FORUM
Uprawa zboz
-
Osobiście stosuję basagran na groch. jak dla mnie ma jedną wadę, potrafi przepuścić komosę, dlatego myślałem o mieszance z butoxone, ale na tym się skończyło, gdyż nigdzie tego specyfiku nie było. Co Mietku teraz stosujesz??mietko75 pisze:Sam basagran na strączkowe stosowałem wiele razy i o ile dobrze pamiętam trzeba na dwa razy . Do chwastoxu nie mam przekonania , bo kończynę kiedyś spalił a na motylkowe niby jest .Basagran był drogi i stosunkowo słaby oprysk . Teraz od kąt są dopłaty do strączkowych nie siewam mieszanek , tylko czyste siewy .
-
uprawa zbuz
Mustang 306 SE w tym roku nie ma rejestracji w owsie ale spokojnie mozna nim pryskac.
- Muchozolali
Ja mam mustang z poprzedniego roku i właśnie nim owies pryskałem , bo na etykiecie owies jest ujęty .
Franuś zawiózł dziś rano do De heus dwadzieścia parą ton pszenicy po 104 zł brutto i po południu był u mnie i żałował że zawiózł , bo w agrobiznesie gadali że w całej Rosji straszna susza . Większość zbóż już uschło i ziarna z tego nie będzie . Rządzący obawiają się że przy takiej suszy mogą lada moment wybuchać pożary .
Franuś zawiózł dziś rano do De heus dwadzieścia parą ton pszenicy po 104 zł brutto i po południu był u mnie i żałował że zawiózł , bo w agrobiznesie gadali że w całej Rosji straszna susza . Większość zbóż już uschło i ziarna z tego nie będzie . Rządzący obawiają się że przy takiej suszy mogą lada moment wybuchać pożary .
Sieję łubin Zeus , wąskolistny i słodki . Po oprysku na łubinie nie ma nawet znaku . O metamitronie wyczytałem kilka a może i kilkanaście lat do tyłu w starym Farmerze .
Matamitron to jest tylko substancja czynna , mają ją też matron , goltix i jeszcze ze dwa opryski .
U nas jest tak sucho że sąsiad jak chciał zlikwidować pod selery owies , to w poniedziałek cały dzień i noc chodziła deszczownia na belce , bo na działko był za duży wiatr . W środę wziął mojego grubera , bo talerzówką nie mógł tego zniszczyć . W piątek z nowymi czubkami jakoś zaorał , ale od razu za nim jak nigdy jeżdził drugi traktor ,aby ta skały pokruszyć . Minionej nocy znów chodziła deszczownia , tylko teraz na szybkim zwijaniu i teraz dopiero wjechał uprawiać .
Matamitron to jest tylko substancja czynna , mają ją też matron , goltix i jeszcze ze dwa opryski .
U nas jest tak sucho że sąsiad jak chciał zlikwidować pod selery owies , to w poniedziałek cały dzień i noc chodziła deszczownia na belce , bo na działko był za duży wiatr . W środę wziął mojego grubera , bo talerzówką nie mógł tego zniszczyć . W piątek z nowymi czubkami jakoś zaorał , ale od razu za nim jak nigdy jeżdził drugi traktor ,aby ta skały pokruszyć . Minionej nocy znów chodziła deszczownia , tylko teraz na szybkim zwijaniu i teraz dopiero wjechał uprawiać .
- mytotoksyna1
-
Długoterminowe prognozy nie są optymistyczne co do opadów w Wielkopolsce ale jak to prognozy mogą się nie sprawdzić.read pisze:afrykańskie słońce znów nad wielkopolską - wszędzie zapowiadają burze tylko nie u nas.
Macie jakieś długoterminowe prognozy. Dobrze było jak było pochmurno i wiatr z zachodu szedł.
-
Tak więc w przypadku uprawy żyta hybrydowego i pszenżyta na glebach przynajmniej klasy IV, opłacalne są na ogół dwa zabiegi fungicydami przy czym pierwszy zabieg zwłaszcza w uprawie po przedplonie zbożowym winniśmy wykonać w fazie drugiego kolanka, a drugi zabieg w fazie pełni do końca kłoszenia (faza 55-59).
cytat z naukowego artykułu.
cytat z naukowego artykułu.
-
- Muchozolali
pytanie zasadnicze czy na polu był stosowany chlortoluronstan1069@o2.pl pisze:Zgorzel podstawy żdzbłabeniu33 pisze:Pryskałem Tiltem w momencie kłoszenia i kłosy były puste -białe ,na 1 polu straty 30% , na 2 polu 40%. Nigdy już nie popełnię tego błędu.Inna odmiana jęczmienia pryskana w ten sam dzień ,też Tiltem , ale nie było kłosa i wszystko było ok.
- mytotoksyna1
-
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/9d1 ... 1c459.html
To zdjęcie z drugiej działki, gdzie kłos juz wyszedł cały. Czy jutro można jeszcze popryskać na grzyba?
To zdjęcie z drugiej działki, gdzie kłos juz wyszedł cały. Czy jutro można jeszcze popryskać na grzyba?
-
zboza u nas piekne, zyto nie wytrzymało i 20 % postanowiło się połozyć, pszenżyto stoi i tez wygląda pieknie, pszenzyto dostało 1l ccc+ 0,3 modusa, w wiekszosci mam grenado, moje pytanie czy jest sens zastosowania jeszcze cerone na pszenzyto (kłosi sie akurat teraz) azot ok 130 kg N/ha, czy cerone usztywni jeszcze rosline, czy może uprzednia kombinacja antywylegaczy powinna starczyc, na zyto było ta sama kombuinacja antywylegaczy i nie wytrzymało ale ogolnie zyto dużo dużo łatwiej wyłożyć
- mytotoksyna1
Nie kombinuj-możesz spać spokojnie -nie wylegnie!turbogrocho49 pisze:zboza u nas piekne, zyto nie wytrzymało i 20 % postanowiło się połozyć, pszenżyto stoi i tez wygląda pieknie, pszenzyto dostało 1l ccc+ 0,3 modusa, w wiekszosci mam grenado, moje pytanie czy jest sens zastosowania jeszcze cerone na pszenzyto (kłosi sie akurat teraz) azot ok 130 kg N/ha, czy cerone usztywni jeszcze rosline, czy może uprzednia kombinacja antywylegaczy powinna starczyc, na zyto było ta sama kombuinacja antywylegaczy i nie wytrzymało ale ogolnie zyto dużo dużo łatwiej wyłożyć
Turbo raczej nie kombinuje u mnie grenado tez sadzi .co do cerone zdarzyło mi sie ze prysnołem kiedys na poczatku kloszenia -na pewno opoznilo kłoszenie tak jakby wstrzymało ale usztywniło i skrócił na międzywęlachmytotoksyna1 pisze:Nie kombinuj-możesz spać spokojnie -nie wylegnie!turbogrocho49 pisze:zboza u nas piekne, zyto nie wytrzymało i 20 % postanowiło się połozyć, pszenżyto stoi i tez wygląda pieknie, pszenzyto dostało 1l ccc+ 0,3 modusa, w wiekszosci mam grenado, moje pytanie czy jest sens zastosowania jeszcze cerone na pszenzyto (kłosi sie akurat teraz) azot ok 130 kg N/ha, czy cerone usztywni jeszcze rosline, czy może uprzednia kombinacja antywylegaczy powinna starczyc, na zyto było ta sama kombuinacja antywylegaczy i nie wytrzymało ale ogolnie zyto dużo dużo łatwiej wyłożyć
na moje w fazie kwitnienia to jest rzeczą oczywistą że nie można pryskac ,spójrzcie chociażby na miejsce przejazdu (w ścieżce np.) ciągnika z opryskiwaczem który to zrzuca kwicie na zbożu to gwarantuje że tam kłosy mogą byc puste ,to już lepiej poczekac z opryskiem do fazy nalewnia ziarna (ale tu trzeba uważac na okres karencji) co by nie powiedziec to są okresu dośc pózne i stosuje sie je w wypadku dużej presji chorób lub nie możności wykonania wcześniejszego zabiegu. U siebie wypraktykowałem początek kłoszenia i jeżeli są warunki sprzyjające występowniu chorób to ostatni zabieg opieram np. na sferze lub jemu podobnym (rozchodzi mi się o substancje czynną) i mam spokój do żniw1963 pisze:pszenzyta i zyta f nie mozna pryskac tylko w fazie kwitnienia wszystkie pozostale fazy sa sprzyjajace dla fungicydow i nie ma mozliwosci zeby po takim zabiegu klosy byly puste szukaj innej przyczyny
chorują czy je gnębi oprysk jesienny bo widzę że pola które przeorałem inaczej wyglądają niż te które tylko przejechałem agregatem -mówię tu o przesiewach ozimin ,zapomniałem dodac że wszystko było pryskane na jesień Maratonem
Ostatnio zmieniony niedziela 20 maja 2012, 22:17 przez andre, łącznie zmieniany 1 raz.