FORUM
dawki dla tucznikow
SORY mietko ale muszę dokończyć temat
25 kilo premiksu do tony paszy wnosi 2,25 kg lizyny czyli brakuje do growera przynajmniej 1,75 kg - niech ci wsadzą w premix albo sprzedadzą lizynę - to nie przestępstwo. Metionina zbyteczna( rzepak), treoniny brak, tryptofan o ile prawda że 20 tyś mg( straszliwie bogato) to byłoby w tonie aż 0,5 kilo zamiast 0,08 kilo. Jeżeli 20 mg to jakby go nie było. To jest właśnie zaleta premiksów farmerskich. Ale może firma ma swoją strategię karmienia?
Porozmawiaj z przedstawicielem, wrzuci recepturkę do komputera i dobierzecie optymalny premix. Na pewno będzie dobrze. Od tego firma ma doradców i trzeba z nich korzystać.
25 kilo premiksu do tony paszy wnosi 2,25 kg lizyny czyli brakuje do growera przynajmniej 1,75 kg - niech ci wsadzą w premix albo sprzedadzą lizynę - to nie przestępstwo. Metionina zbyteczna( rzepak), treoniny brak, tryptofan o ile prawda że 20 tyś mg( straszliwie bogato) to byłoby w tonie aż 0,5 kilo zamiast 0,08 kilo. Jeżeli 20 mg to jakby go nie było. To jest właśnie zaleta premiksów farmerskich. Ale może firma ma swoją strategię karmienia?
Porozmawiaj z przedstawicielem, wrzuci recepturkę do komputera i dobierzecie optymalny premix. Na pewno będzie dobrze. Od tego firma ma doradców i trzeba z nich korzystać.
knur 175kg
proszę o skomentowanie tej dawki czy się do czegoś nadaje czy jest do niczego. dawka dla 1 knura ułożona według norm żywieniowych: ziemniaki parowane 2kg, śruta rzepakowa0,5kg, soja po obróbce termicznej 0,7kg, otręby jęczmienne 0,6kg. jesli jest żle proszę o zaproponowanie innych pasz gospodarskich.
Re: knur 175kg
rybeńko, widzę że jesteś uparta. To dobrze, dojdziesz do celu. Nie poprzestawaj jednak na zgadywaniu tylko trochę pomyśl. Musisz spytać najpierw knura co mu do życia potrzebne, a ponieważ ci nie odpowie to na stronie 28 norm PAN z 1993 roku ktoś to napisał. Tam znajdziesz jeszcze inne składniki potrzebne do życia knurowi. Potem jak policzysz ile w każdym daniu wnosisz składników i to zsumujesz to zobaczysz czego masz za mało a czego za dużo. ( na stronie 87 zobacz czego nie powinnaś dawać ). Dając mniej jednych składników a ujmując w to miejsce drugich zobaczysz jak zmienia się białko w stosunku do enrgii. Potem trzeba dodać brakujące składniki mineralne - strona 73 ww. norm. Jakbyś jeszcze nie miała dosyć to możesz pomyśleć o witaminach ( strona 30). Z reguły wystarczają 3 pierwsze i B12. Witaminy kupujemy m. in w hurtowniach weterynaryjnych ( zgodnie z prawem każdy producent trzody może to robić). Możemy też kupić mieszankę mineralno- witaminową tzw. premiksy farmerskie i one wniosą ci zarówno minerały jak i witaminy w ilościach wystarczających. I tak to mniej więcej wygląda.sylwia22 pisze:proszę o skomentowanie tej dawki czy się do czegoś nadaje czy jest do niczego. dawka dla 1 knura ułożona według norm żywieniowych: ziemniaki parowane 2kg, śruta rzepakowa0,5kg, soja po obróbce termicznej 0,7kg, otręby jęczmienne 0,6kg. jesli jest żle proszę o zaproponowanie innych pasz gospodarskich.
Na tym co chciałaś mu dać pewnie by przeżył ale wg norm to za mało, przeholowałaś też z białkiem i to mocno.
zacznij od kalkulatora bo jak komputery będą nami rządzić to będzie koniec świata. Jak już opanujesz kalkulator to przejdź na komputer.
Knur potrzebuje dziennie 360 gram białka, a w 0,5 śruty rzepakowej poekstrakcyjnej dajesz mu 180 i dodatkowo 0,7 kg soi HP czyli 308 gram to razem 488 gram a do tego jeszcze ziemniaczki i panierka w postaci otrąb też do tego kotlecika wchodzą.
Chyba że mówimy o innej śrucie rzepakowej lub innej soi. Może też i o innym knurze. Ja mówię o knurze z norm 1993 roku. Teraz mamy 2011. Przy okazji sprawdź czy w odczuciu profesorów do pasz gospodarskich można zaliczyć soję i rzepak. Jako ziarna może i tak ale jako śruty poekstrakcyjne?
Knur potrzebuje dziennie 360 gram białka, a w 0,5 śruty rzepakowej poekstrakcyjnej dajesz mu 180 i dodatkowo 0,7 kg soi HP czyli 308 gram to razem 488 gram a do tego jeszcze ziemniaczki i panierka w postaci otrąb też do tego kotlecika wchodzą.
Chyba że mówimy o innej śrucie rzepakowej lub innej soi. Może też i o innym knurze. Ja mówię o knurze z norm 1993 roku. Teraz mamy 2011. Przy okazji sprawdź czy w odczuciu profesorów do pasz gospodarskich można zaliczyć soję i rzepak. Jako ziarna może i tak ale jako śruty poekstrakcyjne?
Jutro będę miał żywieniowców na wizycie to ich przecwicze z tymi aminokwasami tak jak marucha pisałeś, bo mi drogi premiks wcisneli a tu się okazuje że brakuje troche aminokwasow. A witaminy i pierwiastki w jakich ilościach powinny być w kg premiksu. Przyrosty średnie miałem ostatnio prawie kg, upadki 2 %, mięsność 56 na kastracie. Dodatkowo daje serwatke, zuzycia paszy dokładnie nie moge policzyć bo nie mam wagi w mieszalniku.
pablo ty nikogo za dużo nie ćwicz bo nie będzie potem miał kto do ciebie przyjeżdżać. Trzeba uważnie słuchać co mówią. Przecież jak kupowałeś premix to zapewne nie mówiłeś im że będziesz stosował go do kukurydzy i na dodatek ograniczał soję. Każdy zestaw pasz wymaga innego premiksu. Uniwersalne premiksy tzw. farmerskie nie istnieją lub pasują do pasz opartych zwykle o normalne polskie zboża i amerykańską soję. Odwrócenie tej sytuacji amerykańskie zboże i polski rzepak lub ukraiński makuch powoduje że uniwersalne robi się niezbyt dokładne. Nawet opony mamy letnie i zimowe. Nie może być więc inaczej z premiksami. Przyrosty masz przyzwoite, mięsność normalna, upadki bardziej zależą od zdrowia zwierząt niż od braku lizyny. Czego jak czego ale witamin to w premiksach znanych firm raczej nie brakuje. Świnki są bardzo tolerancyjne. Wiele wybaczają.
Sęk w tym że trzeba nauczyć się układania paszy i kupować to co nam potrzeba.
Sęk w tym że trzeba nauczyć się układania paszy i kupować to co nam potrzeba.
Ja biore z ekoplonu, 97 netto za worek supermix9. Podobno wszystkiego tam miało być pod dostatkiem. O kukurydzy mówiłem że 25%. Ogólnie przyrosty są dobre, ale zawsze mogą być lepsze. Brałem z bardziej znanej firmy kiedyś i nie bardzo mnie efekty zadowalały, teraz jest o wiele lepiej. Przy otwartym ciężko to porównywać, zawsze może się gorsza genetyka lub zdrowotność trafić a wtedy premiks najlepszy nie da efektów zadowalających.
- Muchozolali
- Muchozolali
Re: knur 175kg
Normy żywienia świń wyd. PAN 1993sylwia22 pisze:proszę o skomentowanie tej dawki czy się do czegoś nadaje czy jest do niczego. dawka dla 1 knura ułożona według norm żywieniowych: ziemniaki parowane 2kg, śruta rzepakowa0,5kg, soja po obróbce termicznej 0,7kg, otręby jęczmienne 0,6kg. jesli jest żle proszę o zaproponowanie innych pasz gospodarskich.
do pobrania w pliku pdf pod linkiem http://tiny.pl/h185w
- Muchozolali
-
- Muchozolali
- Muchozolali
- Muchozolali
-
- Muchozolali
-
Muchozolali masz te wagi czy lepsze ?
http://allegro.pl/waga-paletowa-plozowa ... 01980.html
http://allegro.pl/waga-paletowa-udzwig- ... 57437.html
podaj jakieś foto
http://allegro.pl/waga-paletowa-plozowa ... 01980.html
http://allegro.pl/waga-paletowa-udzwig- ... 57437.html
podaj jakieś foto
-
do kaluś - parametry oleju podobnie jak mączek zależą w głównej mierze od tego z czego jest on zrobiony czy z jednego gatunku ryb (i dalej jakiego) czy mixu nie wiadomo czego , czy nie jest fałszowany np olejem utylizacyjnym z padliny, zapach rybi wiele wybaczy , generalnie energetycznie zbliżony do rzepakowego ale świnie strasznie lubią ten smród i więcej zjadają paszy zawierającej ten olej .
Parametry sprawdź w normach
Parametry sprawdź w normach
- Muchozolali
Pobawiłem się dziś normami żywienia i ułożyłem dawki dla growera i finiszera.
Grower
śr sojowa 100kg
śr rzepak 100kg
pszenica 540
qq 240
premiks 25
Finiszer
śr sojowa 50
śr rzepak 150
pszenica 280
qq 500
premiks 25
Swoje wyliczenia oparłem tylko na BO MJ oraz lizynie. Premiks zawiera 2450g liz/worek
No i wyszło tak
Grower BO 16,6, MJ 13,24, liz 0,96. koszt 902zł/t
Finiszer BO 15,35, MJ 13,16, liz 0,893. koszt 844zł/t
CO na te dane koledzy powiecie??
Grower
śr sojowa 100kg
śr rzepak 100kg
pszenica 540
qq 240
premiks 25
Finiszer
śr sojowa 50
śr rzepak 150
pszenica 280
qq 500
premiks 25
Swoje wyliczenia oparłem tylko na BO MJ oraz lizynie. Premiks zawiera 2450g liz/worek
No i wyszło tak
-
M
Moje po tym jadlospisie by rozdarlo.lukas1982 pisze:Pobawiłem się dziś normami żywienia i ułożyłem dawki dla growera i finiszera.
Grower
śr sojowa 100kg
śr rzepak 100kg
pszenica 540
qq 240
premiks 25
Finiszer
śr sojowa 50
śr rzepak 150
pszenica 280
qq 500
premiks 25
No i wyszło tak
lukas
przeliczyłem growera wg mojego kalkulatora nie licząc wpływu enzymów( jeżeli są)
energia ciut wyżej 13,33 białko dokładnie to samo ale lizyna 9,1 lub ciut poniżej bo u mnie przelicza na tonę a u ciebie 1005 kg.
Zakładając że pszenica ma więcej niż 12% białka np 13 to białko skoczy na 172 gramy a lizynka tylko na 9,3.
Przelicz, podaj zawartości lizyny w surowcach w twojej bazie.
więcej nie przeliczam bo wyspa zatonie.
przeliczyłem growera wg mojego kalkulatora nie licząc wpływu enzymów( jeżeli są)
energia ciut wyżej 13,33 białko dokładnie to samo ale lizyna 9,1 lub ciut poniżej bo u mnie przelicza na tonę a u ciebie 1005 kg.
Zakładając że pszenica ma więcej niż 12% białka np 13 to białko skoczy na 172 gramy a lizynka tylko na 9,3.
Przelicz, podaj zawartości lizyny w surowcach w twojej bazie.
więcej nie przeliczam bo wyspa zatonie.
-
Na mysli mialem finanse.stan1069@o2.pl pisze:MMoje po tym jadlospisie by rozdarlo.lukas1982 pisze:Pobawiłem się dziś normami żywienia i ułożyłem dawki dla growera i finiszera.
Grower
śr sojowa 100kg
śr rzepak 100kg
pszenica 540
qq 240
premiks 25
Finiszer
śr sojowa 50
śr rzepak 150
pszenica 280
qq 500
premiks 25
No i wyszło tak
Wg. mojego programu dane w miare się zgadzają też.
Pytanie tylko dlaczego takie proporcje kukurydzy że na jedynke do tuczu mniej a potem więcej, wiadomo kukurydza była tania i idlatego podejżewam jej duży udział, ale nie wiem panowie czy wiecie że powoli cena się robi wysoka, ja mam już kupców na 770 netto, kupić mniejsze ilości idzie jeszcze po 720-750, sprawdzałem przed chwilą i do 750 sam program mi bierze kukurydzę ale już od tej ceny zaczyna brać energię z oleju rybnego, więc jeszcze 20 zł do góry i lepiej zwiększyć dawke innych zbóż.
Zboża do góry idą więc warto trzymać ręke na pulsie i optymalizować na bierząco
Pytanie tylko dlaczego takie proporcje kukurydzy że na jedynke do tuczu mniej a potem więcej, wiadomo kukurydza była tania i idlatego podejżewam jej duży udział, ale nie wiem panowie czy wiecie że powoli cena się robi wysoka, ja mam już kupców na 770 netto, kupić mniejsze ilości idzie jeszcze po 720-750, sprawdzałem przed chwilą i do 750 sam program mi bierze kukurydzę ale już od tej ceny zaczyna brać energię z oleju rybnego, więc jeszcze 20 zł do góry i lepiej zwiększyć dawke innych zbóż.
[quote="marucha"
Świnia ma jeść tanio. Dzisiaj podobno kukurydza suszona ( w co nie bardzo wierzę) sprzedaje się po 600 netto. Byłoby to najtańsze zboże ( kupować bo zaraz pójdzie do góry na 800), więc dlaczego nie karmić tanio tylko dziwnie.
A jak kukurydza pójdzie na 800 to zaraz ją z paszy wyrzucić i zastąpić pszenżytem lub innym w zależności od ceny i przy okazji zredukować białko czyli wyrzucić część amerykańskiej soi ( pod warunkiem że się okaże że w pszenżycie mamy więcej białka niż w kukurydzy- a z tym bywa różnie). Bo jak nie wyrzucimy kukurydzy to pójdziemy z torbami i ktoś powie że marucha kazał kukurydzą karmić i przez maruchę z torbami poszedł. J nie dlatego wyrzucamy wtedy kukurydzę że niesmaczna tylko że za droga.
.[/quote]
Świnia ma jeść tanio. Dzisiaj podobno kukurydza suszona ( w co nie bardzo wierzę) sprzedaje się po 600 netto. Byłoby to najtańsze zboże ( kupować bo zaraz pójdzie do góry na 800), więc dlaczego nie karmić tanio tylko dziwnie.
A jak kukurydza pójdzie na 800 to zaraz ją z paszy wyrzucić i zastąpić pszenżytem lub innym w zależności od ceny i przy okazji zredukować białko czyli wyrzucić część amerykańskiej soi ( pod warunkiem że się okaże że w pszenżycie mamy więcej białka niż w kukurydzy- a z tym bywa różnie). Bo jak nie wyrzucimy kukurydzy to pójdziemy z torbami i ktoś powie że marucha kazał kukurydzą karmić i przez maruchę z torbami poszedł. J nie dlatego wyrzucamy wtedy kukurydzę że niesmaczna tylko że za droga.
.[/quote]
-
To juz 2 rok z rzedu z wysokimi cenami zboz zapowiada sie 3 bo rzeki sie zamienily w strumyczki a kolory jesieni roslinki nabraly z braku wody a nie z kalendarza.jakub148 pisze:Wg. mojego programu dane w miare się zgadzają też.
Cena ceną ale weź pod uwagę jakość. Kukurydza super się w tym roku udała i ładnie prawie u każdego wygląda. A pszenżyta ładnego to chyba jeszcze nie kupiłem, zawsze drobnawe, nie zbyt ciekawe. Apropo Twojej recepty to coś podobnego u siebie daje i rosną ładnie. Mniej pszenicy, więcej kuku daje bo mam swoją i obrodziła ładnie. Wysuszyłem część do 18 stoi na przyczepach i czeka na ześrutowanie. Do dluższego przechowania do 15 suszyłem.
- Muchozolali
- Muchozolali
kk ccm Kiszone ziarno kukurydzy czy całe odkoszulkowane kolby?
Jeżeli kiszone ziarni to zalety i wady takie same jak kukurydzy.
Doskonała pasza dla wszystkich grup zwierząt ( warchlaczki 15 kilo jakby kwaśnego nie lubiły więc nie za dużo) najwyższa energia, najniższe białko i niedobór tryptofanu ale to dopiero jak skarmiasz samą kukurydzę. Dobrze wyliczona i zbilansowana może stanowić 100 % zbóż w dawce. Podobno daje żółtą słoninę - ja ani zółtej nie widziałem ani wcale nie widziałem. Zobacz czu kupisz słoninę w sklepie. Sprzedają same skórki z odrobiną tłuszczu.
Problem jak ją skarmić. System na mokro lub podobno specjalne tubomaty.
Pasza po wymieszaniu i po jakimś czasie będzie się zagrzewać w silosach lub tubomatach jeżeli świnie jej szybciej nie zjedzą.
Jeżeli kiszone ziarni to zalety i wady takie same jak kukurydzy.
Doskonała pasza dla wszystkich grup zwierząt ( warchlaczki 15 kilo jakby kwaśnego nie lubiły więc nie za dużo) najwyższa energia, najniższe białko i niedobór tryptofanu ale to dopiero jak skarmiasz samą kukurydzę. Dobrze wyliczona i zbilansowana może stanowić 100 % zbóż w dawce. Podobno daje żółtą słoninę - ja ani zółtej nie widziałem ani wcale nie widziałem. Zobacz czu kupisz słoninę w sklepie. Sprzedają same skórki z odrobiną tłuszczu.
Problem jak ją skarmić. System na mokro lub podobno specjalne tubomaty.
Pasza po wymieszaniu i po jakimś czasie będzie się zagrzewać w silosach lub tubomatach jeżeli świnie jej szybciej nie zjedzą.
-
mam pytanie do maruchy przy okazji ccm a dotyczy żywienia na mokro - czy nie masz latem problemów , że tucznik wlezie w koryto , zagrzebie się w wodzie , paszy nogi do góry i leży chłodzi się blokując innym dostęp do paszy i wody . - czy teraz stosuje się jakieś małe płytkie koryta , często daje pasze i nie ma tego problemu . Jakie koryta stosujesz ? Bo miałem zamiar robić na mokro , ale nie wiem jak . Wiem że jest weda , Pellon, Big dut