FORUM
Podatek VAT w rolnictwie
-
-
Jeżeli potrafisz wypełnić sam wniosek na dopłaty to z dokumentami US nie będziesz miał problemów, jeżeli czegoś nie będziesz wiedział, zapytaj w urzędzie. Po co płacić księgowym, kiedy samemu można wszystko robić. Jeżeli rozliczasz się kwartalnie to wypełniasz deklarację Vat 7k, jest w niej dużo różnych rubryk ale rolnika vatowca dotyczy tylko parę.
-
Rozliczam się kwartalnie i naprawdę nie ma żadnej filozofi w deklaracji. Świnie takie tanie a wy na księgową pieniądze wydajecie? 
Żony albo matki zaangażujcie do pracy biurowej, to naprawdę bardzo proste - oczywiście mowa o rolniku vatowcu na zasadach ogólnych.
Jestem na vacie ponad rok i jak dotąd nie miałam żadnych problemów, miałam parę kontroli z US i inspektorzy nie mieli zastrzeżeń do mojej dokumentacji, jeżeli czegoś nie wiem dzwonię bezpośrednio do urzędu. Wypełnienie deklaracji bazuje na podstawowych działaniach matematycznych - dodawanie i odejmowanie

Żony albo matki zaangażujcie do pracy biurowej, to naprawdę bardzo proste - oczywiście mowa o rolniku vatowcu na zasadach ogólnych.
Jestem na vacie ponad rok i jak dotąd nie miałam żadnych problemów, miałam parę kontroli z US i inspektorzy nie mieli zastrzeżeń do mojej dokumentacji, jeżeli czegoś nie wiem dzwonię bezpośrednio do urzędu. Wypełnienie deklaracji bazuje na podstawowych działaniach matematycznych - dodawanie i odejmowanie
-
-
-
Mam pytanie do tych, którzy przechodzili z ryczałtu na Vat: jakie są procedury przejscia na VAT? Czy trzeba w gminie rejestrować działalność? Ja złożyłem tylko wniosek rejestracyjny w skarbowym. Jak mama kilka lat temu przechodziła na Vat i złożyła wniosek w gminie, to oni to potraktowali jak zwykłą opodatkowaną działalność, przesłali papiery do Skarboego, a tamci potem wzywali, że zeznanie od podatku dochodowego nie jest złożone i trzeba było wszystko odkręcać. A jak to jest z regonem?
-