FORUM
Uprawa zboz
gips nawozem wg kws
http://www.kws.pl/aw/KWS/poland/Produkt ... we_siarka/
zastanawia mnie jeżeli nawożenie byłoby gnojowica pod rzepak to czy trzeba dostarczyć siarki (tu pisze ze sporo mniej)
2. zagadnienie sama siarka z tarnobrzega zalecają 40kg na rzepak na ha i ma 90% skadnika
a taka lubofoska niby zawiera 29%S to daje przy dawce 400kg na ha 116kg SO3
(Lubofoska jest nawozem wieloskładnikowym granulowanym; wykazuje bardzo dobre właściwości rozsiewne. Składniki pokarmowe (procent m/m): 4% azotu amonowego (N), 12% pięciotlenku fosforu (P2O5) rozpuszczalnego w kwasach mineralnych, 10% pięciotlenku fosforu (P2O5) rozpuszczalnego w obojętnym roztworze cytrynianu amonu i wodzie, 8% pięciotlenku fosforu (P2O5) rozpuszczalnego w wodzie, 12% tlenku potasu (K2O) rozpuszczalnego w wodzie, 14% tlenku wapnia (CaO) rozpuszczalnego w wodzie oraz 29% trójtlenku siarki (SO3) całkowitego. Posiada w swoim składzie szereg mikroelementów, takich jak: 9 ppm boru, 10 ppm miedzi, 55 ppm manganu, 70 ppm cynku. Wszystkie składniki są łatwo przyswajalne dla roślin. )
Wigor S jest nawozem granulowanym, zawierającym 90% siarki.
Zawarty w nawozie bentonit (pH>7), dzięki swoim właściwościom pęcznienia w kontakcie z wodą, powoduje rozdrobnienie siarki.
Cząsteczki siarki ulegają w glebie utlenieniu przez mikroorganizmy do postaci siarczanowej przyswajalnej przez rośliny.
Efekt wzrostu siarczanów w glebie następuje już po siedmiu dniach od zastosowania nawozu a dalsze systematyczne uaktywnianie się siarki zapewnia odpowiednie zaopatrzenie roślin w ten pierwiastek w trakcie całego okresu wegetacji.
już niedługo będę miał wyniki gleb
i muszę coś mądrego wymyślić czy superfosfat czy fosforan amonu a i wapnowanie osobno

zastanawia mnie jeżeli nawożenie byłoby gnojowica pod rzepak to czy trzeba dostarczyć siarki (tu pisze ze sporo mniej)
2. zagadnienie sama siarka z tarnobrzega zalecają 40kg na rzepak na ha i ma 90% skadnika
a taka lubofoska niby zawiera 29%S to daje przy dawce 400kg na ha 116kg SO3
(Lubofoska jest nawozem wieloskładnikowym granulowanym; wykazuje bardzo dobre właściwości rozsiewne. Składniki pokarmowe (procent m/m): 4% azotu amonowego (N), 12% pięciotlenku fosforu (P2O5) rozpuszczalnego w kwasach mineralnych, 10% pięciotlenku fosforu (P2O5) rozpuszczalnego w obojętnym roztworze cytrynianu amonu i wodzie, 8% pięciotlenku fosforu (P2O5) rozpuszczalnego w wodzie, 12% tlenku potasu (K2O) rozpuszczalnego w wodzie, 14% tlenku wapnia (CaO) rozpuszczalnego w wodzie oraz 29% trójtlenku siarki (SO3) całkowitego. Posiada w swoim składzie szereg mikroelementów, takich jak: 9 ppm boru, 10 ppm miedzi, 55 ppm manganu, 70 ppm cynku. Wszystkie składniki są łatwo przyswajalne dla roślin. )
Wigor S jest nawozem granulowanym, zawierającym 90% siarki.
Zawarty w nawozie bentonit (pH>7), dzięki swoim właściwościom pęcznienia w kontakcie z wodą, powoduje rozdrobnienie siarki.
Cząsteczki siarki ulegają w glebie utlenieniu przez mikroorganizmy do postaci siarczanowej przyswajalnej przez rośliny.
Efekt wzrostu siarczanów w glebie następuje już po siedmiu dniach od zastosowania nawozu a dalsze systematyczne uaktywnianie się siarki zapewnia odpowiednie zaopatrzenie roślin w ten pierwiastek w trakcie całego okresu wegetacji.
już niedługo będę miał wyniki gleb
i muszę coś mądrego wymyślić czy superfosfat czy fosforan amonu a i wapnowanie osobno
- marek mokwa
- Kontakt:
Lukas w zeszlym tygodniu dostalismy 24 mm , dzisiaj 4,5 z tym ze na wiekszosc upraw zdecydowanie za pozno , osobiscie posiadam bardzo dobre gleby po ktorych nie widac suszy ale gdzie slabsze pola to jest bardzo slabo
dodam do tego ze w Okolicach Szamotul zanotowano najwieksze przymrozki w kraju na poczatku maja przy Gruncie mielismy -9 nie wiem czy to mzoan nazwac przymrozkiem , moim zdnaiem to byla mrozna noc
dodam do tego ze w Okolicach Szamotul zanotowano najwieksze przymrozki w kraju na poczatku maja przy Gruncie mielismy -9 nie wiem czy to mzoan nazwac przymrozkiem , moim zdnaiem to byla mrozna noc
-
Nie wiem jak ta mapka jest dokładna, bo napewno w każdej miejscowości inaczej to wygląda. Lukas, moją najbliższą okolice ostatno mocno deszcze omijają. Np gdy u ciebie była ta silna burza i prawie 40 litrów na metr to u mnie chyba 7. W ubiegłym tygodniu padało prawie co dziennie. Deszcze kończyły się w okolicach pleszewa, u mnie zero. Kumpel z pleszewa zdziwiony bo u nich pada i pada. Wczoraj praktycznie cała okolica dostała deszcze. U mnie wielka chmura i zero, a 4 km dalej ulewa że wode widać. Dziś troche mrzy ale z tej mżawki to marny deszcz. Wątpie żeby udało mi się czegoś 6 ton zebrać, no może pszenicy jedynie. Duzo będzie zależeć od grubości ziarna a tej nie da się ocenić narazie.
u mnie 3 raz wczoraj padało a tak wczesniej było troche słabo za czerwiec będzie 33l (wczoraj i przedwczoraj razem ~15)
mimo suszy zboża wszędzie ładnie oprócz Sielinka
i w okolicach Tarnowa Podgórnego
z tego co słyszałem to od Kalisza jeszcze ładniejsze niż u nas mówił mi gość z centrali co jeździ po nasiona
a ode mnie na północ na piaskach wiadomo jak zawsze lipa
i z tego co mi ktoś mówił ten majowy śnieg na śląsku był bardziej ochronny niż by się zdawało
znów padało
mimo suszy zboża wszędzie ładnie oprócz Sielinka

z tego co słyszałem to od Kalisza jeszcze ładniejsze niż u nas mówił mi gość z centrali co jeździ po nasiona
a ode mnie na północ na piaskach wiadomo jak zawsze lipa
i z tego co mi ktoś mówił ten majowy śnieg na śląsku był bardziej ochronny niż by się zdawało
znów padało
-
czym to rozsiewasz jak konsystencja - jakiś telefon maszbaraki pisze:Wapno które powstaje ze zmielenia twardych skał wapiennych, dolomitowych dział baaaardzo powoli. Ziarna tego wapna są dość duże, nie porowate więc reakcje z roztworem glebowym mogą zachodzi jedynie na powieżchni powodując stopniowe wietrzenie które trwa latami!
Z wapna weglanowego najlepsza jest kreda (dzięki amorficznej strukturze działa szybko i efektywnie) ale wadą jest cena.
Ja polecam krede jeziorną z kopalni węgla brunatnego w Bełchatowie, ma ona wszystkie zalety typowej kredy pakowanej w big bagi i co wazne jest tania! W przeliczeniu na tlenek jej wartośc wynosi około 30% ale trzeba pamiętac że te 30% kredy jest więcej warte niż teoretyczne 60% ale twardych skał.
Również poszukuję opinii osób, któe stosowały wapno (kredę) Eco-calcium z Bełchatowa. Czy warto to zastosowac?read pisze:czym to rozsiewasz jak konsystencja - jakiś telefon maszbaraki pisze:Wapno które powstaje ze zmielenia twardych skał wapiennych, dolomitowych dział baaaardzo powoli. Ziarna tego wapna są dość duże, nie porowate więc reakcje z roztworem glebowym mogą zachodzi jedynie na powieżchni powodując stopniowe wietrzenie które trwa latami!
Z wapna weglanowego najlepsza jest kreda (dzięki amorficznej strukturze działa szybko i efektywnie) ale wadą jest cena.
Ja polecam krede jeziorną z kopalni węgla brunatnego w Bełchatowie, ma ona wszystkie zalety typowej kredy pakowanej w big bagi i co wazne jest tania! W przeliczeniu na tlenek jej wartośc wynosi około 30% ale trzeba pamiętac że te 30% kredy jest więcej warte niż teoretyczne 60% ale twardych skał.
W kwestii gradu, u mnie niespełna dwa tygodnie temu spadł grad wielkości gołębich jaj. Efekt - owies cześciowo omłócony, inne zboża -przełamane źdźbła lub powybijane kłosy. Straty szacuję na około 18-20%. Zobaczymy na ile oszacuje PZU. Niespełna 2 km dalej, kilku rolników jest już po żniwach, zniszczenia wynoszą 99-100%, widziałem to na własne oczy. Z wyrośnietęgo żyta zostało "ściernisko" o wysokości około 40-50 cm. Szok!
-
-
Byłe ciechanowskie. Ja ostatnio podróżowałem sporo po Polsce i powiem wam że sytuacja na polach jest bardzo zróżnicowana, w jednym miejscu zboza tęgie aż się kładą a 5km dalej totalnie uschniete że już kosić można, jare ledwie za kostki sięgają i nawet trawa na rowach uschła. Opady w tym roku były głównie miejscowe i dużo zależy czy ktoś miał szczęście i trafiła mu sie burza. Bardzo trudno oszacować jakie będą zbiory w naszym kraju ale moim zdaniem dużo zboża będzie miało parametry konsumpcyjne co może mieć niekorzysny wpływ na podaz paszówki.
No wczoraj jechałem przez Twój powiat to widziałem że tam jeszcze więcej pokoszone niż u mnie. Dzisiaj pewnie jeszcze troche zejdzie, choć u mnie w wiosce to nie bo pobożni wszyscy i w moje imieniny do kościoła jadą. Ja może w poniedziałek jak będzie pogoda coś ukosze bo narazie jest jeszcze niedojrzały. Kłosy jeszcze sterczą dopiero może dziś jak przypiecze pierwsze się wywiną. A na plony narazie nikt nie narzeka, choć rewelacji jakiejś nie ma. Ja pocichu licze że między 6 a 7 ton ale to dopiero można liczyć jak się skosi.