FORUM
Ceny skupu zbóż
-
- Kontakt:
Aktualne ceny skupu zbóż w kraju z dnia 15.03.2011 dostępne w szczegółowym wykazie na:
http://www.cenyrolnicze.pl
mat ale mamy porty a w portach masowce są zasypywane zbożem bo jakby nie patrzeć to na całym świecie są małe niedobory zbóż i do tego drogie euro wiec nie oczekiwałbym obniżek najwyżej lekkiej korekty ale bez cudów bardziej powinniśmy się martwic zbożem ze żniw bo przy takim obrazie jaki mamy na polach to ceny i po żniwach pozostaną na wysokim poziomie obym się mylił
jesli byłyby naprawde niedobory a nie spekulacja to by nie było obnizek zobacz co sie wyrabia z soją nie ma kto jej zjescarek pisze:mat ale mamy porty a w portach masowce są zasypywane zbożem bo jakby nie patrzeć to na całym świecie są małe niedobory zbóż i do tego drogie euro wiec nie oczekiwałbym obniżek najwyżej lekkiej korekty ale bez cudów bardziej powinniśmy się martwic zbożem ze żniw bo przy takim obrazie jaki mamy na polach to ceny i po żniwach pozostaną na wysokim poziomie obym się mylił
To ja wam powiem ze mam rodzine w powiatowym biurze ARR i nieoficjalnie sie dowiedziałem ze mamy juz ok 9 a nie 14mln swinek w Polsce,i sa to informacje trzymane w tajemnicy przez nasz rzad przed opinia publiczna.marek99a pisze:u mnie to prawie wszyscy wszystko wycieli i poszli do roboty stolice budować i zamiatać .
-
No oni to na pewno mają wiarygodne dane. Zadzwoń do Radia Erewań ci w epoce socjalizmu byli bardziej wiarygodni.nemezis pisze:To ja wam powiem ze mam rodzine w powiatowym biurze ARR i nieoficjalnie sie dowiedziałem ze mamy juz ok 9 a nie 14mln swinek w Polsce,i sa to informacje trzymane w tajemnicy przez nasz rzad przed opinia publiczna.marek99a pisze:u mnie to prawie wszyscy wszystko wycieli i poszli do roboty stolice budować i zamiatać .
Przecież ARR nie ma biur w powiatach. Pewnie chodziło Ci o ARiMR i ich lipne dane. Tam nie jeden duży hodowca ma pusto ale w komputerze.
O dziwo z centrum miasta ludzie na wsiach polują na kabana i czasem nic nie znajdują tak jest w okolicach N.Sącza zaczyna się bój o tucznika i prosie(głównie na"eksport"na Słowację),za niedługo świnia domowa będzie gatunkiem chronionym przynajmniej w południowej Małopolsce.arek pisze:idą święta i odbieram telefony od ludzi mieszkających po 15 km od mojej wsi chcących kupić kabana na ubój własny bo w ich okolicy nikt nie ma świń takiej sytuacji jeszcze nie było
Na mazowszu też niedługo będzie można świnie spotkać ,ale tylko w ZOO w Warszawie ,co do danych z ARIMR myślę że tam sporo więcej świń jest niż w chlewniach, ponieważ słyszę nieraz jak drobni rzeznicy chcą kupić kabany,a rolnicy mówią (dajesz numer i kabany kupujesz ,a oni nie.)bo i tak mam za mało świń aby zeszły z ewidencji (tak jest i w moim przypadku).
Tak dokładnie ARiMR z tymi duzymi hodowcami tez masz racje,ale to biega o tucz kontraktowy dla smield filda najbardziej.Pewnie słyszałes cos takiego nie raz jak niekontrolowany tucz wielko-przemysłowy.PO-pulista pisze:No oni to na pewno mają wiarygodne dane. Zadzwoń do Radia Erewań ci w epoce socjalizmu byli bardziej wiarygodni.nemezis pisze:To ja wam powiem ze mam rodzine w powiatowym biurze ARR i nieoficjalnie sie dowiedziałem ze mamy juz ok 9 a nie 14mln swinek w Polsce,i sa to informacje trzymane w tajemnicy przez nasz rzad przed opinia publiczna.marek99a pisze:u mnie to prawie wszyscy wszystko wycieli i poszli do roboty stolice budować i zamiatać .
Przecież ARR nie ma biur w powiatach. Pewnie chodziło Ci o ARiMR i ich lipne dane. Tam nie jeden duży hodowca ma pusto ale w komputerze.
-
Świnie przy Twojej sprzedaży wyrejestruje podmiot skupujący, więc jak ktoś nie zgłasza urodzin albo zakupu prosiaka to przez parę miesięcy ma na koncie w ARiMR zero, nie wiem ale minusów chyba tam nie liczą. Potem im wychodzą dane o 9 milinach sztuk.ŁOWICZAK pisze:JA już od początku rejestracji świń nie wyrejestrowałem ani jednej sztuki mam to w dupie to około 14tyś sztuk to są moje których na prawdę nie mam w chlewni a w komputerze agencji istnieją:D
Co do pogłowia świń to gdyby było aż tak niski pewnie zboże było by za grosze, a tak nie jest. Nawet jestem ostrożny co do tych 14 milionów bo i w tym wypadku zapotrzebowanie na zboże nie było by tak wysokie jak obecnie. Osobiście też znam rejony gdzie nie można kupić 1świnki na zabicie. Ale to o niczym nie świadczy, jak u nas 30 km dalej jest towaru opór.
W tym przypadku się nie zgadzam , mimo że ustawa nakazuje podmotom skupującym dawać zgłoszenie , ale mamy traki system programowy że te info .nie dociera do ARIMR (wiem po swoim przykładzie "-4000 szt sprzedałem a jest na plusie 800 szt mimo że nie zgłaszałem narodzin,.)tak więc info z ARIMR jest do du---y ważna poczta pantoflowa. POZ.
-
- Kontakt:
Ceny skupu pszenicy konsumpcyjnej na dzień 22.03.2011 wahają się w granicach od 820 do 980 zł/t netto loco magazyn skupującego.
Szczegółowy wykaz cen dostępny na:
Szczegółowy wykaz cen dostępny na:
nie mam porównania, pierwszy taki rok ze musze jezdzic za zbozem. Kupuje po 2- 2,5 t na dostawczaka 2-3 razy w tyg. Są miejsca że to wszystko co mają-małe, biedne gosp. czesto nie maja czym wywiezc na rynek, ale u innych leży po 20 t tylko w zime spali i nie chciało im sie sniegu odsypywac. najgorszy byl styczen do kupowania, teraz wieksze ilosci odmawiam, nie robie zapasow, cena nie wzrosnie wrecz odwrotnie. sporadycznie ktos trzyma kilka swin, chlewiki puste bo sie "nieopłaco" nawet kur nie maja. to juz nie ta wies co kiedys