FORUM
jęczmień jary a moddus
-
jęczmień jary a moddus
Witam
W fazie pomiędzy 1 a 2 kolankiem opryskałem jęczmien jary Antek Moddusem w pełnej dawce 0,4l/ha.Dziś obserwuje, że jęczmień ten nie wykłosił się tak jak powinien.Ości kłosów zostały jakby przytrzymane przez okółek ostatniego kolanka.W zeszłym roku na jednym polu było podobnie, ale to dlatego że pryskałem dość późno.W tym roku opryskałem w zalecanym terminie, a sytuacja wygląda podobnie.Czy dawka jaką podaje prosucent jest zbyt wysoka i może powodować takie własnie zjawiska?Czy bedzie to miało wpływ na uzyskany plon?
W fazie pomiędzy 1 a 2 kolankiem opryskałem jęczmien jary Antek Moddusem w pełnej dawce 0,4l/ha.Dziś obserwuje, że jęczmień ten nie wykłosił się tak jak powinien.Ości kłosów zostały jakby przytrzymane przez okółek ostatniego kolanka.W zeszłym roku na jednym polu było podobnie, ale to dlatego że pryskałem dość późno.W tym roku opryskałem w zalecanym terminie, a sytuacja wygląda podobnie.Czy dawka jaką podaje prosucent jest zbyt wysoka i może powodować takie własnie zjawiska?Czy bedzie to miało wpływ na uzyskany plon?
-
Opryskałem 0,4/ha ponieważ był zasiany na dobrej klasie gleby, po kukurydzy na ziarno i o wysokim nawożeniu azotowym.A co do suszy, to u mnie ona nie występuje.Pada dość często i w dużych ilościach.Nawet dziś padało, piękny letni deszczyk.Może w takim razie zastąpie moddusa, nnp cerone?Andre, ile dajesz tego cerone/ha i w jakim stadium?
-
jeczmien jary a modus
Moim najlepszym antywylegaczem jest marne nawozenie bo poco placic za nawoz i antywylegacz i myslec czy bedzie sucho ,przymrozek slonecznie itd.i to co wiecej sie zbierze to na nawoz i antywylegacz pojdzie i jeszcze trzeba rozladowac i zaladowac wiecej i poco meczyc jeczmien i siebie ?
Re: jeczmien jary a modus
Bez komentarza! W moich stronach takich "rolników" jak stan1069@o2.pl ubywa przeciętnie 2 gospodarstwa/rok/wieś. Niestety w taki sposób argumentują oni swoją niekompetencję i brak wiedzy. Czasem to szkoda wjeżdżać kombajnem w takie "plantacje". Echh... Brak słów..stan1069@o2.pl pisze:Moim najlepszym antywylegaczem jest marne nawozenie bo poco placic za nawoz i antywylegacz i myslec czy bedzie sucho ,przymrozek slonecznie itd.i to co wiecej sie zbierze to na nawoz i antywylegacz pojdzie i jeszcze trzeba rozladowac i zaladowac wiecej i poco meczyc jeczmien i siebie ?
-
jeczmien jary a modus
Core 2 ucho w moich stronach tez te gospodarstwa odpuszczaja bo po co sie meczyc wystarczy pole oddac w dzierzawe ,podpisac sie na wniosku o doplaty bez.dzierzawca podatek zaplaci 900zl/hektar jest w kieszeni a ten niby rozwojowy niech zapi...la i kuka na prognozy pogody i szuka kupca .
-
jeczmien jary a modus
U nas tacy dzierzawcy sie trafiaja i ponoc jak zboze drogie to jeszcze kurkom podrzucaja kilka woreczkow bo przeciez te maszyny co niby unia im dofinansowala musza popracowac zeby niezardzewialy a moze sie uda zarrobic pare zl.na splate kredytu.
-
u mnie idzie tak samo siarczan jak i ochrona ,ale lepiej mi sie śpi
jak wiem że zrobiłem wszystko co mogłem aby zapobiec stratom tym bardziej że ostatnio pogoda jest nie obliczalna i pojawienie się nawałnicy polączonej z silnym wiatrem już niemalże nikogo nie dziwi .Niekoniecznie Cerone może byc też Retar,Agrotefon ,substancja ta sama ale cena inna
dawkowanie 0,75 na hektar w jęczmieniu jarym,ozimy 1,5 litra ,oczywiście wszystko zależy od łanu i pogody no i stanowiska ,czyli jest to sprawa indiwidualna