przez miesiąc dwa to szybko zmięknie im rura , bo nie będą mieli płynności finansowej ,
nie dajmy się okradać tucznika biorą prawie za darmo , ceny paliw , nawozów pasz w górę w końcu tego nie wytrzymamy,
nie dajmy się okradać tucznika biorą prawie za darmo , ceny paliw , nawozów pasz w górę w końcu tego nie wytrzymamy,
-
Mam 200 metrów od domu skład z nawozem i widzę jakie jest zainteresowanie jago kupnem w porównaniu do lat ubiegłych, po prostu nie ma ruchu, pełen zastój, może to zasługa nie wypłacenia dopłat ale cena robi swoje.
Tylko kij ma dwa końce i nie posianie odpowiedniej ilości nawozów będzie skutkować mniejszymi zbiorami a co za tym idzie cena na zboże nie spadnie.
Tylko kij ma dwa końce i nie posianie odpowiedniej ilości nawozów będzie skutkować mniejszymi zbiorami a co za tym idzie cena na zboże nie spadnie.
-
Dokładnie i tak zostanie 600zł do przodu.SZCZYPIOREK pisze:Tylko kij ma dwa końce i nie posianie odpowiedniej ilości nawozów będzie skutkować mniejszymi zbiorami a co za tym idzie cena na zboże nie spadnie.
ale lepiej skosic 3 tony z ha i sprzedac po 800 niz 6 ton z ha i sprzedac po 300 czyz nieprawda ?
To o czym piszesz to zapewne nie jest saletra wapniowa tylko saletra amonowa z dodatkiem węglanu wapnia (a to spora różnica).
U nas śnieg stopniał i na polach u sąsiadów pokazały sie oziminy potwornie porazone przez pleśń śniegową (efekt wczesnego siewu i niezaprawionego ziarna) raczej wysokich plonów to nie wróży. W wielu miejscach stoją rozlewiska wody,
U nas śnieg stopniał i na polach u sąsiadów pokazały sie oziminy potwornie porazone przez pleśń śniegową (efekt wczesnego siewu i niezaprawionego ziarna) raczej wysokich plonów to nie wróży. W wielu miejscach stoją rozlewiska wody,
Chyba tak. Jednakże tak nazywał to sprzedawca.
To chyba jest to.
http://www.zak.eu/nawozy/kedzierzynska-saletra-amonowa
To chyba jest to.
http://www.zak.eu/nawozy/kedzierzynska-saletra-amonowa
-
Trzeba naprawdę lubić pracować i patrzec na taki efekt swojej pracy w postaci pleni na zbożu, to jest szczyt bezmylnoci niezaprawiać ziarna na siew, dobra zaprawa na 100kg ziarna wychodziła mnie na jesieni do 10zł, przy siewie ozimin 4t to daje 400zł co jest przy obecnych cenach równowartociš 500 kg pszenżyta, a pleń może zniszczyć nawet 90% rolin na polu, a na wodę to już nic się zbytnio nie da zrobić.baraki pisze:To o czym piszesz to zapewne nie jest saletra wapniowa tylko saletra amonowa z dodatkiem węglanu wapnia (a to spora różnica).
-
-
-
-
- Kontakt:
-
nawozy coraz droższe
peron ma racje. mogą specjalnie przetrzymywać zeby sprzedać po wyzszej cenie... a my mamy 2 opcje albo kupić albo nie... ja szukam coby najtaniej było...
tani saletrzak
ja znalazlem tani saletrzak ale jeszcze nie sprawdzalem.Peron pisze:Ja zajmuje się sprzedażą nawozów i sie robi nieciekawie z cenami. Tarnów nie robi, bo niby ma awarie i ruszają od lutego. Ale chodzi chyba o wzrost cen. Węgierski saletrzak kosztuje z dostawą już 1080 brutto, saletra prawie 1200 brutto. To samo z polskimi nawozami sie dzieje. Porażka.
ogłasza się za 960.
pozdr
Ostatnio zmieniony niedziela 06 lut 2011, 18:31 przez Robert_gr, łącznie zmieniany 1 raz.
960 netto, loco Szczecin. Czytaj kolego dobrze, a jeszcze lepiej licz. Na rynku jest zamieszanie z saletrzakiem, bo jak pisałem wcześniej Tarnów stoi na pewno jeszcze przez miesiąc, Kedzierzyn robi głównie dla Niemców, bo płaca im podobno 1300zł za tonę, węgierski drożeje co tydzień, już grubo ponad 1100 z dostawą kosztuje. Saletrą od jutra 80zł do góry. Jak ktoś ma jakieś pytania zapraszam wieczorem na gadu 1156265.
na to niestety nic już nie poradzimy, tak samo jak nic nie poradzimy na takie a nie inne ceny żywca... Sytuacja zrobiła się dziwna. Składy nie zaopatrywały się w nawozy, bo sie sparzyły sezon wcześniej (zakłady zrobiły duże obniżki i wygrał ten, kto kupował na bierząco), teraz sie okazuje, że zagraniczny nawóz droższy od naszego, a naszego po prostu nie ma, stąd te windowanie cen. Kto ma jeszcze nawóz z wcześniejszych dostaw, ten sprzedaje poniżej aktualnych cen zakupów, czyli ok. 1080, ale kto kupi teraz z Kędzierzyna, czy Węgierski, ten wyceni na 1200 spokojnie. Co będzie potem - niewiadomo. Może być tak, że jak tarnów ruszy, to ceny spadną, ale może być tez tak, że pbęda chcieli odrobic swoje stratry i jeszcze pójdzie do góry. Na dwoje babka wróżyła. Póki co jest lekka panika i ceny idą do góry non stop.
jak tak dobrze na cenach się znasz to czemu nie piszesz co najtaniej gdzie i po ile...?? byś mógł pomoc. a każda pomoc sie liczy w tych ciężkich czasachPeron pisze:960 netto, loco Szczecin. Czytaj kolego dobrze, a jeszcze lepiej licz. Na rynku jest zamieszanie z saletrzakiem, bo jak pisałem wcześniej Tarnów stoi na pewno jeszcze przez miesiąc, Kedzierzyn robi głównie dla Niemców, bo płaca im podobno 1300zł za tonę, węgierski drożeje co tydzień, już grubo ponad 1100 z dostawą kosztuje. Saletrą od jutra 80zł do góry. Jak ktoś ma jakieś pytania zapraszam wieczorem na gadu 1156265.
Kolego wszyscy dilerzy mają bardzo zbliżone ceny, a saletrzak ciężko kupić, więc co za róznica, kto ma taniej, jak tego nawozu fizycznie nie ma, a jest tylko w ofertach? Najtaniej to jeszcze kupisz jak pojeździsz po okolicy po składach. Utargujesz u tego, co ma najwięcej nawozu na stanie, chyba, że już jakiemuś handlarzowi obiecał całego tira, a oni teraz z pocałowaniem ręki biorą.
Pysiek, to bierz i to szybko, bo jak sie chłop spamięta to po 1100 nie bedzie chciał sprzedać. Zbrylony to bedzie konkretnie, ale ten tarnowski ma to do siebie.
Pysiek, to bierz i to szybko, bo jak sie chłop spamięta to po 1100 nie bedzie chciał sprzedać. Zbrylony to bedzie konkretnie, ale ten tarnowski ma to do siebie.
-
Nie za mocna. Zależy jaką gnojowcę się stosuje. Wiadomo, że im lepszą paszę dostają zwierzaki, tym większą wartość nawozową ma gnojowica.
Ja w ubiegłym roku na hektar lałem średnio 15-20 tysięcy gnojówki spod macior na i około 13-15 tysięcy gnojowicy z tuczu.
Na części pól wjeżdżałem zaraz po zejściu śniegu z pola wtedy jak jeszcze jest w miarę zamarznięte. Kilka dni później były roztopy. Mimo wszystko daliśmy jeszcze po około 100 kg saletrzaka na ha w późniejszym terminie.
Na niektórych polach próbowaliśmy po roztopach i osuszeniu. Też jest porównywalnie, ale miękka gleba bardziej się ugniata.
Co do efektów to zależy jaką odmianę nawet mamy bo przypuśćmy przy wyższym pszenżycie nawet od takich ilości część zbóż kładło, ale np fidelio już super wyglądało. Plon jak na naszym terenie był praktycznie identyczny w porównaniu do lat, kiedy tylko mineralne oziminy dostawały.
Także według mnie jak najbardziej gnojowica, czy nawet gnojówka do nawożenia pogłównego ozimin się nadaje!!
Ja w ubiegłym roku na hektar lałem średnio 15-20 tysięcy gnojówki spod macior na i około 13-15 tysięcy gnojowicy z tuczu.
Na części pól wjeżdżałem zaraz po zejściu śniegu z pola wtedy jak jeszcze jest w miarę zamarznięte. Kilka dni później były roztopy. Mimo wszystko daliśmy jeszcze po około 100 kg saletrzaka na ha w późniejszym terminie.
Na niektórych polach próbowaliśmy po roztopach i osuszeniu. Też jest porównywalnie, ale miękka gleba bardziej się ugniata.
Co do efektów to zależy jaką odmianę nawet mamy bo przypuśćmy przy wyższym pszenżycie nawet od takich ilości część zbóż kładło, ale np fidelio już super wyglądało. Plon jak na naszym terenie był praktycznie identyczny w porównaniu do lat, kiedy tylko mineralne oziminy dostawały.
Także według mnie jak najbardziej gnojowica, czy nawet gnojówka do nawożenia pogłównego ozimin się nadaje!!