Ceny skupu zbóż

mietko75

Post autor: mietko75 »

Nie uprawiam rzepaku , to uważam że jestem obiektywny . Rzepak w tym roku będzie na wagę złota . Jeżdżę trochę po kraju ,to obserwuję i uważam iż 90 % nadaje się tylko do przesiewu .Czym?. Ile pójdzie zburz na przesiewy i jak to się odbije na podaż i ceny zboża ???
robak

Post autor: robak »

Jest jeszcze jara forma.
mat

Post autor: mat »

robak pisze:Jest jeszcze jara forma.
Malo kto zaryzykuje drugi raz rzepak siac i to w formie jarej ??? raczej kazdy zasieje zboze albo kuku
niecew8

Post autor: niecew8 »

Dostaniecie szoku, duże targowisko Stary Sącz;pszenica 140 zł,jęczmień 140 zł,para prosiąt 300-400 zł tucznik 5,50-6 zł żywa,czy może by jaszcze drożej?
mat

niecew8 pisze:Dostaniecie szoku, duże targowisko Stary Sącz;pszenica 140 zł,jęczmień 140 zł,para prosiąt 300-400 zł tucznik 5,50-6 zł żywa,czy może by jaszcze drożej?

to chyba jakies zarty trzeba podzielic przez dwa kazda cene i wyjdzie prawdziwie :):):) Kto kupi po takich cenach???? kazdy wszytsko polikwiduje tylko !!!!!!!!!!!!
read

Post autor: read »

to już wracamy do lat 90 i hiperinflacji ceny galopują w górę?
PO-pulista

Post autor: PO-pulista »

Koszty uprawy w rejonie podgórskim są o wiele wyższe niż na nizinach. To i za produkty żądają o wiele więcej. Tylko kto to kupi.
baraki

Post autor: baraki »

Byłem kiedyś na targu w Starym Sączu, idę sobie alejka i widzę bace który ma na sprzedanie psa (owczarka), podchodze i pytam...
- Ile baco chcecie za tego psa?
- Milion panocku.
- Milion??? Chyba żartujecie baco? To strasznie drogo!
- Nie żartuje, taniej nie sprzedam!
No myśle sobie wariat jakiś i ide dalej, za jakiś czas znów przechodzę obok bacy ale owczarka juz nie widzę, pytam więc z zaciekawieniem.
- Sprzedaliście baco pieska?
- Ano sprzedałem.
- A za ile sprzedaliście?
- Za milion, mówiłem przecież że taniej nie sprzedam!
- Ale jak, komu, za milion? Niemożliwe!
- Możliwe, możliwe, zamieniłem się na dwa koty po 500 tyś każdy, ooo tu
mam w koszyku.
Mając na uwadze powyższe zdarzenie przestaja dziwić dziwne ceny na targu w Stary Sączu :D
niecew8

Nie to nie żarty , a jednak są kupcy .
kędzierzawy

Post autor: kędzierzawy »

7 ton pszenicy sprzedam po marne 100 złotych za metr
niecew8

PO-pulista pisze:Koszty uprawy w rejonie podgórskim są o wiele wyższe niż na nizinach. To i za produkty żądają o wiele więcej. Tylko kto to kupi.
Tu Masz rację ja nie mogę się zmieścic w 100 litrach ON na hektar,a 110 konną 6-tką w niektórych kawałkach ciągnę ledwo 3 skiby nie mówiąc o pochyleniach pow 20 stopni ale do wszystkiego idzie się przyzwyczaic .
robak

Też z kiedyś takie miałem, na brzegu doliny. Gdy jechałem po słomę, to mtz-a od prasy musiałem odpinać i ciągać przyczepę.
Wesoło by tam dopiero było z okrągłymi. :lol:
mateuszkonrad
Kontakt:

Post autor: mateuszkonrad »

Ceny skupu pszenicy konsumpcyjnej w 19 firmach rozmieszczonych na terenie całego kraju na dzień 29.03.2011 wahają się w granicach: 880-980 zł/t.

Jęczmień paszowy: 680-800 zł/t

Podane ceny netto.

Szczegółowy wykaz cen dostępny na:

http://www.cenyrolnicze.pl
mat

Panowie i Panie u mnie w okolicach bydgoszczy w regionalnej gazecie zrobiło sie pełno ogłoszeń o zbozu nie bylo tego tyle i jeszcze takie wieksze jak i mniejsze ilosci nawet ok 100 ton 20 ton. pewnie spadnie zboze
nemezis

Post autor: nemezis »

mat pisze:Panowie i Panie u mnie w okolicach bydgoszczy w regionalnej gazecie zrobiło sie pełno ogłoszeń o zbozu nie bylo tego tyle i jeszcze takie wieksze jak i mniejsze ilosci nawet ok 100 ton 20 ton. pewnie spadnie zboze
A nie pisze przypadkiem jako super materiał siewny ??????
mat

nemezis pisze:
mat pisze:Panowie i Panie u mnie w okolicach bydgoszczy w regionalnej gazecie zrobiło sie pełno ogłoszeń o zbozu nie bylo tego tyle i jeszcze takie wieksze jak i mniejsze ilosci nawet ok 100 ton 20 ton. pewnie spadnie zboze
A nie pisze przypadkiem jako super materiał siewny ??????
Polowa ludzi pisze ze czyszczony super jakosc nadaje sie do siewu
Pablo80

Post autor: Pablo80 »

te ceny zbóż to już drugi miesiąc spadają ale w tv głównie, taniej jedynie można mniejsze ilości bezpośrednio od rolnika kupić. U mnie w punkcie sprzedaży pasz cena paszowego zboża (jęczmień i przenżyto) równe 900 zł. Ludzie po kilka worków kupują, a co jestem w tym punkcie to kupy zboża ubywa. Chyba dopiero w czerwcu coś się ceny zmniejszą, a wiele będzie zalężało od tego jak się żniwa będą zapowiadać. A jak słyszę prognozy zbiorów na ten rok zanim rolnicy w pole wyjeżdzają to mnie nerwy biorą. Kto tym wielkim ekspertom płaci za takie wróżby, równie dobrze można by wróżki o to zapytać i o wiele mniejsze pieniądze za taką wróżbe wezmie
PO-pulista

Pablo80 pisze:te ceny zbóż to już drugi miesiąc spadają ale w tv głównie, taniej jedynie można mniejsze ilości bezpośrednio od rolnika kupić. U mnie w punkcie sprzedaży pasz cena paszowego zboża (jęczmień i przenżyto) równe 900 zł. Ludzie po kilka worków kupują, a co jestem w tym punkcie to kupy zboża ubywa. Chyba dopiero w czerwcu coś się ceny zmniejszą, a wiele będzie zalężało od tego jak się żniwa będą zapowiadać. A jak słyszę prognozy zbiorów na ten rok zanim rolnicy w pole wyjeżdzają to mnie nerwy biorą. Kto tym wielkim ekspertom płaci za takie wróżby, równie dobrze można by wróżki o to zapytać i o wiele mniejsze pieniądze za taką wróżbe wezmie
Z tymi prognozami to masz racje. U nas trochę pszenżyta powymakały miejscami ale i tak jest lepiej jak w ubiegłym roku. A tak miedzy nami to na jakim punkcie kupujesz te pasze. Te ceny zboża to jak z mojego punktu, ale w okolicy to wszyscy mogą mieć podobne ceny.
robak

Pośrednicy. Po ile kupili od rolników??? Z pewnością taniej. Też możesz poszukać, za wygodę trzeba płacić.

umówione pszenżyto na piatek 3,5t po 700 18km.
Pablo80

Robak w mojej okolicy zboże znika zanim wychodzi gazeta z ogłoszeniami, prawie wszyscy w powiecie mają hodowle więc bez kupowania z zewnątrz nie ma szans żeby kupić na miejscu. Ja musiałbym co najmniej 50 km jechać żeby taniej kupić. I to najlepiej w Twoje strony, znajomy tam na targi jeździ w Twoje okolice to mówił że zboże tam w dość korzystnej cenie i dobre jakościowo ale to jakieś 70 km.
A chodziło mi o punkt koło Koźmina Wlkp i wiem że dużo do tony nie dokładają kupują na ogół od swoich klientów co nawóz biorą lub inne rzeczy a na ogół jeszcze workować muszą. Też nie mało płacą a wiadomo że coś zarobić muszą
PO-pulista

Tak tylko u nas jak napisał Pablo nie ma czego za bardzo szukać. A jak ktoś już coś ma to sobie żąda prawie tyle co na punkcie.
Robak do tej twojej ceny musisz też doliczyć paliwo do MTZ i czas poświęcony na zwożenie z całej okolicy.Posiałbyś z 200kg azotu więcej na hektar i byś miał własne zboże, zamiast zwiedzać okolice w poszukiwaniu zboża.

Pablo80 to nie jest ten punkt choć w tym samym powiecie.
robak

w tym roku przeprowadzam intensyfikację uprawy pszenżyta oz i jęczmienia oz. Co wyjdzie zobaczymy. Wysłalem ojca z rozsiewaczem i na części jęcz. oz wysiał 100kg/ha N na start ponad 300 kg saletry z Kędzierzyna
Do punktu sprzedaży też trzeba często dojechać.
70 km to jeszcze nie tak dużo, wszystko zależy jaki masz sprzęt i ile chcesz kupić.
robak

Pablo80

do tej pory zboże kupowałem od jednego rolnika ze Ścinawy w dolnośląskim. Przywoził mi na miejsce w umiarkowanej cenie, zawsze bardzo dobra jakość. W tym roku, znaczy w ubiegłym miał ponad 20 ha zalane przez powódź bo Ścinawa nad odrą leży. Więc przywiózł mi jedynie 20 ton i jeszcze 10 jak zasieje dowiezie. Cena średnia, ale w obliczu tragedii jaka go spotkała nie stosownym było by targować się o parę złotych. A 70 km jak na mój sprzęt to jednak daleko. Więc trzeba płakać i płacić
:(
mat

Pablo80 pisze:do tej pory zboże kupowałem od jednego rolnika ze Ścinawy w dolnośląskim. Przywoził mi na miejsce w umiarkowanej cenie, zawsze bardzo dobra jakość. W tym roku, znaczy w ubiegłym miał ponad 20 ha zalane przez powódź bo Ścinawa nad odrą leży. Więc przywiózł mi jedynie 20 ton i jeszcze 10 jak zasieje dowiezie. Cena średnia, ale w obliczu tragedii jaka go spotkała nie stosownym było by targować się o parę złotych. A 70 km jak na mój sprzęt to jednak daleko. Więc trzeba płakać i płacić
:(

czyli jaka cena zboza byla ???
Pablo80

z transportem 850 netto jeczmien z domieszką pszenżyta. Ale to w lutym było. Teraz nie wiem, może troche taniej.
niecew8

[quote="robak"]w tym roku przeprowadzam intensyfikację uprawy pszenżyta oz i jęczmienia oz. Co wyjdzie zobaczymy. Wysłalem ojca z rozsiewaczem
Ja zapinam do rozsiewacza raczej ciągnik ,może ojcem byłoby taniej ale go nie mam.
jęszmień 120,pszenica 120,owies 100,ładne u nas ceny!!!
mietko75

Po 120 zawiózł bym kilkadziesiąt ton pszenicy , tylko troszkę za daleko . Morze kolega Robak zrobił by usługę swym " Char lejem "?
robak

Chętnie, ale czasu brak. Może warto pomyśleć o wynajęciu ciężarówki. 8)
nemezis

mietko75 pisze:Po 120 zawiózł bym kilkadziesiąt ton pszenicy , tylko troszkę za daleko . Morze kolega Robak zrobił by usługę swym " Char lejem "?
mietko co i po ile sprzedajesz [zboza]
mietko75

Mam na zapasie troszkę pszenicy .Albo pojedzie do Nowego Sącza za ciężką kasę , albo w koryta .
kędzierzawy

Post autor: kędzierzawy »

mietko,jakby komu brakowalo do pełnego transportu to mam jeszcze 7 ton zworkowanej na sprzedaż
mateuszkonrad
Kontakt:

Post autor: mateuszkonrad »

Aktualne ceny skupu zbóż z dnia 05.04.2011 w szczegółowym wykazie dostępne na:

www.cenyrolnicze.pl
PO-pulista

Rząd poprzez swe agendy typu GUS i inne spekuluje na rynku zbóż nie podając celowo informacji o złym przezimowaniu ozimin i rzepaku. Celem tego zachowania jest obawa o wywołanie paniki na rynku zbóż. Tak podał w dzisiejszym wydaniu Tygodnik Rolniczy.
kaluś

Post autor: kaluś »

wczoraj podzwoniłem i pszenica kons. na kontrakt na żniwa 2011 cena za 209 euro|tone a rzepak 430 euro
Robek

Post autor: Robek »

Jak sie przedstawiają w waszych stronach aktualne ceny zbóż, u nas znowu szaleństwo ,wczoraj jeden handlarz mi proponował 1100 zł/tonę jeczmienia !!
ROLAS 222

Post autor: ROLAS 222 »

powiedz mu zeby sie palowal bo gotowe pasze mozna kupic po 950 ja za taka cene kupuje ale zboza widac ze przestaly taniec miejmy nadzieje ze zaczna taniec
mat

Witam po zniwach cena zboza szybko bedzie taniec tak jak rosla to bedzie szlo w dol trzeba tylko czekac do zniw czyli ponad 3 miesiace mnie w okolicy duzo rolnikow likwidje rzepaki i sieja zboze. duzo ludzi pozbylo sie macior wiec co stanie sie ze zbozem tylko w dol pojdzie !!!!!!!!!!!!
nemezis

ROLAS 222 pisze:powiedz mu zeby sie palowal bo gotowe pasze mozna kupic po 950 ja za taka cene kupuje ale zboza widac ze przestaly taniec miejmy nadzieje ze zaczna taniec
z jakiej firmy?????
Awatar użytkownika
lukas1982

Post autor: lukas1982 »

A po co się pytasz. przecież taka pasza za 950 to jest gówno warta za przeproszeniem. Dobra pasza to i dla LP kosztuje więcej
PO-pulista

mat pisze:Witam po zniwach cena zboza szybko bedzie taniec tak jak rosla to bedzie szlo w dol trzeba tylko czekac do zniw czyli ponad 3 miesiace mnie w okolicy duzo rolnikow likwidje rzepaki i sieja zboze. duzo ludzi pozbylo sie macior wiec co stanie sie ze zbozem tylko w dol pojdzie !!!!!!!!!!!!
Obyś się nie przeliczył, do żniw daleko, jeszcze nie jedno może się zdarzyć, zboża ozime tak super nie wyglądają, dużo braków. Byli już tacy co miesiąc temu przewidywali duże spadki cen zboża przed żniwami ale jakoś teraz ucichli. O wszystkim zadecyduje zachód no i Rosja z Ukrainą ale tam sytuacja z zbożami nie wygląda najlepiej.
ROLAS 222

Post autor: ROLAS 222 »

lukas1982 pisze:A po co się pytasz. przecież taka pasza za 950 to jest gówno warta za przeproszeniem. Dobra pasza to i dla LP kosztuje więcej
nie podam firmy ale pasza jest dobra biora ja wszyscy moi sasiedzi przyrosty sa ok nikt nie mowi ze jest zla i trzeba troche tego brac nie tone
nemezis

lukas1982 pisze:A po co się pytasz. przecież taka pasza za 950 to jest gówno warta za przeproszeniem. Dobra pasza to i dla LP kosztuje więcej
Nigdy nie wiadomo moze np wystarczy podciągnąc białko i na jakis finisz bedzie git ale najpierw trzeba zobaczyc
pysiek99

Post autor: pysiek99 »

jestem wiecej niz pewny, że może nie drastycznie ale zboże stanieje troche przed żniwami jak rolnicy będą wyprzątać spichlerze na nowy zbiór...
mat

PO-pulista pisze:
mat pisze:Witam po zniwach cena zboza szybko bedzie taniec tak jak rosla to bedzie szlo w dol trzeba tylko czekac do zniw czyli ponad 3 miesiace mnie w okolicy duzo rolnikow likwidje rzepaki i sieja zboze. duzo ludzi pozbylo sie macior wiec co stanie sie ze zbozem tylko w dol pojdzie !!!!!!!!!!!!
Obyś się nie przeliczył, do żniw daleko, jeszcze nie jedno może się zdarzyć, zboża ozime tak super nie wyglądają, dużo braków. Byli już tacy co miesiąc temu przewidywali duże spadki cen zboża przed żniwami ale jakoś teraz ucichli. O wszystkim zadecyduje zachód no i Rosja z Ukrainą ale tam sytuacja z zbożami nie wygląda najlepiej.

Nie wiem ale wydaje mi sie ze handlujesz zbozem i nie na reke ci tanie zboze. jakie mamy poglowie swin w Polsce ???? tylko 11 mln a bylo kiedys 20 mln i plony nie byly za wielkie duzo rzepaku i zostaly przesiane pszenica jara i jeczmieniem ewntualnie kukurydza beda. zboza nie sa w najgorszym stanie bywalo gorzej. Wiec zapowiada sie ze po zniwach beda znaczace spadki cen zboz jak co roku zreszta. pozdro
Bobo

Post autor: Bobo »

W lubelskim oziminy są bardzo ładne..
Pablo80

Na te taniejące zboża czekamy pare miesiecy, a cena prawie nic nie spadła. Ostatnio u mnie na punkcie znowu 20 zł do góry. Ja narazie nie potrzebuje, ale nie miał bym nic przeciwko gdyby troche paszowe spadło. Ludzie w mieście nażekają że chleb drogi, a co ma powiedzieć rolnik który nie potrzebuje jeden kilogram zboża na dzień tylko jedną tone. Chleb droższy o złotówke pasza o 400,a cena tucznika od 5 lat porusza się w tych samych przedziałach, między 3 a 5 zł niezależnie od kosztów.
PO-pulista

mat pisze:
PO-pulista pisze:

Nie wiem ale wydaje mi sie ze handlujesz zbozem i nie na reke ci tanie zboze. jakie mamy poglowie swin w Polsce ???? tylko 11 mln a bylo kiedys 20 mln i plony nie byly za wielkie duzo rzepaku i zostaly przesiane pszenica jara i jeczmieniem ewntualnie kukurydza beda. zboza nie sa w najgorszym stanie bywalo gorzej. Wiec zapowiada sie ze po zniwach beda znaczace spadki cen zboz jak co roku zreszta. pozdro
Skąd masz dane o poziomie pogłowia świń wynoszącym 11milionów sztuk. Pewnie z ARiMR bo Radio Erewań podało by pewniejsze dane. Gdyby tak było to zboże u nas nie było by droższe jak 600zł tona. Ja nie widzę spadku pogłowia świń i moim zdaniem nie jest ono mniejsze jak 16 milionów sztuk. U nas świnie hoduje każdy a zboże i to tylko konsumpcyjne sprzedaje tylko 1 gospodarstwo.
Może nie oglądałeś dzisiaj Agrobiznesu TV nawet oni musieli przyznać że oziminy są w kiepskim stanie.Co do zbóż jarych to ich wydajność nawet w sprzyjających warunkach pogodowych jest o wiele niższa od ozimin. Zresztą pożyjemy zobaczymy po żniwach może ciotka UE zaleje nas tanim zbożem.
Bobo

Post autor: Bobo »

Jak nie ciotka UE to wuje Rusek i Ukrainiec...
PO-pulista

Bobo pisze:Jak nie ciotka UE to wuje Rusek i Ukrainiec...
A dziadka mroza tam zimą nie było.
ODPOWIEDZ