FORUM
Ceny skupu zbóż
ceny skupu zbóż
Kolego Krzywy i tu się mylisz, bo podjeżdżają dwie lub trzy łódki i sypią luzem i w Polske . Worki do zwrotu.Dobrze napisał Populista "to wykorzystają różnego rodzaju szuje co to nie sieją a plon chcieli by zebrać".Co do chrząszczy zawiozłem sąsiadowi pszenice na mąkę do młyna z wołkiem ,pracownik mówi do właściciela o robaku ,a on żeby brać.Póżniej się okazało , że to była wymiana wołek za mola.
-
Re: ceny skupu zbóż
Bujaszdługi pisze:Kolego Krzywy i tu się mylisz, bo podjeżdżają dwie lub trzy łódki i sypią luzem i w Polske . Worki do zwrotu.Dobrze napisał Populista "to wykorzystają różnego rodzaju szuje co to nie sieją a plon chcieli by zebrać".Co do chrząszczy zawiozłem sąsiadowi pszenice na mąkę do młyna z wołkiem ,pracownik mówi do właściciela o robaku ,a on żeby brać.Póżniej się okazało , że to była wymiana wołek za mola.

- Muchozolali
ceny skupu zbóż
Zgadza się
...
Ja dałem sobie spokuj z zbozami. Pasza LP - 1015 netto , pasza tucznikowa - słaba co prawda ale sam ją sobie wzbogacam - 1070 netto. A jęczmień 1000 netto. A co najwazniejsze - kupujac zboze musisz sie użerać z gosciem który nie wiadomo ile chce i jeszcze po to jechac i zapłacic gotówką. W paszarni to ja jestem panem sytuacji , mam terminy i nie musze słuchać pier....a.
dziś kupiłem jęczmień po 950 zeta i zgadzam się z Jaqbn sprzedający na targu to jak szejki ma kilka woreczków a czuje się jak by miał z 1 mln ton nawet worka z wózka ciężko mu przerzucić bo go w krzyżu lupie tak sobie myślę ze po żniwach to przejadę się z kilka razy na taki targ i będę ich wnerwiał jak za jęczmień zaproponuje z dwie setki i pokaże gdzie ma zanieść
Na targu to sie ostatnio pytałem takiego szejka po ile jeczmien -Odpowiedział po 60.No to ja na to czy ta cena za jeczmionek razem z przyczepkš-[SZEJK] chyba sie wkur.....ł bo powiedział ze interesów ze mnš nie bedzie robił.Arek nastepnym razem powiedz ze jestes zainteresowany kupnem 10 ton pakowane po 5 kg, bo cie łupie w dup....earek pisze:dziś kupiłem jęczmień po 950 zeta i zgadzam się z Jaqbn sprzedający na targu to jak szejki ma kilka woreczków a czuje się jak by miał z 1 mln ton nawet worka z wózka ciężko mu przerzucić bo go w krzyżu lupie tak sobie myślę ze po żniwach to przejadę się z kilka razy na taki targ i będę ich wnerwiał jak za jęczmień zaproponuje z dwie setki i pokaże gdzie ma zanieść
A jaka ta oferta cenowa aktualnie u ciebie.baraki pisze:Jeśli kupuje zboże na targu to ograniczam się do wręczenia sprzedającemu wizytówki z adresem, mapka dojazdu do mojego gospodarstwa i nr tel oraz ofertą cenową. Jeśli sprzedający przywozi w workach to do niego należy wysypanie z nich w moim magazynie.
-
Baraki obecne sprzedający mają swoją chwile i nie jeden tę wizytóweczke kazał by ci wsadzidż sobie w du...baraki pisze:Jeśli kupuje zboże na targu to ograniczam się do wręczenia sprzedającemu wizytówki z adresem, mapka dojazdu do mojego gospodarstwa i nr tel oraz ofertą cenową. Jeśli sprzedający przywozi w workach to do niego należy wysypanie z nich w moim magazynie.
Ja na targu nie byłem już chyba ze dwa lata. Jak tam jadę, to chory się robię. Ostatnio jak jeździłem, to prosięta były drogie i mało. Trochę kupiłem sam, resztę musiałem od handlarzy, żeby na pusto nie wracać. Tam obowiązuje kolejka. Jak chcesz kupować bez kolejki nie od handlarzy, to mordobicie pewne. To samo ze zbożem i workami, jak kolega zauważył. Najlepiej przesypuj, żeby mu worek oddać, jakby to było 50 lat temu, kiedy babki worki z płótna szyły i cerowały. I stoją paniska i myślą, że są panami świata. Tak więc co mogę, kupuje telefonicznie.
-
10 ton jęczmienia 900 / tona brutto byłe tarnowskie szuka kupca
Ostatnio zmieniony czwartek 17 maja 2012, 22:43 przez stan1069@o2.pl, łącznie zmieniany 1 raz.
Szufel ci u mnie dostatek w najlepszym gatunku z alu blachy więc rolnik jak najbardziej mooże korzystać z mojego sprzetu.tabou pisze:a jak przyczepa bez wywrotu to szufla rolnika czy dajesz swoją?
No fakt nie byłem juz szmat czasu! Ostatnio zaopatruje się u jednego rolnika, juz drugi rok z rzędu, mój traktor jego przyczepy i załadunek. Ceny ustalamy rozsadne dla obu stron, termin płatności też zaleznie od potrzeb, każdemu życze takiej współpracyoj Baraki to chyba dawno nie byleś na targowisku bo już to widzę jak gościu popierdziela przyczepka 50 km z dwoma metrami zboża dziś to role się trochę odwróciły to my popierdzielmy jak chcemy coś kupić ale to się zmieni

-
Praktycznie targi zbożem przestały już istnieć w moich stronach. Co prawda targ duży jak nigdy jeszcze w historii nie był przyczyniły się do tego otwarte granice przez które przybyli do Polski Bułgarzy i Rumuni. Tylko zboża na tym targu jest może z 1 tona przywieziona przez handlujących warzywami. Ostatni raz pytałem się o cenę chyba z dwa lata temu i jak ją usłyszałem to odeszła mi ochota od zaglądania w ten rejon targu. Ten który tam kupi zboże to musi być hobbysta w całym calu gdyż ani 7 zł za świnie nie zrekompensuje tej ceny oraz wjazdu dosłownie po ludziach żeby odebrać towar. Każdy ma prawo żądać za swój towar ile chce i widocznie im przy okazji sprzedaży warzyw opłaca się dodatkowo zarobić te 10-20 zł na kwintalu zboża tylko muszą znalezć jelenia hobbystę.
-
Taniej to można było kupić na targu w moich okolicach 15-20 lat temu puki sprzedawali tam producenci i handlarze zbożem. Teraz gdy zajmują się tym tylko sprzedający warzywa jest drogo czy to po żniwach czy przed.Prawdę mówiąc drobnych producentów zbóż wykończyły niskie ceny w latach 90-siątych oraz na początku tego wieku a 100 ha rolnik to ma gdzieś targi i sprzedaż 100 kg zboża.
-
-
-
-
-
Ceny zbóż po żniwach
Jakie obstawiacie ceny na zboża zaraz po żniwach?Chodzi mi o zboża paszowe, głównie jęczmień i pszenżyto, ponieważ chętnie kupiłbym ok 50 ton paszówki prosto z pola.Pytanie tylko jaka będzie cena i czy warto teraz wywalac pieniądze.Jakakolwiek by nie była, to ostatnie lata pokazują, iż po żniwach jest zawsze taniej niż w następnych miesiącach, nie wspominając cen wiosennych.Pozdrawiam