FORUM
Uprawa zboz
-
tu moze nie tyle mamy doczynienia z plesnia sniegowa co z przmarznietym wezłem krzewienia ktory nie jest wstanie odzywic tych roslin w efekcie czego zielone plantacje usychaja
a suche liscie po zimie bez sniegu moga tez byc efektem działania mączniaka, mielismy bardzo ciepłą długa jesien , warunki idelane dla maczniaka
a suche liscie po zimie bez sniegu moga tez byc efektem działania mączniaka, mielismy bardzo ciepłą długa jesien , warunki idelane dla maczniaka
-
Maciek popatrz na ostatnie zdjęcieread pisze:zgodnie z obietnica przesyłam zdjęcia pszenicy jakościowej
pole na przewiewie klasa 4b po wapnowaniu
jak dojadę na 3 klasę z aparatem też mogę zamieścić zdjęcie owej pszenicy
pole obok rzepak Vision padł
oraz drugi kawałek za zabudowaniami
Shot at 2012-04-01
Shot at 2012-04-01
pszenżyto poniżej będę przesiewał - na koniec zimy wyglądało ładnie przyszedł ostani mróz na początku marca i zaczęło marnieć
Shot at 2012-04-01
ja tam widze koleiny i zastanawiam się czy tam przed zimą mniej urosło czy problem z życiem w ziemi
-
Zostaw naturze pomysły na zdrowy i mocny korzeń a pomyśl o swoim żeby był zdrowyread pisze:plantacja pszenżyta przesiana w 95%
ale mam inne zagadnienie
jak można skutecznie wspomóc system korzeniowy i krzewistość (oprócz bronowania) ozimin a także zbóż jarych
Technologia EM, czy jakieś skracanie usztywnianie Modusy i inne twory

-
-
Zysku to może nie być w ogóle z tej syzyfowej pracy, mi pozostało do przesiania 1 pole oraz bardzo wątpliwe dwa kawałki pszenżyta które pozostawiłem, gdyż boje się prognoz długoterminowych które przewidują suszę już od połowy kwietnia poprzez maj aż do żniw. Prognozy zwłaszcza długoterminowe maja to do siebie że się nie zawsze sprawdzają ale po ich przeczytaniu odeszła mi ochota od orek, siewów i pracy na roli.
-
U mnie jare już lada dzień wystrzeli , mróz trochę utrudnia ale akurat się skończy od środy więc zobaczymy jak sobie owies cwał poradził z piątkowym sniegiem i mrozami...
Jak z herbicydem w oziminach jeśli zastosowałem glean 24g w listopadzie ??
Teraz jeszcze ciężko stwierdzić czy te chwasty jesienne zahamują czy ruszą? Jeśli coś dopryskać to czym polecacie? Żeby chwasty poczuły a portfel tylko musnęło ??
Jak z herbicydem w oziminach jeśli zastosowałem glean 24g w listopadzie ??
Teraz jeszcze ciężko stwierdzić czy te chwasty jesienne zahamują czy ruszą? Jeśli coś dopryskać to czym polecacie? Żeby chwasty poczuły a portfel tylko musnęło ??

-
-
-
Stan królu złotych myśli...
Ci co kupują warchlaki - źli
pasze - źli
słomę - pojeby
reszta to niewolnicy albo parobki.
Wniosek z tego taki że tylko Ci co robią jak ty są zajebiści. Proszę uchyl nam rąbka tajemnicy jak prowadzisz tucz abyśmy my niegodni mogli przejrzeć na oczy i kawałek nieba podglądnąć
pasze - źli
słomę - pojeby
Wniosek z tego taki że tylko Ci co robią jak ty są zajebiści. Proszę uchyl nam rąbka tajemnicy jak prowadzisz tucz abyśmy my niegodni mogli przejrzeć na oczy i kawałek nieba podglądnąć

- Muchozolali
To dla Ciebie Stan:
http://www.youtube.com/watch?v=ZOkhslPrNPs
żebyś miał co śpiewać kiedy z rękami w kieszeniach będziesz obserwował pojebów.
http://www.youtube.com/watch?v=ZOkhslPrNPs
żebyś miał co śpiewać kiedy z rękami w kieszeniach będziesz obserwował pojebów.
A to ciekawostka ze świata:
http://biznes.onet.pl/portugalia-panstw ... news-detal
http://biznes.onet.pl/portugalia-panstw ... news-detal
-
Wniosek jest bardzo prostymagier pisze:Stan królu złotych myśli...
pasze - źli
słomę - pojeby
Wniosek z tego taki że tylko Ci co robią jak ty są zajebiści. Proszę uchyl nam rąbka tajemnicy jak prowadzisz tucz abyśmy my niegodni mogli przejrzeć na oczy i kawałek nieba podglądnąć :wink:
opłacalność produkcji 1 kg. tucznika zaczyna się wtedy gdy stosunek 1 kg żywca do 1kg żyta wynosi 1 do 10
obecnie wychodzi mi 10 zł kg żywca .
Magier każdy robi co uważa i nigdy nie mówiłem że jest zły
wytłumacz mi jak można zarobić na tuczniku kupując warchlaka za ponad 300 zł zboże po 1000 za tone albo pasze za 1300 leki i robota i jeszcze na tym zarobić
ci co mają własne zboże i dopłaty do pola to to żyto mają po 400 zł albo taniej
do tego jak mają swoje prosie to wiedzą co mają jeżeli chodzi o jego zdrowie
spełniając te 2 warunki nigdy do kg tucznika nie dopłacisz ani grosza
To może powiedz w którym roku 3 RP był tucznik opłacalny według Twojego wzoru chyba nigdy ,pewnie za komuny tak było jakby wszyscy tak liczyli to świń już dawno by w Polsce nie było ,nikt nie każe kupować prosiaków po 300 i więcej ja kupiłem po 189 za sztukę i myśle ,że na nich nie stracę może nowy traktor sobie kupię jak dobrze pójdzie tak jak mówią prorocy o rekordowych cenach na skupachstan1069@o2.pl pisze:Wniosek jest bardzo prostymagier pisze:Stan królu złotych myśli...
pasze - źli
słomę - pojeby
opłacalność produkcji 1 kg. tucznika zaczyna się wtedy gdy stosunek 1 kg żywca do 1kg żyta wynosi 1 do 10
obecnie wychodzi mi 10 zł kg żywca .
Magier każdy robi co uważa i nigdy nie mówiłem że jest zły
wytłumacz mi jak można zarobić na tuczniku kupując warchlaka za ponad 300 zł zboże po 1000 za tone albo pasze za 1300 leki i robota i jeszcze na tym zarobić
ci co mają własne zboże i dopłaty do pola to to żyto mają po 400 zł albo taniej
do tego jak mają swoje prosie to wiedzą co mają jeżeli chodzi o jego zdrowie
spełniając te 2 warunki nigdy do kg tucznika nie dopłacisz ani grosza

-
-
-
Policz sobie zboże średnio po 800 za tone dodaj do tego to co zapłaciłeś za koncentrat przez ostatnie 3 lata i od tego co wziołes za świnie sobie odejmij to przejrzysz na oczykrzywy pisze:Stan, jeśli od 3 lat dokładasz do interesu (licząc rynkową cenę zbóż), to tym bardziej daj sobie z tym spokój. Sprzedaj zboże!
Ja kupuję 2-3 razy tyle zboża niż mam swojego i żyje tylko ze świń (myślę, że dobrze), inwestuję i nie narzekam.