FORUM
Cena paszy wlasnej
Wszystko jechałem na gotowej ,ale w kryzysie 2008 poszłem na koncen. tej firmy ,a sytacja zdrowotna obruciła się o180 stopni na lepsze a w zeszłym roku kumpel po fachu namówił mnie na ekoplon - testowałem go 6 miesięcy i wygrał, bo zmienić firmę to nie sztuka ,sztuka udowodnić SOBIE że się zrobiło dobry krok .
-
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
Karmisz starterem od 20 do 110kg??staś76 pisze:lukas1982 pisze:A ja za gotowiznę płacę
Ods 2100
starter 1130
grower 995 - 1045 (w zależności od rodzaju growerki)
finisz 960
ceny netto
ja tym starterem z heusa jadę do końca ,nie próbowałeś tak?tylko tym standart i on tyle to wychodzi brutto.
Jak sie to przekłada na przyrosty i opłacalność?
Jeśli źle zrozumiałem to mnie popraw.
-
- Kontakt:
Zaciekawiłeś mnie takim podejściem.staś76 pisze:przyrosty w normie tj.pow 0,650kg życiówka , zużycie niskie, tak mi zalecił żywieniowiec z heusa,podobno tak żywią na fermach dudy ,na razie jestem zadowolony
ten standard ma wyższe poziomy składników niż te lepsze pasze tuczone i taniej wychodzi , jest niższy poziom wit E, ale mięsność ok.
Zastanawia mnie dlaczego firmy proponują tucz 3 etapowy, niby zapotrzebowanie na składniki jest różne w poszczególnym okresie tuczu, skoro żywieniowiec firmy mówi Ci że tak robią duże fermy to dlaczego nie wprowadzą tylko jednej paszy.
Karmienie starterem według mnie jest bezcelowe bo nadmiar witamin i tak wydalą. Ale jeżeli duże fermy tak robią to warto było by przeprowadzić eksperyment.