FORUM
Uprawa zboz
-
Jeszcze pytanie w kwestii uprawy kukurydzu na ziarno. Czy zaoranie dwuletniego ugoru słabej gleby (V klasa) i siew tam kukurydzy ma jakikolwiek sens? Gleba raczej dośc wyjałowiona i pewnie dośc kwaśna, nie mam niestety żadnych badań (ale zrobię wkrótce).
Polałbym tam gnojowicę i resztę dał nawozu sztucznego. Przy czym orka byłaby zrobiona wkrótce, trochę obawiam się o przesuszenie gleby.[/quote]
mysle ze spokojnie mozesz siać, ale obowiozkowo musisz opryskac od robaka np dursbanem, gnojowicy do oporu i kreda by sie przydała bo szybko zmienia ph
Polałbym tam gnojowicę i resztę dał nawozu sztucznego. Przy czym orka byłaby zrobiona wkrótce, trochę obawiam się o przesuszenie gleby.[/quote]
mysle ze spokojnie mozesz siać, ale obowiozkowo musisz opryskac od robaka np dursbanem, gnojowicy do oporu i kreda by sie przydała bo szybko zmienia ph
-
Baraki zaraz napisze że to bardzo dobrze wróży plonowi, a jeżeli będziesz musiał przesiewać to wyłącznie twoja wina bo nie siejesz tak jak on odpowiednich odmian. Takiego to mamy na tym forum eksperta od upraw i prokuratury.mietko75 pisze:w piątek zrobiłem próbę z jęczmieniem , bo mam obsiane 20 % pól . Obym zrobił tą próbę nie tak jak trzeba , bo nie wypuściło nić .
-
Parę dni temu Baraki wkleił link z prognozami wysokich zbiorów , dziś w południe buła mowa o klęskach w Hiszpanii , Franci i ogólnie całej Europie z wyjątkiem Rosji . Kontrakty terminowe zanotowały podobno natychmiastowe rekordowe wzrosty .
Mam możliwość kupna pszenicy jarej Nawry , rok po centrali 60t po 900 zł
Chyba nie będę się długo zastanawiał , bo podobno jest pewne że zabraknie zbóż jarych do siewu .
Mam możliwość kupna pszenicy jarej Nawry , rok po centrali 60t po 900 zł
Chyba nie będę się długo zastanawiał , bo podobno jest pewne że zabraknie zbóż jarych do siewu .
-
jestem z północnego mazowsza uważam ze lepiej posiac azot o tydzien za wczesnie niż dwa za późno za tydzień mogę nie wjechać na pole bo nie będzie mrozu i deszcz może padać mam słabe ziemie jak posieje nawóz późno będzie niedobór wody i rośliny nawet go nie przyswoją częś pól mam po zaoranych kiedyś łąkach tam jak nie wjadę z mrozem to później może być że dopiero w maju
witam
tak to prawda arku maiłem umówione wcześniej 1800kg przeżyto i dziś przyszedł ostatni transport zaledwie 8t i już więcej nie będzie tak mi przynajmniej pani Bożena B. powiedziała odmiana Nagano wiem że jeszcze Lubawska Spółdzielnia producentów trzody Chlewnej ma jakiś materiał siewny pozdrawiam
tak to prawda arku maiłem umówione wcześniej 1800kg przeżyto i dziś przyszedł ostatni transport zaledwie 8t i już więcej nie będzie tak mi przynajmniej pani Bożena B. powiedziała odmiana Nagano wiem że jeszcze Lubawska Spółdzielnia producentów trzody Chlewnej ma jakiś materiał siewny pozdrawiam
Jęczmień Eunova to odmiana dostosowana do zmiennych warunków glebowych, dobrze sprawdza się na słabszych glebach. Kolega przez ostatnie dwa lata siał Eunovę i jest z niej bardzo zadowolony. Grube ziarno, dobrze wyrównane. Jesto typowa odmiana paszowa, więc zawartośc białka lekko wyższa w stosunku do innych odmian.
Jeśli chodzi o jęczmień z najwyższą zawartością białka to osobiście polecam Rubinka, ziarno grube, bardzo dobrze wyrównane, sieję również na słabych glebach (V klasa) i przy uregulowanym ph i odpowiedniej zasobności, plon 4,5 - 5 ton z ha jest do osiągnięcia. 4 tony bez problemu, jeśli pogoda nie zrobi żadnego psikusa (cały czas myślę o słabych glebach).
Na temat pierwszej odmiany niestety nie mogę się wypowiedziec.
Jeśli chodzi o jęczmień z najwyższą zawartością białka to osobiście polecam Rubinka, ziarno grube, bardzo dobrze wyrównane, sieję również na słabych glebach (V klasa) i przy uregulowanym ph i odpowiedniej zasobności, plon 4,5 - 5 ton z ha jest do osiągnięcia. 4 tony bez problemu, jeśli pogoda nie zrobi żadnego psikusa (cały czas myślę o słabych glebach).
Na temat pierwszej odmiany niestety nie mogę się wypowiedziec.
-
-
-
- Muchozolali
-