FORUM
Ceny skupu zbóż
-
-
-
sprawdzona informacja ?PO-pulista pisze:Nareszcie jakaś bardzo dobra wiadomość, dopłaty do materiału siewnego zostaną zwiększone w przypadku zbóż z 100 zł do 150 zł na hektar. Rozporządzenie wejdzie w życie w tym roku i będzie dotyczyć wszystkich wniosków złożonych od 15 01 2012 r . Wiadomość z TR.
-
Jeżeli wierzyć Tygodnikowi Rolniczemu to tak.turbogrocho49 pisze:sprawdzona informacja ?PO-pulista pisze:Nareszcie jakaś bardzo dobra wiadomość, dopłaty do materiału siewnego zostaną zwiększone w przypadku zbóż z 100 zł do 150 zł na hektar. Rozporządzenie wejdzie w życie w tym roku i będzie dotyczyć wszystkich wniosków złożonych od 15 01 2012 r . Wiadomość z TR.
-
A jak jest ze zwrotem za pszenżyto wysiane jesienią które ewentualnie wymarznie i trzeba je będzie przesiać?Chciałem złożyć o zwrot dopiero z jarymi, czyli ok w kwietniu.Czy można składać dwa razy o dopłatę do materiału dwa razy na to samo pole?Nie sądzę.W razie przesiania pozostanie chyba siew swojego jęczmienia.Co jeśli np złoże teraz o zwrot a zboże będzie do przesiania?
Jeśli będziesz chciał przesiać na wiosnę jęczmień to dopłata do ozimego mat. Ci sie nie należy.marcin80wlkp pisze:A jak jest ze zwrotem za pszenżyto wysiane jesienią które ewentualnie wymarznie i trzeba je będzie przesiać?Chciałem złożyć o zwrot dopiero z jarymi, czyli ok w kwietniu.Czy można składać dwa razy o dopłatę do materiału dwa razy na to samo pole?Nie sądzę.W razie przesiania pozostanie chyba siew swojego jęczmienia.Co jeśli np złoże teraz o zwrot a zboże będzie do przesiania?
-
A jesli złoże teraz i dostenę pieniądze za materiał zużyty jesienią, a później przesieję bo wymarznie to będę musiał zwrócić te pieniądze?baraki pisze:Jeśli będziesz chciał przesiać na wiosnę jęczmień to dopłata do ozimego mat. Ci sie nie należy.marcin80wlkp pisze:A jak jest ze zwrotem za pszenżyto wysiane jesienią które ewentualnie wymarznie i trzeba je będzie przesiać?Chciałem złożyć o zwrot dopiero z jarymi, czyli ok w kwietniu.Czy można składać dwa razy o dopłatę do materiału dwa razy na to samo pole?Nie sądzę.W razie przesiania pozostanie chyba siew swojego jęczmienia.Co jeśli np złoże teraz o zwrot a zboże będzie do przesiania?
-
-
Mrozy były ostre i bez śniegu i w dodatku bardzo dużo pól wałowanych , co dodatkowo wpływa na wymarzanie . Na jesieni powschodziły zboża tylko na słabych glebach , na tych dobrych dopiero przed końcem roku i one też polecą . Ja jestem przekonany że straty będą większe jak kiedykolwiek i co za tym idzie cena też .
panowie mam okazje kupić pszenżyto ok 30 ton po 500 zł tyle że strasznie słabej jakości. gość wymłócił pierwszy i wsypał do bina . niby tragedi nie ma ale ziarno ma niemiły zapach . co o tym myślicie warto? raz dawałem takie ziarno w ilości 50% do paszy dla tuczników i było ok ,oczywiście anty tox w maxsymalnej dawce
-
Ceny
Dodaj waniliifarmen pisze:panowie mam okazje kupić pszenżyto ok 30 ton po 500 zł tyle że strasznie słabej jakości. gość wymłócił pierwszy i wsypał do bina . niby tragedi nie ma ale ziarno ma niemiły zapach . co o tym myślicie warto? raz dawałem takie ziarno w ilości 50% do paszy dla tuczników i było ok ,oczywiście anty tox w maxsymalnej dawce
Bierz i sie nie przejmuj, tucznik wszystko zeżre, za krótko zyje żeby mu to zaszkodziło.farmen pisze:panowie mam okazje kupić pszenżyto ok 30 ton po 500 zł tyle że strasznie słabej jakości. gość wymłócił pierwszy i wsypał do bina . niby tragedi nie ma ale ziarno ma niemiły zapach . co o tym myślicie warto? raz dawałem takie ziarno w ilości 50% do paszy dla tuczników i było ok ,oczywiście anty tox w maxsymalnej dawce
-
Jak kupiłeś go świniom to Ci współczujeDon pisze:jęczmień zaklepałem z niemiec po 860+vat czyszczony, gruby
pszenżyto z dowozem 800+vat
pużniej CI Niemiec zaklepie prosie za 350
a za 1 rok da Ci prace u siebie i wize na długo
twój biznes twoja sprawa
nie znam Twojej histori Don ale na Twoim przykładzie napisałem jak się interesy robi
Dokładnie.
Miałem taka przygodę. Od lat handluję z rolnikiem. Kupuje całość co ukosi, a po żniwach dogadujemy się o cenę i płacę mu za całość. Późną jesienią i wiosna jak mi swoje się kończy to czyszczę magazyn u niego. Wszystko było pięknie, ale jak 2 lata temu po żniwach cena za pszenżyto była po około 450-500 ,a później można było od ręki opylić po 800 i więcej to niestety, ale były małe perturbacje.
Z tym, że to też raczej sprawdzony człowiek i skołował innego ziarna przywiózł nawet na dom, ale zamieszania trochę było.
Miałem taka przygodę. Od lat handluję z rolnikiem. Kupuje całość co ukosi, a po żniwach dogadujemy się o cenę i płacę mu za całość. Późną jesienią i wiosna jak mi swoje się kończy to czyszczę magazyn u niego. Wszystko było pięknie, ale jak 2 lata temu po żniwach cena za pszenżyto była po około 450-500 ,a później można było od ręki opylić po 800 i więcej to niestety, ale były małe perturbacje.
Z tym, że to też raczej sprawdzony człowiek i skołował innego ziarna przywiózł nawet na dom, ale zamieszania trochę było.