FORUM
Ceny skupu zbóż
Bardzo trudno jednoznacznie postawić diagnozę co będzie się działo z cenami zboża . Z jednej strony coraz to nowe klęski i tak np: Dziś pokazywali jak to w Meksyku kukurydza jeszcze nie dojrzała i nie została pozbierana a tu przyszedł mróz i zmarzła . Z drugiej strony , dotychczasowe ceny zboża wpłynęły na ograniczenie produkcji zwierzęcej i co za tym idzie , powinny ograniczyć zapotrzebowanie .
-
a po co im zboże jak sprzedaż pełnoporcjowych pasz stoi mam do nich 12 km i często tamtedy jeżdze, ich beczki kiedyś gnały jedna za drugą a dziś koło mnie może jedna goniła.mietko75 pisze:Panowie kto ma kasę niech robi zapasy . Dziś rozmawiałem z kolegą , który pracuje w DE HEUS , on twierdzi iż w silosach zapasy są znikome a firma wstrzymuje skup ,twierdząc że nie ma gdzie sypać .
Taa mh a 5dni trzeba za zamówieniem czekać a za workami nawet 7kaciocha pisze:a po co im zboże jak sprzedaż pełnoporcjowych pasz stoi mam do nich 12 km i często tamtedy jeżdze, ich beczki kiedyś gnały jedna za drugą a dziś koło mnie może jedna goniła.mietko75 pisze:Panowie kto ma kasę niech robi zapasy . Dziś rozmawiałem z kolegą , który pracuje w DE HEUS , on twierdzi iż w silosach zapasy są znikome a firma wstrzymuje skup ,twierdząc że nie ma gdzie sypać .
-
W zeszłym tygodniu zamawiałem w środę w piątek miałem paszę u siebie (provimi, big-bag)lukas1982 pisze:Taa mh a 5dni trzeba za zamówieniem czekać a za workami nawet 7kaciocha pisze:a po co im zboże jak sprzedaż pełnoporcjowych pasz stoi mam do nich 12 km i często tamtedy jeżdze, ich beczki kiedyś gnały jedna za drugą a dziś koło mnie może jedna goniła.mietko75 pisze:Panowie kto ma kasę niech robi zapasy . Dziś rozmawiałem z kolegą , który pracuje w DE HEUS , on twierdzi iż w silosach zapasy są znikome a firma wstrzymuje skup ,twierdząc że nie ma gdzie sypać .
-
moim zdaniem nie takie ostre , na gełdzie ROL_PETROL w Łodzi z której często korzystam , pszenżyto spadło w ofertach sprzedaży o 30 zł na tonie w stosunku do ubiegłego tygodnia.baraki pisze:Na okolicznych skupach juz się ponoć kolejki sprzedających ustawiają a na drogach pełno oplandeczonych przyczep/naczep (wiadomo z czym). Zanosi sie na ostre przeceny!
Rolpetrol to sa oferty sprzedaży, więc tam zaesze z dużym opóźnieniem ceny spadają.marek99a pisze:moim zdaniem nie takie ostre , na gełdzie ROL_PETROL w Łodzi z której często korzystam , pszenżyto spadło w ofertach sprzedaży o 30 zł na tonie w stosunku do ubiegłego tygodnia.baraki pisze:Na okolicznych skupach juz się ponoć kolejki sprzedających ustawiają a na drogach pełno oplandeczonych przyczep/naczep (wiadomo z czym). Zanosi sie na ostre przeceny!
-
- Kontakt:
Maksymalna cena skupu pszenicy konsumpcyjnej w kraju uzyskana w sondzie telefonicznej z dnia: 08.03.2011 roku wynosi: 960,00 zł/t netto.
Szczegółowy wykaz cen zbóż dostępny na stronie:
http://www.cenyrolnicze.pl
Szczegółowy wykaz cen zbóż dostępny na stronie:
http://www.cenyrolnicze.pl
fabian a te ceny to na reke czy wyjsciowe,bo mniejsze firmy paszowe dają cene np 900 za pszenice ale jak potrącą 7% zanieczyszczen plus jakies potracenie za słabe białko to cena potrafi byc 700zł znajomy robi w małej firmie paszowej , i nie raz opowiadał jak potrafią wyciągnąc i to moze byc prawda moi sasiedzi oddali raz do mieszalni bo niby lepsza cena niż moja ,ale w nastepnym roku juz byli pod moją bramą a o mieszalni nawet nie wspomneli.
juz pekła zabacz co sie stało z soją w porcie jak spadło zapotrzebowaniemarek99a pisze:Dziś panowie z tymi cenami zboża mamy taką samą sytuacje jak w 2008 roku ,tylko nikt nie wie kiedy ta bańka pęknie , wtedy pękła w żniwa i ceny przez miesiąc na moim terenie poleciały z 800 do 400 za tone pszenżyta ..marzenia czasem się spełniają .
U mnie na mazowszu dałem stałe zlecenie handlarzowi , z dostawą do domu , pszenżyto-800 pszenica-900 jęczmień-850 brutto ,wozi co drugi dzień tym żuczkiem po 2 tony mało co mu się felgi nie urwą, mnie to odpowiada ale pytanie ,po ile on płaci rolnikom że mu się opłaci a tu kolega muwi że po 100 żł hohoho.mietko75 pisze:Dziś byłem na targu w świętokrzyskim i handlarze między sobą opowiadali że na wczorajszym targu, obojętnie jakie zboże ludzie płacili 100 i była walka .
-
A jak tam z jakością tego zboża,bo na przednówku z handlarzami i zbożem różnie bywa potrafią wcisnąć zmiotki z odchodami szczurów lub z zapachem nie takim o pomieszaniu gatunków już nie pisze. Kiedyś zamówiłem jęczmień a on był pół na pół z pszenicą z Węgier. Jak zwróciłem mu uwagę to się pluł że musiały blisko siebie zboża leżeć na magazynie. A prawda była taka że mu ta Węgierska pszenica słabo schodziła więc dodawał ją do każdego innego zboża.marek99a pisze:U mnie na mazowszu dałem stałe zlecenie handlarzowi , z dostawą do domu , pszenżyto-800 pszenica-900 jęczmień-850 brutto ,wozi co drugi dzień tym żuczkiem po 2 tony mało co mu się felgi nie urwą, mnie to odpowiada ale pytanie ,po ile on płaci rolnikom że mu się opłaci a tu kolega muwi że po 100 żł hohoho.mietko75 pisze:Dziś byłem na targu w świętokrzyskim i handlarze między sobą opowiadali że na wczorajszym targu, obojętnie jakie zboże ludzie płacili 100 i była walka .
E tam marek, z takim rozbójnikiem sie bawisz.marek99a pisze:U mnie na mazowszu dałem stałe zlecenie handlarzowi , z dostawą do domu , pszenżyto-800 pszenica-900 jęczmień-850 brutto ,wozi co drugi dzień tym żuczkiem po 2 tony mało co mu się felgi nie urwą, mnie to odpowiada ale pytanie ,po ile on płaci rolnikom że mu się opłaci a tu kolega muwi że po 100 żł hohoho.mietko75 pisze:Dziś byłem na targu w świętokrzyskim i handlarze między sobą opowiadali że na wczorajszym targu, obojętnie jakie zboże ludzie płacili 100 i była walka .
-