FORUM
Uprawa zboz
-
-
-
Odnośnie ozimej pszenicy czy jęczmienia sianego wiosna to zależy od odmiany, obecnie conajmiej połowa odmian nie jest w pełni zdeterminowana i wyda plon po zasianiu wiosną, jednak w przypadku odmian ozimych o zdeterminowanym wzroście niema szans na żaden plon. Kolega w zeszłym roku miał pszenice ozimą zasianą na wiosnę (nasiona kupione w centrali nasiennej ale cos tam pomylili za co dostał zreszta odszkodowanie) i nic z niej nie było, krowami wypasł.
-
-
-
-
Mi się wydaje że to odmiany ozime dobrze plonujące w cieplejszym klimacie ,wysiewane w naszych warunkach w odpowiednim okresie i przy dobrej okrywie sniegowej potrafią wydać lepszy plon niż pużno wysiewane oziminy .Jako zboża jare też plonują ,bo wymagania odnośnie jarowizacji mają mniejszesanczo44 pisze:.Odmiany przewódkowe są odmianami jarymi.krzywy pisze:Jak dobrze słońce zaświeci to pod folią się wszystko zagotuje.
Jesienią byłem na szkoleniu, na którym mówili o siewie odmian przewódkowych pszenicy. Można je siać jesienią, zimą jak i wiosną. Różnie to wychodziło, ale jest taka możliwość.
-
zadzwoniłem do ARR i to jest tak ze dopłata jest na poziomie 100 i jeszcze jednego dowiedziałem się ze gdy zboże ozime wymarzło i będzie zaorane to jak najszybciej złożyć wniosek z oświadczeniem ze wystąpiła szkoda na oświadczeniu musi być podpis dwóch świadków i terminem przypuszczalnego zaorania plantacji minimum tydzień od złożenia wniosku i otrzyma się dopłatę do zimowego siewu i do jarego oczywiście po nabyciu zboża kwalifikowanego
wzór oświadczenia i wniosek można pobrać ze strony ARR
wzór oświadczenia i wniosek można pobrać ze strony ARR
lepjej żeby azot czekał na rośline niż odwrotnie,pszenica i pszenżyto do przesiania,wszystko wymarzło prócz rzepakunavaho13 pisze:Saletrę na plantacje, które dobrze przezimowały sieję dopiero po ruszeniu wegetacji, u mnie to koniec marca. Wszystko wskazuje na to, że z wjechaniem nie będzie problemu.
-
Azot z saletry nie będzie czekał na roślinę.a1980 pisze:lepjej żeby azot czekał na rośline niż odwrotnie,pszenica i pszenżyto do przesiania,wszystko wymarzło prócz rzepakunavaho13 pisze:Saletrę na plantacje, które dobrze przezimowały sieję dopiero po ruszeniu wegetacji, u mnie to koniec marca. Wszystko wskazuje na to, że z wjechaniem nie będzie problemu.
-
Były informacje na forum o problemach z materiałem siewnym. Warszawska Centrala Nasienna ma tego jeszcze sporo i ciągle przywożą. Działają na terenie woj. Mazowieckiego i części Podlaskiego. Informacje o punktach sprzedaży na ich stronie internetowej. Brałem dzisiaj nasiona od dwóch ich przedstawicieli, ceny 205-210zł/100kg. Mieli też pszenżyto jare. Zrezygnowałem z Agroloku. Ciągle problemy i nic nie mają.