FORUM
Uprawa zboz
w wielkopolsce jak ktos ma 3 klase to ma promocjestan1069@o2.pl pisze:Albo macie ziemie liche ze przenzyto siejecie pewnie liczycie na heterozje ale podobno przenzyto smaczne nie jest tak mi mowily swinie w wigilje i badz tu madry.
4b do 6 plus coroczna susza
a przy okazji SW ma tez odmianę Agostino - omawianą i Cultivo
Jeśli siejesz niedokładnie doczyszczone ziarno (zawierające połówki, pył) to tak się dzieje, gdyż z każdym kolejnym obsianym hektarem na dnie zbiornika w siewniku jest ich coraz więcej, co powoduje opory w samoczynnym opadaniu ziarna. Przyczyną może być również słabe zespolenie zaprawy z ziarnem. Przynajmniej ja tak miałem. W poślizg koła nie wierzę, ewqentualnie w oblepione przy mokrej glebie to tak. Jednak każdy stara się siać w suchą glebę.Don pisze:Próba kręcona odpowada u was temu co wysiewacie na polu? ustawiam na 180 a jak miekko na polu wysiewa 150 to na co mi ten komputer
Ciekawa teoria, koło siewnika sie zwiększa i zmniejsza.jan3453 pisze:obwód koła na orce świeżej jest inny a na polu gdzie gleba się odleżała jest inny
koło ma pewne opory toczenia i poślizg mniejszy czy większy musi występować, nie jest to przecież koło zębate tylko jakiś układ cierny.
Jak koledzy zauważyli jeszcze inną sprawą są opory ruchu ziarna, ale wpływ tego czynnika eliminujemy poprzez wykonanie próby kręconej. Kolega Don z pewnością wykonywał ową próbę na tym samym ziarnie, jakiego użył do siewu więc sie nic nie moglo zmnienć. No chyba że sieje jakiś syf, ale o to go nie podejrzewam

materiał zaprawiony z centrali
siewnik potinger vitasem nowencja kupiona bo nie chciałem miec takich problemów z wysiewem, a tu masz , wczoraj siałem pszenżyto leontinio na ustawieniach na których jeczmien ozimy wysiało mi 180kg - ono ciut mniej leci, a wg tabel wysiewu powinno na tych ustawieniach ok 210.
Ja obstawiam ze zalezy od tego jak miękko na polu
Licznik hektarów też zaniża wartość o jakies 20%

siewnik potinger vitasem nowencja kupiona bo nie chciałem miec takich problemów z wysiewem, a tu masz , wczoraj siałem pszenżyto leontinio na ustawieniach na których jeczmien ozimy wysiało mi 180kg - ono ciut mniej leci, a wg tabel wysiewu powinno na tych ustawieniach ok 210.
Próba kręcona nie zawsze zgadza się z iloscią wysiewu w warunkach polowych z kilku przyczyn jak tu wczesniej inni pisali dlatego zeby w miare dokładnie ustawic siewnik robi się tzw próbe przejazdową czyli przejezdzasz dokładnie 100 metrów w polu i ilosc ziarna które wysypie sie w rynienke mnozysz przez szerokosc siewnika np. dla siewnika oszerokosci 3 metry będzie to 33.3 wówczas wychodzi rzeczywista ilosc wysiewu w warunkach polowychDon pisze:materiał zaprawiony z centrali![]()
Właśnie tak należy robić jak Szczypiorek opisał, ziarno podczas wstrząsów siewnika na polu ulega zagęszczeniu i już ten fakt może wpływać na rzeczywistą ilość wysiewu, do tego prędkość obrotowa rolek wysiewających też jest zapewne inna podczas wykonywania próby stacjonarnej a inna podczas pracy w polu i stąd te różnice.SZCZYPIOREK pisze:Próba kręcona nie zawsze zgadza się z iloscią wysiewu w warunkach polowych z kilku przyczyn jak tu wczesniej inni pisali dlatego zeby w miare dokładnie ustawic siewnik robi się tzw próbe przejazdową czyli przejezdzasz dokładnie 100 metrów w polu i ilosc ziarna które wysypie sie w rynienke mnozysz przez szerokosc siewnika np. dla siewnika oszerokosci 3 metry będzie to 33.3 wówczas wychodzi rzeczywista ilosc wysiewu w warunkach polowychDon pisze:materiał zaprawiony z centrali![]()
Faktem jest że na dnie skrzyni nasiennej w miarę pracy gromadzą się zanieczyszczenia (nawet jesli używamy wysokiej jakości mat.) i stopniowo obniżają wysiew zwłaszcza przy wilgotnrj pogodzie kiedy dodatkowo te śmieci chłona wilgoć, ja radzą sobie z tym w ten sposób że mam podłlączony do instalacji pneumatycznej ciągnika wąż spiralny zakończony pistoletem do przedmuchiwania, co kilka ha wykańczam ziarno do zera i wydmuchuje resztki sprężonym powietrzem.
tez jestem ciekawy działania tych nawozów dostałem zaproszenie od tej firmy na spotkanie i pokaz w terenie osobiscie od 4 lat stosuje EM-y i widze pozytywne efekty stosowania , takze jak ktos stosowałto chetnie przeczytam opiniewetman pisze:Stosował z Was ktoś nawozy prp. Znajomy zachwalał mi, ale wolę zasięgnąć rady na forum.
- Muchozolali
-
u mnie glean działał na miotłę, ale przepuszczał dwuliścienne, szczególnie przytulię. W tym roku pryskałem expert met (1-3 liście), zobaczymy jaki efekt. Jak mam jakieś wątpliwości, co do terminu i innych szczegółów, to biorę ulotkę z preparatu i dzwonię do przedstawiciela albo producenta srodka, chociaż z ich wiedzą różnie bywa.
-
-
-
Widać że wschody mieliście dobre bo u nas w okolicy są fatalne. Za bardzo nawet rolnice nie miałyby na czym żerować. Gdzie lżejsza ziemia to jeszcze jest w miarę 80-90% wyszło ale na ciężkich gliniastych to od 10% do 50% zależnie ile było w ziemi wilgoci. Czekamy na deszcz jak na zbawienie gdyż jęczmień ozimy już powinien być przynajmniej na wierzchu a dla pszenżyta to ostatnie dni na wschody jeżeli można liczyć na brak strat w plonie.
U nas wygrali Ci którzy zasiali do 15 września. Ja zasiałem 13-15 września (jęczmień, żyto hybr. i pszenice) to 90% mam na wierzchu i dosyć ładnie się rozkrzewia.
Rośliny będące po wschodach nie mają dostatecznej wilgoci dlatego ich korzenie penetrują w głąb w poszukiwaniu wodu. Może mieć to zbawienne znaczenie w przypadku wiosennych susz.
Rzepak musiał być skracany, naszczęście nie jest zbyt wybujały ale patrząc po sąsiadach obawiam się o przezimowanie tych rzepaków.
Rośliny będące po wschodach nie mają dostatecznej wilgoci dlatego ich korzenie penetrują w głąb w poszukiwaniu wodu. Może mieć to zbawienne znaczenie w przypadku wiosennych susz.
Rzepak musiał być skracany, naszczęście nie jest zbyt wybujały ale patrząc po sąsiadach obawiam się o przezimowanie tych rzepaków.
-
http://biznes.onet.pl/uniwersalny-zaboj ... rasa-detal
Przez długi czas popularny herbicyd Roundup uważano za nieszkodliwy i uniwersalny środek chwastobójczy. Obecnie naukowcy podejrzewają, że preparat powoduje nieodwracalne uszkodzenia ludzkiego płodu.
Przez długi czas popularny herbicyd Roundup uważano za nieszkodliwy i uniwersalny środek chwastobójczy. Obecnie naukowcy podejrzewają, że preparat powoduje nieodwracalne uszkodzenia ludzkiego płodu.
-
Slabego albo chorego trzeba leczyc albo dokarmic pewnie ma sucho oszczedz mu cierpienia jak przezyje do wiosny i bedzie zwiastowal nadzieje na dobry plon to wtedy pryskaj a jak sie mu zycie znudzi to podrap brona i posiej jare.ziutek pisze:mam takie pytanie zaczyna mi zolknac przezyto i nie wiem czy nic sie nie stanie jesli bede go pryskal teraz glinem
-
-
Kiedy było siane to przenżyto jeżeli wcześnie przed 20, 09 i miało dobre wschody to pewnie zaatakował je grzyb. Tak się dzieje ze wcześnie zasianymi oziminami gdy pażdziernik lub listopad są w miarę ciepłe.ziutek pisze:mam takie pytanie zaczyna mi zolknac przezyto i nie wiem czy nic sie nie stanie jesli bede go pryskal teraz glinem
Przyjrzyj sie dobrze korzeniom, prawdopodobnie tam znajdziesz przyczynę.lukas1982 pisze:A mi schnie jęczmień. Nie jest to jeszcze zjawisko masowe ale zauważalne. Dodam że na polu ani za mokro ani za sucho nie było. Pojedyńcze szt schną na całym polu
http://www.makhteshim-agan.pl/a_g.php?item=563