FORUM
Wschodzące zboża jare a przymrozki
-
Wschodzące zboża jare a przymrozki
Jaką temp. jest w stanie wytrzymać wschodzący jęczmień jary, pszenica, owies?Czy temp. w granicach -4, -5 są w stanie im zaszkodzić?Domyślam się, iż najbardziej wrażliwy jest jęczmień.Pytam, bo u mnie zaczynają się pojawiać szpilki, a na dwie kolejne noce zapowiadają lekkie przymrozki.
Ostatnio zmieniony piątek 06 kwie 2012, 21:55 przez marcin80wlkp, łącznie zmieniany 1 raz.
-
-
dokładnie - znajomemu w maju rok temu siekło cały kłoszący się jęczmień zimowymaciek* pisze:i nie porównujcie wschodów , do fazy strzelania w źdźbło

u mnie 15km dalej jęczmień oz. wytrzymał - ale mróz tez był
odmiana dwurzędowa - (na marginesie o dziwo ta odm. ma mniej włókna niż jary i jest smaczny dawałem go prosiakom)
natomiast przewódki pszenicy piszę że zboża najlepiej zimują w fazie szpilki
co do jęczmienia jarego kiedyś brat siał 1.03 i przyszedł mróz i śnieg do -7 - wytrwał bez problemów
Witam
Co do jarego jęczmienia tak jak koledzy piszą wytrzymał u mnie te -7 do
-8 w maju zeszłego roku. Gorzej zniósł to zimowy!!! Wiadamo inna faza rozwojowa. Generalnie przymrozki majowe troszke osłobiły mi rośliny a grad zrobił resztę z nieba spadał wielkości piłeczki pingpongowej tak, że z jęczmnienia i tak ch...j.
Zboża posiane trzeba do księdza w intencji dobrych warunków pogodowych na pewno nie zaszkodzi
pozdrawiam
-8 w maju zeszłego roku. Gorzej zniósł to zimowy!!! Wiadamo inna faza rozwojowa. Generalnie przymrozki majowe troszke osłobiły mi rośliny a grad zrobił resztę z nieba spadał wielkości piłeczki pingpongowej tak, że z jęczmnienia i tak ch...j.
Zboża posiane trzeba do księdza w intencji dobrych warunków pogodowych na pewno nie zaszkodzi

pozdrawiam
- Muchozolali
ja miałem w domu istne laboratorium zrobiłem kilkanaście prób kiełkowania każdej kupionej odmiany pszenicy czy też jęczmieniadaniel0 pisze:Z tym, że ten mróz dochodzi do ziarna.
Może przetrzyma, ale obawiam się, że jak tak dalej będzie to zbutwieje.
a przed kupnem dobrze oglądano towar i wąchano
wnioski dobre zboże nie jest zagrzybione i kiełkuje odrazu do 3 dni max już wszystko widać jak zdolność kiełkowania a szmelc to i w tydzień mu nie starczy i butwieje grzybieje etc. i 50 -70% ledwo chwyta
do tego zaprawa wyczyszczonego ziarna zabija część grzybów więc też działa na plus
jak to mówią umarłemu to nawet kadzidło nie pomoże i zbutwieje
ale cóż zrobić - każdy orze jak może
-
-
-
Kiedy sialiśmy na lekkich 20 marca na polach aż się kurzyło tak schło wszystko w oczach. Niestety wszystko się odmieniło i pogoda zmieniła się na zimową. Dziś tak naprawdę pierwszy wiosenny dzień bo za oknem słońce i już 16 na termometrze:) w oczach wszystko rośnie:)krzywy pisze:Daniel, a może Ty się trochę pospieszyłeś z tym siewem? Co kilka lat zdarza się kończyć siewy pod koniec kwietnia lub na początku maja i to w błocie. Na niższych polach jest to normalne.
A co do błota to jak stan mówi, że skała się zrobi i nic z tego też nie będzie. Czekamy póki co chociaż na to, żeby woda zeszła z dołków...
- mytotoksyna1
Jęczmień jary ,musi być zasiany w miarę jak najbardziej suchą ziemię (uprawiać jak dobrze obeschnie pole ,.)MekkaB pisze:Witam
pozdrawiam
Wtedy to poradzi sobie z przymrozkami i pięknie się ukorzeni i będzie okey!!
-
Wleż do zamrażalkimietko75 pisze:Co można zrobić aby powróciły przymrozki . Dopiero kwiecień a dziś 30 kresek , jutro 31 , po jutrze 31 . Mam już tego ciepła dość , pies mój zieje, farba z maszyn spływa , asfalt się zwija , świnie nie chcą żreć tylko same wchodzą na żuka i kwiczą że na wczasy jechać mamy .

- Muchozolali