Zamienię obornik za słomę , załadunek i gnojowica gratis .

buntownik72

Zamienię obornik za słomę , załadunek i gnojowica gratis .

Post autor: buntownik72 »

Cześć szukam chętnego do wymiany obornika świńskiego za słomę najlepiej z kłosowych .Załadunek gratis jedynie paliwo po stronie dającego słomę .Dodatkowo oddam takiej osobie za darmo gnojowicę w ilości ok.300-400 metrów sześciennych rocznie .Tel 781-304-121
robak

Post autor: robak »

Mi by pasowało, ale trochę daleko.
TJ

Post autor: TJ »

Dla Mnie to też za daleko :D
FarmerX2

Post autor: FarmerX2 »

@ buntownik72 w jaki sposób chcesz się wymienić? Tona za tonę?
Mam ten sam problem co Ty i myślę, że by się tak opłacało.
pysiek99

Post autor: pysiek99 »

u mnie w okolicy wymieniają rozrzutnik (taki nieduży 3.5t bez nadstawek) za 40 paczek lub 2 bele 120...
Awatar użytkownika
Muchozolali

Post autor: Muchozolali »

ogólnie to wychodzi 8 sztuk 120 to tak przyczepa 4,5t

poz
buntownik72

Sprawa prosta , przywozisz np.100 rolek słomy , ja to wyściełam pod świnie , potem wywożę z obory na pryzmę lub bezpośrednio ładuję na przyczepy .Generalnie ile przywieziesz tyle zabierzesz .
FarmerX2

Post autor: FarmerX2 »

Panowie, trzeba się trochę cenić.
Zwróćcie uwage, że tona słomy to ok. 6,5 beli (150kg/szt) a w ubiegłym roku słomy było mało, więc ci, którym jej zabraknie będą kupować po 15zł/szt. Wiec tona samej słomy to prawie 100zł.

Zaś zeszłym roku w top agrar wyliczyli, że wartość 1t świńskiego obornika wynosi 180zł, przeliczając na wartość czystego składnika N,P,K i innych.
buntownik72

Nie ma chętnych ?
Core2Ucho

Post autor: Core2Ucho »

Buntownik, z całym szacunkiem, ale z takim podejściem na pewno nie znajdziesz chętnego...
po pierwsze primo: jakie paliwo za załadunek - Ty czyścisz chlewnię ( rozumiem, że głęboką) więc ładujesz od razu na przyczepę, rozrzutnik, taczki odbierającego. Dlaczego do tej czynności wymagasz jeszcze paliwa?
po drugie primo :lol: :Jakie "przywozisz 100 rolek"??? Do ciebie przyjeżdzają po makaron to Ty pofatyguj się po słomę. Ma to być transakcja przynosząca korzyści obu stronom; dającemu słomę-bo nie ma hodowli, a chce wzbogacić glebę, a Tobie dającemu obornik- bo stoisz pod ścianą i na 1 ha trawy chcesz produkować kilkaset ton mięcha rocznie. Niech transport rozłoży się na obydwie strony. Z tego co się orientuję u moich znajomych tak to właśnie funkcjonuje. Mało tego - jak chcesz dać komuś gnojowicę to jeszcze mu musisz zawieźć i rozlać :roll:
buntownik72

Coś ci się kolego pomyliło .Po pierwsze na moim terenie jak dają słomę do kurnika to zawożą , rozścielają i zabierają obornik we własnym zakresie ze swoim załadunkiem .Paliwo bo ładujemy TWÓJ obornik .Mój jest czas i ciągnik .Skoro chcesz żebym gnojowicę czyli nawóz/pieniądze tobie woził to może i od razu kupię słomę i ci zawiozę obornik ? Będzie prościej .Zresztą na moim terenie powstaje biogazownia która będzie odbierać substancję organiczną w tym gnojowicę .Podejrzewam że odpłatnie .Wtedy z problemu stanie się towarem pożądanym .Mi się wydaje że zaproponowałem dobry układ dla kogoś kto potrzebuje obornika .A darmowa gnojowica przy tych cenach nawozów to ciekawa alternatywa .
Core2Ucho

Post autor: Core2Ucho »

buntownik72 pisze:Coś ci się kolego pomyliło .Po pierwsze na moim terenie jak dają słomę do kurnika to zawożą , rozścielają i zabierają obornik we własnym zakresie ze swoim załadunkiem .Paliwo bo ładujemy TWÓJ obornik .Mój jest czas i ciągnik ... .
Kolego buntownik72 - jak wcześniej napisałem - rozszerz horyzonty, zmień podejście i zejdź na ziemię, bo możesz nie znaleźć chętnego na to, żeby pracować dla Ciebie :wink:
buntownik72 pisze:...Zresztą na moim terenie powstaje biogazownia która będzie odbierać substancję organiczną w tym gnojowicę .Podejrzewam że odpłatnie .Wtedy z problemu stanie się towarem pożądanym .... .
he, he, he, kolego Buntownik na jakim świecie żyjesz? Wiesz ile w Holandii płaci się za możliwość pozbycia się 1m3 gnojowicy??? A akurat Twój model gospodarstwa podchodzi pod holenderski. Gratuluję optymizmu, życzę realizmu :P
pozdrawiam
buntownik72

Nie szukam jelenia tylko człowieka zainteresowanego wymianą słomy na obornik .Prosty układ praktykowany w całej Polsce .To ty zejdź na ziemię bo to nie Holandia tylko Polska gdzie stoi kupę pustych budynków inwentarskich bo koniunktura jest taka że temat "ceny trzody " trzeszczy w szwach .Są ludzie mający sporo pola i nie prowadzący dużej hodowli i to do nich skierowany jest mój post .A jeśli potrafisz na klasie ziemi 4-6 , a takie są w moim regionie poprowadzić gospodarstwo bez użycia nawozów organicznych to gratuluję .Oddać gnojowicę za darmo nie mam najmniejszego problemu .Mi chodzi bardziej o to żeby znaleźć jednego czy dwóch konkretnych chłopaków i się nie rozdrabniać .Jeśli jesteś zainteresowany to podałem telefon .A jeśli chcesz tylko bić pianę to proponuję najpierw poczytać o wartości pokarmowej obornika i gnojowicy oraz porównać ją z cenami nawozów .Potem pozostaje tyko wyciągnięcie wniosków .
moni

Post autor: moni »

u nas w okolicy sloma cenniejsza od obornika bo jej nie ma a zapotrzebowanie na nia straszne ale bylem kiedys u znajomego w dolnoslaskim to wymieniali sie dokladnie na takich zasadach jak proponuje Buntownik , no oprocz tego paliwa ale mysle ze obie strony byly zadowolone z tego
buntownik72

Paliwo może być moje nie ma problemu .Wiem że są rejony gdzie słomę oddają za darmo byle zebrać .No ale to trzeba mieć rolkę , ze dwa-trzy ciągniki i przyczepy żeby wozić , poza tym ten co oddaje to chce żeby to w miarę szybko sprzątnąć bo wchodzi z uprawą pożniwną .U nas można kupić słomę z pola po 6 zł za rolkę więc jak ktoś ma czym zbierać i wozić to mu się opłaci .Za hektar chcieli kiedyś 70-80 zł .Z zamianą słoma za obornik to jak ktoś ma dalej to w jedną stronę ciągnie słomę a z powrotem leci z obornikiem więc nie robi pustych przebiegów .Zresztą transport to najmniejszy koszt operacji .
Blazej

Post autor: Blazej »

mój sąsiad robi dokładnie tak jak piszesz ma sporo pola a nie prowadzi hodowli słomę oddaje w zamian za obornik i nie ma z tym żadnego problemu
karolpiotr

Post autor: karolpiotr »

Witam. Wymienie obornik z głębokiej ściółki za słome (ok 170 bel). Termin koniec lutego
vicia1223

Post autor: vicia1223 »

sąsiad wymienia 4 bele 120 na rozrzurnik 4tonowy " gnoju"
ODPOWIEDZ