FORUM
Uprawa zboz
-
arek pisze:panowie nie jest tak źle jak to wyglądało zboże zaczyna się zielenic chyba coś z tego będzie choć martwi mnie to błoto i nie wiem skąd pojawiła się woda na polu
znajomy wczoraj przy mnie wykopał dołek na polu...na głębokości 40cm skała tak zamarznięte...jak woda nie ma gdzie spłynąć to wsiąknąć nie daje rady
-
Ja właśnie mam pytanie ile siać jęczmienia jarego kg/ha,maciek* pisze:zaczelismy siac jeczmien . Odmiana Antek 115kg/ha
ziemia 4 klasa, na glinie, ph ok 6, nawożenie 30 t/ha obornik, p-k(12-24) 150 kg, N przedsiewnie planowałem saletrzak 150 kg, a później ewentualnie na drugą dawkę mocznik
kolejne pytanie czym skracać jęczmień i mieszankę jęczmienia z owsem?? modus to spory wydatek, czy jęczmień w czystym siewie można polecieć ccc??
-
a dlaczego złe doswiadczenia ja sieje i jest 0'k od tygodnia mam juz przyorany obornikarek pisze:nie wiem czy to dobry pomysł aby zasiać jęczmień zaraz po nawożeniu obornikiem ja mam złe doświadczenie a co do tego ile zasiać to zależy jaki masz materiał siewny i jakim sprzętem siejesz
Ostatnio zmieniony wtorek 22 mar 2011, 21:08 przez nemezis, łącznie zmieniany 1 raz.
-
-
nie wiem jakie wy macie gleby ale na moich jak rozwiozłem obornik wiosna i zaorałem na głębokość około 15 cm to w maju gdy były mniejsze opady to jęczmień jakby ginął w oczach co starsi rolnicy mówili że obornik mocno suszy w rożnych poradnikach piszą aby nie rozwozić obornika pod jęczmień od dwóch lat wole rozwieźć na jesień pod rzepak tam gdzie jęczmień był na świeżo rozwiezionym oborniku nigdy plonów nie miałem większych jak 4 tony z ha gdzie na innych polach było 7 ton
u mnie będzię 40% obszarów.maciek* pisze:a Ja wcale owsa nie sieje
Dziś owies zakończony. został mi jęscze jęczmień 10a