FORUM
Śruta rzepakowa czy sojowa
Śruta rzepakowa czy sojowa
Witam
Jaką polecacie używać śrutę do odchowu warchlaków 30kg-120kg ?
Jaką polecacie używać śrutę do odchowu warchlaków 30kg-120kg ?
- Muchozolali
-
Ja zdradzekrzywy pisze:Liczyłem, że ktoś zdradzi swoje receptury.krzywy pisze:To już raczej tuczniki, nie warchlaki.
Od 30 do 70 kg ok. 150 kg soi i 50 kg rzepaku ( jeśli dobrze pamiętam). Śruta rzepakowa ma dużo włókna, mało energii, substancje antyżywieniowe.
Pow. 70-80kg nie pamiętam. Podam jutro.
6 worków po 25 kg.koncentratu dla tucznika z gold pasz szufelka lutamoldu ,5 kg. soli i do pełna jeczmień w mieszalniku okonek ,około 1200 kg.
od 25 kg do smierci i lochy karmiące ,prośne pozostałości z karmników tuczników jak mało to z mieszalnika
towarzystwo uchachane od ucha do ucha
200kg mączki mięsno kostnej od 70kg do końca, pszenżyto i mieszanka 50/50.
Soja i inne dodatki stosując to 500zł wyjdzie i to jeszcze byle co się zrobi.
A tak odnośnie śruty sojowej , raz się trafiała w worku taka grubego kalibru , (jak sól potasowa ) , raz coś takiego jak piasek znad morza:)
Obserwowałem też ziarna kukurydzy , więc ..
Soja i inne dodatki stosując to 500zł wyjdzie i to jeszcze byle co się zrobi.
A tak odnośnie śruty sojowej , raz się trafiała w worku taka grubego kalibru , (jak sól potasowa ) , raz coś takiego jak piasek znad morza:)
Obserwowałem też ziarna kukurydzy , więc ..
- Muchozolali
- Muchozolali
Witam!
Mączki mięsno-kostne są trujące dla zwierząt wyłącznie w Unii Europejskiej.
Ilekroć producenci świń czy drobiu próbują rozwiązać ten problem i odwołać pozbawiony jakiegokolwiek sensu zakaz skarmiania mączek (wprowadzony nakazowo 1 stycznia 2000 r.), zaraz pojawiają się w Brukseli odpowiedni "eksperci" z walizkami odpowiednich papierów i skutecznie przekonują urzędników, profesorów, lekarzy weterynarii i dziennikarzy, że mączki jednak trują zwierzęta i zagrażają zdrowiu, a nawet życiu obywateli UE.
Mączki mięsno-kostne są trujące dla zwierząt wyłącznie w Unii Europejskiej.
Ilekroć producenci świń czy drobiu próbują rozwiązać ten problem i odwołać pozbawiony jakiegokolwiek sensu zakaz skarmiania mączek (wprowadzony nakazowo 1 stycznia 2000 r.), zaraz pojawiają się w Brukseli odpowiedni "eksperci" z walizkami odpowiednich papierów i skutecznie przekonują urzędników, profesorów, lekarzy weterynarii i dziennikarzy, że mączki jednak trują zwierzęta i zagrażają zdrowiu, a nawet życiu obywateli UE.
Muchozol ale powiedz a nie wysyłasz do urzędu , masz jakąś posadę że dalej odsyłasz??:) Tak bez podejrzeń to chyba próbek nie pobierają z paszy ??
W sąsiedniej wsi jest ok5000tyś ogonów , 90% leci na " obamie" taka się nazwa przyjęła tego specyfiku:)
A hemoglobina , tzw krwinka też jest zakazana ?? 90% białka ?
W sąsiedniej wsi jest ok5000tyś ogonów , 90% leci na " obamie" taka się nazwa przyjęła tego specyfiku:)
A hemoglobina , tzw krwinka też jest zakazana ?? 90% białka ?