FORUM
Ceny skupu zbóż
-
dokladnie turbogrocho oby do nas taniosc zawitalaturbogrocho49 pisze:nic nie wiadomo jak to będzie, pożyjem uwidimmat pisze:dokładnie jest dużo grup dla których cena zboża po żniwach nie może być za duża wiec będą obniżki po żniwach na pewno kto by wytrzymał z pszenica paszowa po 1000 zl a tucznikiem po 4 zl
-
Marku przecież ceny zboża po ostatnich żniwach nie były takie wysokie 670 zł za pszenice to był rekord cenowy w trakcie żniw. Ale jak komuś było zbyt drogo i czekał aż zboże będzie po 300 to teraz musi płacić za brak przewidywania.marek99a pisze:Te dwa razy z rzędu to też się tyczy cen zbóż po żniwach???PO-pulista pisze:W moich stronach to przesiali kukurydzą. To jest jedyna alternatywa na w miarę dobry plon. Siew zboża po wiosennej orce to nieporozumienie. Można oczywiście liczyć na cud że będzie tak padać jak w ubiegłym roku. Ale jak to mówią nic dwa razy się nie zdarza.mat pisze:jakie to jest dziwne w agrobizesie gadaja ze na zachodzie zboze w dol a w Polsce do gory !!!!!!!!!!
teraz w programie tydzien mowili ze ok 100-150 tys ha rzepaku zostalo zlikwidowanych ciekawe ile przesiali pszenica czy jeczmieniem albo innym zbozem moze 100 tys ha sie nazbiera zboz !!!
-
-
Musiało u was dużo padać jak jesteś takim optymistą. Przejechałem ostatnio kawał Wielkopolski i takiego urodzaju to ja nie widzę. Na słabszych ziemiach jare ledwie odrosły od ziemi tak że kombajn tego może nie zabrać. Oziminy powypalane, jęczmień ozimy już biały pewnie na dniach będzie świeże zboże i okaże się jaka będzie na nie cena.mat pisze:pozostaje tylko czekac jaka cena bedzie po zniwach raczej tylko dol pewnie z 300 zl pojdzie odrazu
Przed 2 miesiącami pisałeś że zboże na przednówku stanieje jak będą magazyny wymiatać, trochę się tym zasugerowałem i wyszła z tego kicha. Muszę teraz kupować drożej niż było 2 miesiące temu.
-
Wole ograniczyć hodowlę jak kupować duże ilości po obecnej cenie. Zabrakło parę ton więc musiałem dokupić, mogłem robić to sukcesywnie już wcześniej ale ciągle pisałeś iż przed żniwami będą wymiatać magazyny i będzie taniej, a tak wymietli mi kieszeń.mat pisze:Jak musisz kupowac duze ilosci to lepiej rezygnuj z hodowli
- Muchozolali
-
- Muchozolali
Nie za późno na desykacje? 2 tygodnie karencji jest jak się nie myle a na przyszły tydzień mega upały zapowiadają to powinien dojść bez tego. No chyba że Ci się wymładza to wtedy warto prysnąć. Teraz jak deszcze zaczeły padać to znając życie za chwile będziemy narzekać że ciągle pada i porywać zboże z pola.maciek* pisze:mysle ze kolo polowy nastepnego tygodnia zacznie leciec w dol , jak jeczmien ozimy bedzie schodzil z pól , mam zamiar desykowac w poniedzialek
A co do cen to przyszły tydzień będzie przełomowy. Jak nie teraz to nie wiem kiedy by miało stanieć. Myśle że koło 600 zimowy jęczmień w pełni sezonu będzie.