FORUM
przyrosty
przyrosty
witam was, kazdy mowi ze przyrosty w tuczu powinny oscylowac w granicach 900g srednio, jednak interesuje mnie jak to sie ma dokladnie do odpowiednije kategori wagowej tzn, jaki powinien byc sredni przyrost warchalka od 20-40kg następnie 40-65kg i ostatnia kategoria 65-110kg? zeby wyszlo te 900 gram srednio lub 950
ok rozumiem jednak bardziej interesuje mnie ile przyrosnie dziennie prosiak od 20-40 kg bo napewno nie kilkogram mysle ze kolo 650 by musial nastpenie 40-65 przykladowo 750 a ostatnia partia 65-105 bedzie przyrastac 1 kg dziennie? interesuje mnie bo bede wazyl kazda grupe wiekowa aby wyszla jak najtansza pasza a jak najlpesze przyrosty, dlatego chce wiedziec jak te przysroty musialby wygladac
W okresie warchlaka (25-35kg) przyrastają 3% masy ciała dziennie tj. 100g. W okresie I tuczu przyrastają 600g dziennie. W II okresie tuczu do 100kg masy ciała przyrastają 800g dziennie tj. 8% masy ciała. Dane są teoretyczne dla zobrazowania wyników.gratka pisze:ok rozumiem jednak bardziej interesuje mnie ile przyrosnie dziennie prosiak od 20-40 kg bo napewno nie kilkogram mysle ze kolo 650 by musial nastpenie 40-65 przykladowo 750 a ostatnia partia 65-105 bedzie przyrastac 1 kg dziennie? interesuje mnie bo bede wazyl kazda grupe wiekowa aby wyszla jak najtansza pasza a jak najlpesze przyrosty, dlatego chce wiedziec jak te przysroty musialby wygladac
- Muchozolali
topol pisze:W okresie warchlaka (25-35kg) przyrastają 3% masy ciała dziennie tj. 100g. W okresie I tuczu przyrastają 600g dziennie. W II okresie tuczu do 100kg masy ciała przyrastają 800g dziennie tj. 8% masy ciała. Dane są teoretyczne dla zobrazowania wyników.gratka pisze:ok rozumiem jednak bardziej interesuje mnie ile przyrosnie dziennie prosiak od 20-40 kg bo napewno nie kilkogram mysle ze kolo 650 by musial nastpenie 40-65 przykladowo 750 a ostatnia partia 65-105 bedzie przyrastac 1 kg dziennie? interesuje mnie bo bede wazyl kazda grupe wiekowa aby wyszla jak najtansza pasza a jak najlpesze przyrosty, dlatego chce wiedziec jak te przysroty musialby wygladac
8% od masy 100kg to 8kg niespełna przy niższej wadze

tuczniki nie rosną od premiksów tej czy innej firmy. Wszystkie premiksy mają tą samą witaminę A D3 E i in kupowane zapewne u tego samego producenta. Pod warunkiem że ją mają. Rosną od prawidłowo ułożonej zbilansowanej paszy, dobrych smacznych komponentów, jak dużo jedzą to pewnie i dużo rosną, mogą też gorzej rosnąć ale za to taniej, trzeba mierzyć ważyć kalkulować i zapisywać. Jeżeli sami się na tym nie znamy to nasz sukces zależy nie od premiksu jakiejś firmy tylko od paszowca- praktyka który w niej pracuje. Premiks to tylko kilka procent paszy a przyrost zależy od 100%.
-
Re: przyrosty
Na temat duńczyka częściowo odpowiedź znajdziesz tu:gratka pisze:witam was, kazdy mowi ze przyrosty w tuczu powinny oscylowac w granicach 900g srednio, jednak interesuje mnie jak to sie ma dokladnie do odpowiednije kategori wagowej tzn, jaki powinien byc sredni przyrost warchalka od 20-40kg następnie 40-65kg i ostatnia kategoria 65-110kg? zeby wyszlo te 900 gram srednio lub 950
http://www.apra.pl/archiwum/hoduj_swini ... 0603_1.htm