FORUM
TERMINY PŁATNOSCI W ZM
http://www.porkpro.pl/
Kupują tucznika w dobrej cenie, zna ktoś tą firmę??
Oby to nie była firma widmo.
Kupują tucznika w dobrej cenie, zna ktoś tą firmę??
Oby to nie była firma widmo.
- Muchozolali
PORKPRO jako importera warchlaka to nie polecam. Firma jest niesłowna.
W okresie kiedy warchlak sprzedaje się jak ciepłe bułeczki można ocenić solidność firm zajmujących się importem. Pięknie gadają ale jak dochodzi co do czego to jedna wielka ściema.
Jeżeli chodzi o tucznika to nie miałem okazji z nimi handlować i nie zamierzam.
W okresie kiedy warchlak sprzedaje się jak ciepłe bułeczki można ocenić solidność firm zajmujących się importem. Pięknie gadają ale jak dochodzi co do czego to jedna wielka ściema.
Jeżeli chodzi o tucznika to nie miałem okazji z nimi handlować i nie zamierzam.
-
ja myśle że czerniewice wzieły kredyt w skoku a Ty masz płacić odsetkimarcin79 pisze:czerniewice zaproponowaly mi skrócenie platności z 28 dni do 3-max 7dni poprzez założenie konta w skok kujawiak i to wlasnie bank ma wyplacac szybciej kase, koszt wynosi 1,5 % od wartości faktury. czy ktos miał z tym doczynienia? co o tym myślicie?
powiedz im żeby pocałowały Cię głeboko w d...
oprocentowanie ponad 20%
- Muchozolali
Re: terminy
ja tam dość często odstawiałem nie były to jakieś wielkie ilości więc i z kasą nie było problemu z tym że płacą chyba najgorzej w okolicy . jeśli można wiedzieć to z kąt kolega jest?ciacho pisze:Mam pytanko czy ktos mial moze do czynienia z ZM TUR Toporkiewicz jak u nich z wyplacalnoscia i terminowoscia z gory dziekuje za info!pozdrawiam
Witam!marcin79 pisze:czerniewice zaproponowaly mi skrócenie platności z 28 dni do 3-max 7dni poprzez założenie konta w skok kujawiak i to wlasnie bank ma wyplacac szybciej kase, koszt wynosi 1,5 % od wartości faktury. czy ktos miał z tym doczynienia? co o tym myślicie?
Najprawdopodobniej jest to rodzaj faktoringu.
Bank po zawarciu odpowiedniej umowy z rolnikiem gwarantuje zapłatę rolnikowi za wszystkie dostarczone tuczniki niezależnie od sytuacji finansowej ZM.
A za tę gwarancję pobiera 1,5 % od wartości sprzedaży. Przy sprzedaży w cenie 5,50 zł/kg wż wypłacona kwota wyniesie 5,50 zł - 1,5 % = 5,42 zł/kg żw.
Coś za coś...
handlowiec dodał że koszt są po podzielone po połowie 1,5% ja i 1.5% ZM i że jest to oferta skierowana dla klientów którym kasa jest potrzebna od ręki a jak ktoś nie chce to oczywiscie nie musi, poczeka 28 dni i już. troche to kosztuje ale jak potrzeba to jest to jakieś wyjscie. Zawoziłem nieraz do goscia z malej ubojenki, placił w dwa dni ale srednio 50gr taniej niż ZM a tu wychodzi 9gr mniej.stan1069@o2.pl pisze:ja myśle że czerniewice wzieły kredyt w skoku a Ty masz płacić odsetkimarcin79 pisze:czerniewice zaproponowaly mi skrócenie platności z 28 dni do 3-max 7dni poprzez założenie konta w skok kujawiak i to wlasnie bank ma wyplacac szybciej kase, koszt wynosi 1,5 % od wartości faktury. czy ktos miał z tym doczynienia? co o tym myślicie?
oprocentowanie ponad 20%
-
Ryczałtowemu mają obowiązek zapłacić do 14 dni bo vatu sobie nie odliczą i tu jest problem pewniemarcin79 pisze:handlowiec dodał że koszt są po podzielone po połowie 1,5% ja i 1.5% ZM i że jest to oferta skierowana dla klientów którym kasa jest potrzebna od ręki a jak ktoś nie chce to oczywiscie nie musi, poczeka 28 dni i już. troche to kosztuje ale jak potrzeba to jest to jakieś wyjscie. Zawoziłem nieraz do goscia z malej ubojenki, placił w dwa dni ale srednio 50gr taniej niż ZM a tu wychodzi 9gr mniej.stan1069@o2.pl pisze:ja myśle że czerniewice wzieły kredyt w skoku a Ty masz płacić odsetkimarcin79 pisze:czerniewice zaproponowaly mi skrócenie platności z 28 dni do 3-max 7dni poprzez założenie konta w skok kujawiak i to wlasnie bank ma wyplacac szybciej kase, koszt wynosi 1,5 % od wartości faktury. czy ktos miał z tym doczynienia? co o tym myślicie?
oprocentowanie ponad 20%
W Ministerstwie Rolnictwa dzięki staraniom grupy rolników i pośredników trwają prace nad utworzeniem funduszu gwarancyjnego z którego wypłacane były by zobowiązania wobec dostawców w razie upadłości zakładów przetwórczych. Początkowo były obietnice i zapewnienia że z funduszu będą mogli skorzystać także ci którzy zostali poszkodowani przed wejściem w życie owego funduszu, nietety aktualnie minister Sawicki się z tego wycofuje tłumacząc że prawo nie może działać wstecz (co akurat w tym wypadku nie jest moim zdaniem żadnym argumentem).
17 września jest umówione spotkanie z ministrem Sawickim gdzieś na pograniczu województw Warmińsko Mazurskiego i Kujawsko Pomorskiego na którym będziemy chcieli poruszyć kwestie funduszu o którym pisałem powyżej oraz wszelkie problemy z brakiem płatności wobec rolników.
Poruszymy również inne kwestie, jak np brak obiektywności i kontroli nad rozliczeniami WBC. Minister Sawicki twierdzi że proponował organizacjom rolniczym wprowadzenie niezależnych klasyfikaorów do zakładów tylko organizacje rolnicze nie były tym zainteresowane, to ja się pytam co są za organizacje???? Kanapowy związek Serafina który już dawno powinno się wywieźć na taczkach bo robi więcej szkody jak pożytku!
Było by dobrze gdyby jak najwięcej trzodziarzy przybyło no to spotkanie i wsparło swoją obecnością nasze działania. Pokażmy że jesteśmy silni i potrafimy walczyć o swoje interesy.
17 września jest umówione spotkanie z ministrem Sawickim gdzieś na pograniczu województw Warmińsko Mazurskiego i Kujawsko Pomorskiego na którym będziemy chcieli poruszyć kwestie funduszu o którym pisałem powyżej oraz wszelkie problemy z brakiem płatności wobec rolników.
Poruszymy również inne kwestie, jak np brak obiektywności i kontroli nad rozliczeniami WBC. Minister Sawicki twierdzi że proponował organizacjom rolniczym wprowadzenie niezależnych klasyfikaorów do zakładów tylko organizacje rolnicze nie były tym zainteresowane, to ja się pytam co są za organizacje???? Kanapowy związek Serafina który już dawno powinno się wywieźć na taczkach bo robi więcej szkody jak pożytku!
Było by dobrze gdyby jak najwięcej trzodziarzy przybyło no to spotkanie i wsparło swoją obecnością nasze działania. Pokażmy że jesteśmy silni i potrafimy walczyć o swoje interesy.
-
-
-
-
-
-
- Muchozolali
Ja sprzedaje do Łukowa płacą teraz po 10 dniach a było 14 dniolek05 pisze:witam jak jest z płatnością w zm nasz produkt z nowej woli gołębiowskiej bo czekam już 2 miechy za kasą i jakoś się nie palą z zapłatą. Proszę o pomoc jak ktoś miał z nimi doczynienia bo nie wiem co robić
Teraz trzeba uważać cienką jest nie tylko u rolnika nie ciesz się z ceny jaką ci oferują bo to może haczyk który łykniesz.
-
to się kolego wkopałeś znam takich co czekają już pół roku i kasy ani widu ja wolałbym do lasu wypuścić niż temu panu sprzedaćolek05 pisze:witam jak jest z płatnością w zm nasz produkt z nowej woli gołębiowskiej bo czekam już 2 miechy za kasą i jakoś się nie palą z zapłatą. Proszę o pomoc jak ktoś miał z nimi doczynienia bo nie wiem co robić
-