FORUM
Ceny skupu zbóż
-
- marek mokwa
- Kontakt:
Re: ...
jaqbn pisze:.... ja od miesiąca sprzedaję prosięta w piz.... . Mam hodowlę zarodową i zostawiam tylko 50 loszek co 3 tyg. i trochę knurków ( a i tak nie wiem czy nie za dużo). Interesu w tym roku nie widzę.
popieram twoje slowa, zboza mam do stycznia i co mam kupowac po 900? rzygać mi sie chce jak widze świnie... w styczniu bede mial co miesiac na sprzedaż 150-200 prosiat wiec moge wam sprzedać:)
Witam!
A może w ten prosty sposób ci, którzy dotychczas produkowali tuczniki w cyklu zamkniętym, teraz zmniejszą lub wręcz zlikwidują tucz i będą produkowali warchlaki dla tych, co chcą zająć się tylko tuczem?
I może z czasem znajdą się handlarze, którzy będę zbierali warchlaki z kilku gospodarstw i będą mogli zaoferować na rynku większe partie warchlaków: nie po 100-200 sztuk, ale po nawet 300-500 i więcej sztuk?
Jeśli w ciągu roku można sprzedać w Polsce setki tysięcy warchlaków z Danii czy Holandii, to dlaczego nie będzie można sprzedać warchlaków wyprodukowanych w Polsce?
Uważam, że nie warto zmarnować:
1. budynków i wyposażenia dla loch i prosiąt-warchlaków,
2. umiejętności prowadzenia rozrodu loch i chowu zdrowych warchlaków
A może w ten prosty sposób ci, którzy dotychczas produkowali tuczniki w cyklu zamkniętym, teraz zmniejszą lub wręcz zlikwidują tucz i będą produkowali warchlaki dla tych, co chcą zająć się tylko tuczem?
I może z czasem znajdą się handlarze, którzy będę zbierali warchlaki z kilku gospodarstw i będą mogli zaoferować na rynku większe partie warchlaków: nie po 100-200 sztuk, ale po nawet 300-500 i więcej sztuk?
Jeśli w ciągu roku można sprzedać w Polsce setki tysięcy warchlaków z Danii czy Holandii, to dlaczego nie będzie można sprzedać warchlaków wyprodukowanych w Polsce?
Uważam, że nie warto zmarnować:
1. budynków i wyposażenia dla loch i prosiąt-warchlaków,
2. umiejętności prowadzenia rozrodu loch i chowu zdrowych warchlaków
Witam!
Przecież w Polsce już działają takie firmy, które zajmują się sprzedażą warchlaków, zarówno importowanych z Danii czy Holandii, jak i produkowanych w Polsce.
Jak w każdym interesie (biznesie) producent warchlaków musi się dogadać z taką firmą i jeśli obie strony uzgodnią warunki (wielkość partii, masa ciała, wyrównanie, cena sprzedaży, certyfikaty zdrowotności i inne), to interes może działać.
Jeśli można prosić, to niech przedstawiciele takich firm podadzą trochę więcej praktycznych informacji na FORUM.
Ponieważ w tym temacie pisze się o cenach skupu zbóż, odnawiam temat "Perspektywy produkcji prosiąt w Polsce" i proponuję tam prowadzić dyskusję na temat możliwości produkcji warchlaków w Polsce.
Przecież w Polsce już działają takie firmy, które zajmują się sprzedażą warchlaków, zarówno importowanych z Danii czy Holandii, jak i produkowanych w Polsce.
Jak w każdym interesie (biznesie) producent warchlaków musi się dogadać z taką firmą i jeśli obie strony uzgodnią warunki (wielkość partii, masa ciała, wyrównanie, cena sprzedaży, certyfikaty zdrowotności i inne), to interes może działać.
Jeśli można prosić, to niech przedstawiciele takich firm podadzą trochę więcej praktycznych informacji na FORUM.
Ponieważ w tym temacie pisze się o cenach skupu zbóż, odnawiam temat "Perspektywy produkcji prosiąt w Polsce" i proponuję tam prowadzić dyskusję na temat możliwości produkcji warchlaków w Polsce.
- marek mokwa
- Kontakt:
-
Polskim firmom handlującym prosiakiem bardziej zależy na wykasowaniu z rynku polskich producentów prosiąt, niż współpracy z nimi. Będą mogli wtedy dyktować ceny za prosiaki według własnego uznania, zwozić byle co za pieniądze nieadekwatne do jakości i będą pewni, że producent prosiąt nie dogada się z producentem tuczników bez ich udziału.ACONAR pisze:Witam!
"...praktyczne informacje na forum..." z całym szacunkiem dla ADMINA ale Pan chyba w cuda wierzy.
-
[quote="Peron"]kMam kilka pytań: jestem rolnikiem na Vat. Czy jak kupuje zboże od rolnika ryczałtowego, to musze odprowadzać jakieś składki na Fundusz Promocji, czy może rolnicy są zwolnieni? Czy faktura rr musi być koniecznie na przelew, czy może być gotówka?[/quote
musi być płatne przelewem , a odliczyć fakturę możesz w miesiącu w którym zapłaciłeś a nie wystawiłeś ,o funduszu zbożowym nic nie słyszałem
musi być płatne przelewem , a odliczyć fakturę możesz w miesiącu w którym zapłaciłeś a nie wystawiłeś ,o funduszu zbożowym nic nie słyszałem
...
Na Fundusz Promocji nic nie odprowadzasz. Faktura RR musi być koniecznie na przelew ( 7% vat ). Najlepiej jak robisz przelew Fa RR w tytule pisz np Faktura RR 1/2011 z dnia 14.09.2011staś76 pisze:Peron pisze:kMam kilka pytań: jestem rolnikiem na Vat. Czy jak kupuje zboże od rolnika ryczałtowego, to musze odprowadzać jakieś składki na Fundusz Promocji, czy może rolnicy są zwolnieni? Czy faktura rr musi być koniecznie na przelew, czy może być gotówka?[/quote
-