FORUM
LINCO- SPEKTIN I INNE PROSZE O OPINIE
PROSZę O OPINIE NA TEMAT RóżNYCH PREPARATóW CHCIAłEM SIE DOWIEDZIEC JAKIE MACIE ZDANIE NA ICH TEMAT KOLEDZY PO FACHU<br>CHODZI MI MIN. COMBI JECT, OXYJECT, OXYWET, LINCO-SPEKTIN, SHOTAPEN ,BAYCOX, TRIMERAZIN, BIOVETALGIN<br>PROSZE O PODAWANIE IINNYCH NAZW SRODKóW DO OPISYWANIA ABYSMY MOGLI SIE DZIELIC SPOSTZEZENIAMI POZDRO I Z GORY DZIEKI
maciek ja sam chcialbym wiedziec ja go mam w gotowej dla prosiat, i szukam jeszcze jakis dodatkow zeby sobie dobra lecznicza pasze samemu zrobic dostep do tych srodkow mam w hurtowni i to po dobrych cenach, wczesniej jak sie zaopatrywalem u swojego lekarza w leki to nie bylo mnie stac na drugie szczepienia<br>
Henio na odchowalni mam warchlaki nawet do 40 kg,następnie przerzucam je do tuczarni,w której jak już wspomniałam są wydaje mi się dobre warunki i co się dzieje- występuje kaszel na 250 szt kaszle około 40 szt.Jeśli tych mocno kaszlących nie zaszczepię w czasie to na drugi dzień płuca im chodzą.Zanim się zorientowałam kilka sztuk padło.Teraz wydaje się,że sytuacja została opanowana,ale kaszel mają następne.A no i przy tym oczywiście tracą na wadze
witam jestem hodowcą koników polskich jedna z moich klaczy od pewnego czasu kaszle weterynarze chyba sami nie wiedzą co to jest bo przepisuja tylko lekarstwa a nic nie pomaga najpierw mowili ze to powiklania po zapaleniu pluc pozniej ze robaki na plocach nastepnie ze astma a teraz wydali na nia wyrok ze niedlugo zdechnie ostatnim lekiem ktory jej przepisali jest Combi-Ject chcialbym sie dowiedzieć coś na temat tego leku z gory dziekuje za wszelkie wskazowki
Do hodowcy koni , informacja na temat tego antybiotyku jest dla ciebie nieistotna więcej o tej chorobie poczytaj sobi wpisując ten adres strony internetowej http://www.konie.biz/modules.php?name=News&
w przypadku poważnych problemów z płucami radził bym podyskutować z lekarzem nad zastosowaniem leku o nazwie FLORON,jest to bardzo dobry lek, niektórzy stosują go jako lek ostatniej szansy.Jako skutek uboczny bardzo rzadko powoduje biegunki, ale bardzo skuteczny.Kosztuje 85,00 zł.za 100ml.opakowanie dawka jak dobrze pamiętam 1cm./20 kg.mc. podawać co 48 h.Pozdrawiam Alf27<br>
Tara ty masz kiepską wentylacje taki ci się tylko wydaje że jest dobrze .
Załóż mokrą koszulę i wejdź do tuczarni poczujesz przeciągi i to jest problem bo świnie nie znoszą przeciągów i to jest przyczyna kaszlu wiem bo sam to mam i cały czas z tym walczę .Problemem do rozwiązania pozostaje wlot powietrza musi się ono najpierw ogrzać żeby nie wpadało zimne na świnie .
Napisz jak masz rozwiązane wloty powietrza.
Załóż mokrą koszulę i wejdź do tuczarni poczujesz przeciągi i to jest problem bo świnie nie znoszą przeciągów i to jest przyczyna kaszlu wiem bo sam to mam i cały czas z tym walczę .Problemem do rozwiązania pozostaje wlot powietrza musi się ono najpierw ogrzać żeby nie wpadało zimne na świnie .
Napisz jak masz rozwiązane wloty powietrza.
-
popieram benek-38 jednak przeciąg może powodować nawet powietrze cieplejsze od tego w chlewni - raczej chodzi o system rozprowadzania powietrza i jego prędkość m/s - mam podobny problem za mała kubatura i wysokość - wloty na wysokości 2,3 m chciałem to przeskoczyć i dałem wentylatory 50cm 550w 9600m3/h do komory 12x2,3x4,5 (32-36szt)aby wymiana następowała nad świniami jednak jak się okazuje to za nisko te 2,3m zimą gdy jest mróz pięknie widac jak "para" miesza się w powietrzu nad świniami - jednak to za nisko . Pozatym krotność wymiany powietrza wielokrotnie przekracza normy za mała kubatura. Prędkość ruchu powietrza w strefie zwierząt też za duża .
Ktoś zna sposób jakieś rozwiązanie - powyżej 12 stopni na zewnątrz i bez wiatru otwieram dzwi bo wentylatory by utrzymać temperature i wilgotność w granicach 101-105 chodzą prawie bez przerwy temperatura idzie do 25 stopni co osłabia świnie i powoduje większe parowanie z ściółki a próba obniżenia temperatury przez powietrze z zewnątrz zwiększa i tak ogromną wymiane i przeciągi.
Ktoś zna sposób jakieś rozwiązanie - powyżej 12 stopni na zewnątrz i bez wiatru otwieram dzwi bo wentylatory by utrzymać temperature i wilgotność w granicach 101-105 chodzą prawie bez przerwy temperatura idzie do 25 stopni co osłabia świnie i powoduje większe parowanie z ściółki a próba obniżenia temperatury przez powietrze z zewnątrz zwiększa i tak ogromną wymiane i przeciągi.
-
- marek mokwa
- Kontakt:
-
- marek mokwa
- Kontakt:
-
- Muchozolali
Tucznik niemiecki w wadze średniej 100 kg powód zastosowania infekcja wirusowa układu oddechowego. Kaszel pojawił się z dnia na dzień, świnie przez dwa dni prawie nic nie jadły. Lek bardzo kosztowny ale skuteczny.maciej21 pisze:ralal jaka rasa świń i jaki przedział wagowy... jaki cel zastosowany antybiotyku ?
Jak wspomniałem już wcześniej nie zaobserwowałem biegunki podczas stosowania leku.
-
Coś tańszego nie pomogło a czasu na eksperymenty z innymi tańszymi lekami już nie było ale dziękuje za dobre rady może w przyszłości się przydadzą.e245j3berq pisze:Rafall, to była grypa, a to, że nie jadły to kwestia gorączki, dobrze jest podać paracetamol do wody, efekt bardzo dobry, i osłonowo coś tańszego niż linco-spectin