FORUM
Czosnek w żywieniu trzody chlewnej
Czosnek w żywieniu trzody chlewnej
Witam koledzy
Ostatnio bardzo zainteresował mnie temat czosnku w żywieniu trzody chlewnej. Jestem ciekaw czy stosuje ktoś was koncentraty/premiksy z dodatkiem czosnku? Jakie jest wasza zdanie na temat? Proszę o opinie i z góry dziękuje 


-
- Posty: 875
- Rejestracja: czwartek 31 maja 2007, 09:40
- Lokalizacja: Wlkp
Trochę słabe parametry ma ten koncentrat. A nie lepiej karmić HGC hQ a w mieszalnik wrzucić kilo czosnku??farmerak pisze:Ja właśnie przeszedłem na de heus i zacząłem stosować koncentrat HGC Potęga czosnku(WT), ciekaw jestem jakie wyniki będą, a ty dla jakiej grupy stosujesz koncentrat i z jakiej firmy? Jak ze zużyciem i przyrostami?
Zobacz poziom lizyny bo to jest ważniejsze i potem spróbuj obydwa koncentraty zbilansować.farmerak pisze:No pomyśle i zapytam, bo zobaczyłem @lukas1982, że białka trochę za mało ten HGC Potega czosnku ma 38%, a HGC HQ 40% białka, ma mączke rybną i trochę wyższe o pare procent niektóre składniki.
Aby uzyskać te same parametry musisz do warchlaka przy potędze czosnku dorzucić sporo soi (bilans lizyny) i w efekcie ta pasza wychodzi drożej niż na HQ
- Muchozolali
- Posty: 3339
- Rejestracja: poniedziałek 28 maja 2007, 22:17
cos takiego: http://www.agrosukces.pl/toxisorb,65,produkt.html
1,5kg/t koszt ok 18 zł
1,5kg/t koszt ok 18 zł
-
- Posty: 875
- Rejestracja: czwartek 31 maja 2007, 09:40
- Lokalizacja: Wlkp
Ja stosuje mycosorb firmy alltech albo detoxa plus obydwa wyprodukowane z drożdży maja dużą zdolność sorbcyjną większą od glinokrzemianów sprawdzają się nieźle pamiętam że na początku było widać różnicę bo zmniejszyły się znacząco biegunki, a w przypadku loch to bardzo zmniejszyła się liczba martwo urodzonych prosiąt dodatkowo prosięta są teraz bardziej żywotne po urodzeniu bez tych preparatów były takie jakieś osowiałe często zdarzały się przygniecenia teraz jak przeżyją 2-3 dni to za chiny nie dadzą się nadepnąć a dodam że nie stosuję klatek porodowych.
- Muchozolali
- Posty: 3339
- Rejestracja: poniedziałek 28 maja 2007, 22:17
- Muchozolali
- Posty: 3339
- Rejestracja: poniedziałek 28 maja 2007, 22:17
Nigdy nie stosowałem dodatków czosnkowych , ale troszkę jestem zainteresowany jego uprawą i w związku z tym znalazłem czosnek nie nadający się do handlu i do sadzenia raczej też . Jest pokiełkowany i w dobrej cenie , człowiek życzy sobie złoty pięćdziesiąt za kilo , jest tego około 2 tony , tylko pod Czeską granicą . Zastanawiam się czy dobre by to było dla świń w niewielkim % , skoro premiks z dodatkiem czosnkowym jest bardzo dobry to czysty czosnek chyba też . Gdyby był ktoś pewien skuteczności mogę jechać po skarb i odstąpić . Handlowy kosztuje około 10 zł /kg
A kto ci powiedział, że premix z czosnkiem jest bardzo dobry ,chyba przedstawiciel firmy paszowej która go sprzedaje. Według mnie to tylko chwyt marketingowy ,świnia na czosnku nie urośnie ,natomiast potrzebuje odpowiedno zbilansowanej mieszanki, dodatek czosnku tylko koszt podniesie, gdyby czosnek był panaceum na problemy zdrowotne ,wszyscy by go stosowali a przecież nie robi tego praktycznie nikt, chyba że w chowie ekologicznym ale to zupełnie inna bajka !mietko75 pisze:Nigdy nie stosowałem dodatków czosnkowych , ale troszkę jestem zainteresowany jego uprawą i w związku z tym znalazłem czosnek nie nadający się do handlu i do sadzenia raczej też . Jest pokiełkowany i w dobrej cenie , człowiek życzy sobie złoty pięćdziesiąt za kilo , jest tego około 2 tony , tylko pod Czeską granicą . Zastanawiam się czy dobre by to było dla świń w niewielkim % , skoro premiks z dodatkiem czosnkowym jest bardzo dobry to czysty czosnek chyba też . Gdyby był ktoś pewien skuteczności mogę jechać po skarb i odstąpić . Handlowy kosztuje około 10 zł /kg
Panowie czosnek na pewno nie zaszkodzi ale uzależnione to jest od tego w jakiej formie jest podawany, najlepsza jest forma "podstawowa", później odpowiednia forma płynna natomiast forma "sucha" proszkowana ogólnie dostępna poza zapachem nie wnosi właściwie nic. Chodzi o związanie fitoncydów które są bardzo lotne. Ja stosuje Adicox w ilości 250 ml na 1000 l, wody jak dla mnie rewelacja.
-
- Posty: 137
- Rejestracja: wtorek 22 lis 2011, 02:29
- Kontakt:
-
- Posty: 137
- Rejestracja: wtorek 22 lis 2011, 02:29
- Kontakt:
5-10cm ale gotowego roztworu (1:1000l)?
Liczyłeś może ile takie zabiegi kosztują w przeliczeniu na sztukę??
Mozna samemu zrobic wyciag wodny z czosnku, moze to nie jest to samo co allivet bo takie specyfiki to raczej olejek czosnkowy ale czosnek w hurcie kosztuje od 10-18zł/kg takze sprobowac mozna.
W książce Drobiarstwo niekonwencjonalne jest trochę opisane o czosnku, węglu drzewnym.
Liczyłeś może ile takie zabiegi kosztują w przeliczeniu na sztukę??
Mozna samemu zrobic wyciag wodny z czosnku, moze to nie jest to samo co allivet bo takie specyfiki to raczej olejek czosnkowy ale czosnek w hurcie kosztuje od 10-18zł/kg takze sprobowac mozna.
W książce Drobiarstwo niekonwencjonalne jest trochę opisane o czosnku, węglu drzewnym.
5-10 cm stężonego. Koszt 1 litra to około 45 zł, więc 1 strzał to max 45 gr na tucznika.ChlewMistrz pisze:5-10cm ale gotowego roztworu (1:1000l)?
Liczyłeś może ile takie zabiegi kosztują w przeliczeniu na sztukę??
Mozna samemu zrobic wyciag wodny z czosnku, moze to nie jest to samo co allivet bo takie specyfiki to raczej olejek czosnkowy ale czosnek w hurcie kosztuje od 10-18zł/kg takze sprobowac mozna.
W książce Drobiarstwo niekonwencjonalne jest trochę opisane o czosnku, węglu drzewnym.