Ceny skupu zbóż

wojce

Post autor: wojce »

bo na 2 klasie to byle pierdoła może zebrać 8 ton zboża a le nasłabej glebie to jest dopiero sztuka która zasługuje na podziw i szacunek.

baraki tak pisze ,pierdoły na 2 zbierają 8 ton ,a super goście na 5-i 6 :)
stan1069@o2.pl

Post autor: stan1069@o2.pl »

wojce pisze:bo na 2 klasie to byle pierdoła może zebrać 8 ton zboża a le nasłabej glebie to jest dopiero sztuka która zasługuje na podziw i szacunek.

baraki tak pisze ,pierdoły na 2 zbierają 8 ton ,a super goście na 5-i 6 :)
Jednemu żeby zrozumiał wystarczy raz przeczytac , drugi się na pamięć nauczy i nic z tego nie rozumie :cry:
mietko75

Post autor: mietko75 »

Baraki masz rację że można sobie na tych słabych glebach dać radę , tylko nakłady są większe i dla tego dopłaty też powinny iść za nakładami i aby nie było wymuszeń powinna być kontrolowana i karana odpowiednia kultura upraw .
Pablo80

Post autor: Pablo80 »

Baraki z tymi 8 tonami troche Cię fantazja poniosła. 6 średnio uzyskać nie jest łatwo, i bardzo wiele zależy od opadów. U mnie w wlkp opadów o wiele mniej niż u Ciebie więc jak te jare siane w tym roku dadzą 4 do 5 ton to będzie rewelacja. A niektórzy dopiero teraz zdecydowali się na przesiewy to już całkiem porażka się zapowiada. O 6 byłem na polu wode do podlewania zawieść to było 18 stopni w cieniu, w dzień koło 30, woda znika w oczach a jare dopiero co wzeszły, zero zacienienia ziemi. Podlewanie kosztuje, firmy wiertnicze w wlkp to nie bardzo chcą wiercić bo ciężko im coś znaleść. Wiercą 3 dziurę u znajomego, a wode cały czas beczkowozem woże. A przy nakładach na 8 ton i suszy zbierze się i tak tylko 4 więc nie każdego stać na ryzyko.
krims

Post autor: krims »

A u nas agencja wystawiła ziemię na sprzedaż po 90 tys zł za ha.
mietko75

Na razie zbożom jarym wiele wody nie jest potrzeba , zapotrzebowanie wzrośnie za miesiąc jak dzień będzie krótszy i rośliny będą intensywnie rosły .A 8 ton na piachach jest prawie niemożliwy .
andrzej19570

Post autor: andrzej19570 »

Za miesiąc dzień jeszcze nie będzie krótszy,dopiero od 24 czerwca się skraca!!!!
mietko75

Ta znów się przejęzyczyłem .Co innego myślałem a co innego nabazgroliłem .
mat

Post autor: mat »

na razie spokojnie z ta woda nie jest jeszcze tak zle jest jeszcze spora rosa ktora dosc dlugo trzyma wiec troche wilgoci codziennie roslinki maja
PO-pulista

Post autor: PO-pulista »

baraki pisze:
PO-pulista pisze:Trzeba przyznać że dopłaty bezpośrednie są demoralizujące. Jakim prawem do ha ziemi 6kl jest tyle samo co do ha2 kl, jeżeli przed wejściem do UE był brany pod uwagę plon referencyjny. Jaki był wkład w ten plon ziem klasy 6 z plonem 1t na ha a jaki z 2 kl o plonie 6t z ha. Ale ktoś z tego korzysta różnej maści tzw.rolnicy z Marszałkowskiej którzy nakupili ziemi nieużytków tylko dla dopłat.
Nie bądx ograniczonym ćwokiem człoweiku! Zapraszam w moje strony gdzie dominuje 5 i 6 klasa a zobaczysz na własne oczy że można z powodzeniem na tych słabych glebach wydajnie produkować. Naprzykład mój sąsiad, około 50 dojnych, na około 40ha pola głównie 5 i 6 klasy. Łąki założył na na totalnych suchych piachach, dużo obornika, deszczownia gdy jest potrzebna i odpowiednia miesznka traw rośnie na tym po pachy. Inny przykład: między Płońskiem a Warszawa w okolicach zakroczymia jest takie małe zagłębie warzywnicze, klasa gleby mało gdzie jest tam lepsza niz 5 i daja radę, nawet obornika nie maja swojego tylko kupują, głównie pomiot z kurników, do tego deszcownie i rośnie tam praktycznie wszystko od cebuli po kalafiory ogórki itd.
A wy co w tej wielkopolsce? Macie 2,3,4 klase i jeszce płaczecie i narzekacie non stop jak dzieci, a to wyschło, a to wymarzło, a to... a tamto.. a to dopłaty niesprawiedliwe. Ja mam połowę hektarów przeliczeniowych w stosunku do fizycznych i nie narzekam i bez problemu prowadze towarową produkcję, więc może daruj sobie te docinki w stosunku do tych rolników którym przyszło gospodarowac w nieco trudniejszych warunkach środowiskowych, bo na 2 klasie to byle pierdoła może zebrać 8 ton zboża a le nasłabej glebie to jest dopiero sztuka która zasługuje na podziw i szacunek.
Baraku dzieciaczku bronisz swego ogonka na którym siedzisz, ja pisałem że moje ha fizyczne równają się ha przeliczeniowym i nie mam powodów do płaczu z takiego obliczania dopłat bezpośrednich. Zresztą nie jestem ekspertem od polityki rolnej w UE ale z tego co słyszałem to na zachodzie nie funkcjonuje takie określenie jak hektar przeliczeniowy. Jak się mylę to może ktoś znający się mnie poprawi.

A teraz kilka niskich cen zboża które przewidywałeś.
Ceny z punktu sprzedaży, dzisiejsze,brutto.
Zboża paszowe
jęczmień-1130 zł tona
pszenica-1060 zł tona
kukurydza-1050zł tona
mieszanka-980zł tona
owies-900zł tona

Jak te ceny mają się do Twoich pożal się Boże prognoz.
Pora uderzyć się w piersi Panie Baraki i przyznać się do niewiedzy albo pójść drogą Maruchy oraz młodego Walizy i dostać pomroczność jasną. A może nie dojechało do nas to zboże z Mazowieckiego od tych Twoich super rolników co zbierają 8 ton ale z 10ha i dlatego jest tak drogo.
krzywy

Post autor: krzywy »

PO-pulista, te ceny co podałeś to są po ile ktoś chce sprzedać? Skąd Ty je wziąłeś? Ja najdrożej jak dotychczas za pszenicę płaciłem w ubiegłym tygodniu po 1000 brutto, ale też i po 800. A mieszkam na północnym Mazowszu gdzie głównie 5 i 6 klasa, sporadycznie trafia się 4. 3 dni bez opadów i już sucho. Na dobrej 5 klasie na mocnym spodzie też można 5 i 6 ton z ha wyciągnąć.
baraki

Post autor: baraki »

2 dni temu kupiłem 30 ton pszenżyta po 80+wat i 8 ton jęczmienia po 76+wat. Zakup był od znajomego rolnika z okolic Ciechanowa, podzwonił do paszarni i do pośredników i sprzedał mi po najwyższej cenie jaką mu oferował jeden pośrednik, w paszarniach dawali mu dużo miej.
Rolnictwo cały czas się zmienia, unowocześnia, w mazowieckiem także te zmiany zachodzą, jeszcze ze 2-3 lata wstecz było sporo marnych upraw tylko dla dopłat aby coś rosło, teraz jest juz tego niewiele, takie pola poprzejmowali co lepsi gospodarze i uprawy juz nie sa marne.
Awatar użytkownika
lukas1982

Post autor: lukas1982 »

to ja mam z 34 fizycznych 52 przeliczeniowe a jak jest sucho to i tak plon do dupy a że sucho jest prawie co rok to te 8 ton zdarza się niezbyt często. jak jest 6.5 do 7 pszenicy i 6 jęczmienia oz to nie ma co narzekać.
andre

Post autor: andre »

jęczmień 885 +vat brałem go u rolnika który gospodaruje na 1 i 2 klasie (okolice Sandomierza) i nie ma tam kamieni! :wink:
PO-pulista

krzywy pisze:PO-pulista, te ceny co podałeś to są po ile ktoś chce sprzedać? Skąd Ty je wziąłeś? Ja najdrożej jak dotychczas za pszenicę płaciłem w ubiegłym tygodniu po 1000 brutto, ale też i po 800. A mieszkam na północnym Mazowszu gdzie głównie 5 i 6 klasa, sporadycznie trafia się 4. 3 dni bez opadów i już sucho. Na dobrej 5 klasie na mocnym spodzie też można 5 i 6 ton z ha wyciągnąć.
A dlaczego miał bym podawać ceny po ile ktoś chce kupić. Mamy kilku specjalistów w takich cenach ja do nich nie należę. Bardzo mnie dziwi że wątpisz w te ceny jak już za pszenicę paszową płaciłeś tylko 6% mniej. Zresztą dla chcącego mogę podać telefon firmy, faktury jak Maryla nie przedstawię gdyż nie zmierzam kupować zbóż w tej cenie.
PO-pulista

andre pisze:jęczmień 885 +vat brałem go u rolnika który gospodaruje na 1 i 2 klasie (okolice Sandomierza) i nie ma tam kamieni! :wink:
Masz rację że na 1 i 2 klasie nie ma kamieni gdyż nie powinno ich tam być.
PO-pulista

baraki pisze:2 dni temu kupiłem 30 ton pszenżyta po 80+wat i 8 ton jęczmienia po 76+wat. Zakup był od znajomego rolnika z okolic Ciechanowa, podzwonił do paszarni i do pośredników i sprzedał mi po najwyższej cenie jaką mu oferował jeden pośrednik, w paszarniach dawali mu dużo miej.
Rolnictwo cały czas się zmienia, unowocześnia, w mazowieckiem także te zmiany zachodzą, jeszcze ze 2-3 lata wstecz było sporo marnych upraw tylko dla dopłat aby coś rosło, teraz jest juz tego niewiele, takie pola poprzejmowali co lepsi gospodarze i uprawy juz nie sa marne.
W Twoim wypadku diagnoza może być tylko jedna pomroczność jasna. Nadal uważasz się za najlepszego nieomylnego eksperta znającego się na wszystkim. Tylko dziwi mnie że co innego piszesz na PPR a co innego na Trzodzie , tak jakbyś był za a nawet przeciw.
Wiem rolnictwo w Polsce się zmienia sam widzę jaka była różnica pomiędzy Wielkopolską a Dolnym Śląskiem 20 lat temu a jak jest teraz. Tylko że nadal jest to przepaść którą latami jeszcze trzeba będzie niwelować. Nie chcę porównywać Wielkopolski do Mazowsza ale jedna sprawa nasunęła się od Ciebie. Kiedyś pisałeś że ten który u was dzierżawi od sąsiada grunty chciałby jeszcze na dodatek od niego dopłaty bezpośrednie. U nas za dzierżawę płaci się 1000zł z ha i nikomu nie przyjdzie do głowy myśl o dopłatach.
read

Post autor: read »

zmiany zachodzą w 1997 to w lutym / marcu polna droga prowadząca do mnie była cała błotna, obecnie w lutym jeździ się bez problemów.
Dlatego przewagą były oziminy - ten element przewagi został wyeliminowany w tym roku, a już leci 3 tydzień bez konkretnego deszczu - pewnie że jest z rosy i jakieś rezerwy jeszcze mamy. Ale przy tym afrykańskim upale daleko nie zajedziemy na pustyni wielkopolska. Można mieć 5 klasę i 'dobrze' sprzątać jak deszczyk przyjdzie w miarę regularnie.
a jak się mieszka w trójkącie bermudzkim to i deszcz idzie do Warty i innych rzek i jezior dopiero krajówka ratuje.
Awatar użytkownika
Muchozolali

Post autor: Muchozolali »

w tym samym miejscu mieszkamy
zeus-1

Post autor: zeus-1 »

Też mieszkam w rejonie Szamotuł to wiem co to susza. U mnie od 15 marca spadło 5 milimetrów.
Awatar użytkownika
Muchozolali

opady beda w siano kosy i zniwa
Arek39

Post autor: Arek39 »

wiem o czym mówicie ja mam do szamotuł 20km
Awatar użytkownika
Bugsik

Post autor: Bugsik »

vicia1223

Post autor: vicia1223 »

Jutro znajomy przywozi 5 t pszenicy po 75 zł /q i mieszankę po 65zł/q

Jeszcze 3 tygodnie i zaczynamy wietrzenie obory aż do żniw , stodoła już pozamiatana ;)
turbogrocho49

Post autor: turbogrocho49 »

pszenzyto 800
Rusałka

Post autor: Rusałka »

Dziś jęczmień kupiony po 900
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

Post autor: mytotoksyna1 »

Rusałka pisze:Dziś jęczmień kupiony po 900
Zaiste , jesteś Colomb ,odkryłeś Amerykę !!
ale cena , na ten moment .
a !!!jak będzie chociaż w pażdzierniku!
t o wielka niespodzianka.
rolnik99

Post autor: rolnik99 »

taniutko prawie za darmo
FarmerB

Post autor: FarmerB »

pszenica paszowa 945 zł
pszenica konsumpcyjna 965 zł
ceny netto
Don

Post autor: Don »

najdrozsze zboze w zyciu kupione 31 ton z dowozem pszenica 990+5%, chciałem sam umieszac starterke ale nie wyjdzie nic taniej jak pelnoporcjówka a moze troche drozej :evil:
stan1069@o2.pl

Post autor: stan1069@o2.pl »

Don pisze:najdrozsze zboze w zyciu kupione 31 ton z dowozem pszenica 990+5%, chciałem sam umieszac starterke ale nie wyjdzie nic taniej jak pelnoporcjówka a moze troche drozej :evil:
O ile dobrze pamiętam sprzedałeś kabany
miałeś wywieść gnój i udać się na majówke
Tobie się pierdo... czy mnie ??? , a może wszystkim się pier..., bo niby nikkt nie chowa a wszystcy mają :lol: kłopot :wink:
mietko75

Komuś się na pewno pier... Wczoraj Baraki pisał o obniżkach i to na dobre a Don przepłaca ??
Don

Post autor: Don »

stan zgdadza się głeboka ściółka zeszła mi , ale majówka mineła i gdybym się zdecydował na jakies wstawienie to starter bedzie potrzebny, zuzył bym przy okazji pozostałe dodatki które mi pozostały jeczmien soja rzepak premiksy, słome. W mniejszym budynku gdzie swinki bede sprzedawał w czerwcu leci pełnoporcjówka.
tabou

Post autor: tabou »

dziś na rynku panika. Zboża spadły. Pszenica 800-850, pszenżyto 700, mieszanka 600. Następny rynek za tydzień. Przyjeżdżać, kupować, ratować spadające ceny. Może to ostatnia taka wyprzedaż. Bielski Podlaski.
tabou

Mietko. To nie ja sponsorowałem dzisiejszy agrobiznes. Ja tylko rano wybrałem się na lokalny rynek i przekazałem informację. Myśle że po chwilowym popłochu cena wróci na swoje miejsce. Może nie powyżej ale poniżej złotego to będzie.
krzywy

Zaczynają dzwonić handlarze. Pszenica po 900 netto ( a nie 1000), jęczmień 920 ( a nie pow. 1000), pszenżyto ostatnio kupowałem po 850 i tendencja spadkowa. Po jarmarku przyjechał do mnie klient z pszenicą, sprzedał kilka worków. A ma do sprzedania 15 ton. Inny ma ponad 60t pszenżyta. Od żniw nic nie sprzedawał. Wszyscy czekali, a teraz będą sprzedawać. Po ile to zależy od nas, kupujących.
mietko75

Ceny zbóż spadają ? No i dobrze niech spadają , na pewno te obniżki zmobilizują producentów zbóż do posiewania nawozów . Wczoraj , albo przedwczoraj gostek mówił że zboża są w takiej fazie że co drugi dzień powinno dobrze popadać , skoro nie pada rolnicy powinni nawadniać a o nawożeniu to już się nie mówi . U nas wszyscy warzywnicy bomblują wodę w pola bo jest już mocno sucho a na zboża nikt nie myśli , bo nawadnianie to nie małe koszty .
andre

krzywy pisze:Zaczynają dzwonić handlarze. Pszenica po 900 netto ( a nie 1000), jęczmień 920 ( a nie pow. 1000), pszenżyto ostatnio kupowałem po 850 i tendencja spadkowa. Po jarmarku przyjechał do mnie klient z pszenicą, sprzedał kilka worków. A ma do sprzedania 15 ton. Inny ma ponad 60t pszenżyta. Od żniw nic nie sprzedawał. Wszyscy czekali, a teraz będą sprzedawać. Po ile to zależy od nas, kupujących.
Do mnie też dzwonią i to tacy którzy mi odmawiali jeszcze 2 tyg. temu mimo że byliślmy wstępnie dogadani ,a dziś to telefony do kolegów ze zbożem nawet podsyła bo a nóż coś mi się przyda kupic . I tak trzymac panowie zbożowcy ,też jestem za tym abyście żyli ze swojej produkcji ale ostatnie Wasze ceny to już była zachłannośc
długi

ceny skupu zbóż

Post autor: długi »

Andre,Krzywy napisał,że handlarze zaczynają dzwonić, a ty się czepiasz producentów.Tak więc nie wiem kto jest zachłanny, co do cen byłem na jarmarku i pszenica 800zł tona jęczmień 700 od producenta ja nikomu nie żałuje .Pozdrawiam.
długi

ceny skupu zbóż

Aha, jeszcze owies 500zł/t tak płacą handlarze, pszenżyta brak
tabou

to co Mietko? Robimy przetarg na nowego prognostyka w zbożu? Czy to tylko chwilowe załamanie cen albo jak to inni nazywają pomroczność?
mietko75

Możemy i zrobić ten przetarg ale na zasadach rządowych , to znaczy bez jakiej kolwiek odpowiedzialności i z odprawkami :D
PO-pulista

Przecież te obniżki są tylko chwilowe jak ktoś ma pełne magazyny to nie opuszcza i sprzedaje. Ale jeżeli ktoś ma pszenice,pszenżyto to jeżeli przetrzyma do żniw na pewno na tym nie straci. Ciekawe ile ton pszenicy kupią okoliczne punkty skupu w żniwa ja przypuszcza a nawet jestem pewien że to będzie 0 ton. Gorzej będzie z jęczmieniem i to wykorzystają różnego rodzaju szuje co to nie sieją a plon chcieli by zebrać.
andre

Re: ceny skupu zbóż

długi pisze:Andre,Krzywy napisał,że handlarze zaczynają dzwonić, a ty się czepiasz producentów.Tak więc nie wiem kto jest zachłanny, co do cen byłem na jarmarku i pszenica 800zł tona jęczmień 700 od producenta ja nikomu nie żałuje .Pozdrawiam.
Ja sięnie czepiam handlarzy bo z nimi nie handluje tylko co niektórym producentom w głowach się po przewaracało a pozatym drodi kolego nie przyrównuj np.małopolski z wielkopolską bo rozrzut cenowy poraża .W naszym rejonie np. jęczmień po 700 jak piszesz to cena marzenie przynajmniej narazie
krzywy

Długi, u mnie na jarmarku za pszenicę to co niektórzy chcą nawet po 1100. Gdybym zaczął po tyle kupować, to poszedłbym z torbami. A poza tym to nieraz jest mniej zboża na targowisku niż ja potrzebuję na tydzień. Pewnie ci handlarze ciągną zboże od Ciebie Długi lub z Lubelszczyzny.
Awatar użytkownika
Muchozolali

no ile jeszcze zachodu z workami i innymi cudami przyokazji
krzywy

i kupujesz kota w worku, albo jakieś inne chrząszcze.
długi

ceny skupu zbóż

Koledzy, z chandlarzami jest różnie jedni kupują w workach inni luzem, ale jakby nie było jest to zbieranina.Taki mają sposób na życie.Wybór należy do was.
długi

ceny skupu zbóż

Jeśli chodzi o worki ,to dopiero jest ubaw, skacząsobie do gardła bardziej niż o cenę zboża. Worek za worek , a jak dziurawy to jatka.
[/i][/url][/list][/list][/quote]
krzywy

Długi, ja nie piszę o handlarzach co na worki sprzedają, ale całymi łódkami (25t). Zbieranina to nie jest.
ODPOWIEDZ