FORUM
Uprawa zboz
- Muchozolali
-
-
U nas tydzień do tyłu padało trzy godziny a wczoraj popryskało tak że na wieczór sąsiad obie deszczownie rozciągał .
Kolega Franuś śledzący to forum , popierdzielił na wiosnę nasiona pszenicy zostawionej do siewu i 4h zasiał samej ozimej a 4h pomieszanej z jarą . Ja mając pewność że Franuś rolnik 80h wie co ma , ustawiłem siewnik na gęsty siew i mnie nasion zabrakło . Dobrałem od kolegi jakieś 200 kilo i jak pryskałem , to już było widać że to zboże jakieś takie dziwna , nierówne .
Co mogę Frankowi zrobić , bo rady Mu nie dam aby jajca wyrwać .
Kolega Franuś śledzący to forum , popierdzielił na wiosnę nasiona pszenicy zostawionej do siewu i 4h zasiał samej ozimej a 4h pomieszanej z jarą . Ja mając pewność że Franuś rolnik 80h wie co ma , ustawiłem siewnik na gęsty siew i mnie nasion zabrakło . Dobrałem od kolegi jakieś 200 kilo i jak pryskałem , to już było widać że to zboże jakieś takie dziwna , nierówne .
Co mogę Frankowi zrobić , bo rady Mu nie dam aby jajca wyrwać .
- Muchozolali
-
jakie środki stosujecie w jęczmieniu jarym, żeby zwalczyć chwasty jednoliścienne i dwuliścienne? lub jakie waszym zdaniem są najlepsze. Ja w tamtym roku zastosowałem pumę 0,8l na ha + granstar i z tego co zauważyłem to puma strasznie przypala ten jęczmień, teraz wolałby spróbować jakiś inny środek na jednoliścienne tylko nie wiem jaki.
- Muchozolali
jaka dawaka grantstarustudent2807 pisze:jakie środki stosujecie w jęczmieniu jarym, żeby zwalczyć chwasty jednoliścienne i dwuliścienne? lub jakie waszym zdaniem są najlepsze. Ja w tamtym roku zastosowałem pumę 0,8l na ha + granstar i z tego co zauważyłem to puma strasznie przypala ten jęczmień, teraz wolałby spróbować jakiś inny środek na jednoliścienne tylko nie wiem jaki.
jak bys poryskal osobno w odstępie 2dni żadnych zmian
-
Ja pryskałem 0,7 pumy plus 0,1 sekator 125od.Lekko przybladł ale idzie [pędzi go]Rada dobrze umyty opryskiwacz,wiedza na temat wykonywania zabiegu[wysokosc belki nad uprawš] na teraz uważaj na przymrozki.W mieszance z grandstarem tez mam przykre doswiadczenia.ziutek pisze:w ubieglym roku terz pryskalem 1l pumyi 25ggranstaru to przychamowalo jeczmien. a w tym roku bede probowal mieszac z sekatorem. moze ktos pryskal tak jakies opinie
Sam basagran na strączkowe stosowałem wiele razy i o ile dobrze pamiętam trzeba na dwa razy . Do chwastoxu nie mam przekonania , bo kończynę kiedyś spalił a na motylkowe niby jest .Basagran był drogi i stosunkowo słaby oprysk . Teraz od kąt są dopłaty do strączkowych nie siewam mieszanek , tylko czyste siewy .
-
- Muchozolali