Uprawa zboz

niecew8

Post autor: niecew8 »

czy ktoś już skracał modusem jęczmień jary ? u mnie jest w fazie 1 kolanka czy jeszcze poczekać?i czy można go zastosować z fungicydem?
jarekw

Post autor: jarekw »

Skracanie jęczmienia jarego jest mało skuteczne i nie wiem czy jest sens ładowac się w koszty wiedząc o tym.
W kwestii zbóż jarych sianych po zlikwidowanych oziminach, ja nic nie orałem, wszystko było przesiane tylko po agregacie, efekt jest taki, że na wilgotniejszej glebie zboże jare ucierpiało praktycznie tylko przy brzegach pola (uwrocia). Natomiast na suchej V klasie jest porażka :evil: Co najmniej 70% jarego przy trzecim liściu zaczęło usychac. Miałem przesiac kukurydzą ale dałem sobie ostatecznie spokój i tak już jest strata.
mietko75

Post autor: mietko75 »

Ja przeczuwając że po samym agregacie może nie być dobrego podsiąkania wszystkie pola do przesiewu robiłem gruberem , który to miał za sobą zamontowany prowizorycznie łańcuch od starej włóki . Łańcuch pięknie przycierał glebę .
Oprysk doglebowy jeśli jest na daną roślinę przeznaczony i był stosowany w normalnych dawkach , nie powinien teraz szkodzić .
jarekw

Post autor: jarekw »

Mietko, nie do końca to chyba tak jest jak piszesz.
Środki doglebowe tworzą na powierzchni taką pwołokę ochronną (film herbicydowy) który nie przepuszcza kiełkujących chwastów. Jeśli przerwiesz taką powłokę np. przez bronowanie ozimin to teoretycznie skutecznośc środka zostanie bardzo obiżona. Jeśli agregatem wprowadziłem do gleby nierozłożoną jeszcze substancję czynną to zboże jare przy trzecim liściu zaczyna czerpac już składniki przez rozwijający się system korzeniowy, a ten system korzeniowy znajduje się w niejako toksycznym dla siebie środowisku. Po mojemu to jest jakoś tak, stąd problemy. Jak pisałem wcześniej w wilgotnej glebie rozkład substancji czynnych zachodzi szybciej, na piaskach dużo wolniej. Niektórych substancji czynnych (np. Glean) nawet nie należy stosowac na piaskach bo rozkład trwa znacznie dłużej niż jeden sezon wegetacyjny.
Pytanie w moim przypadku jest takie, czy lepiej było ten piach przeorac? (w sytacji braku wody mogło byc tak samo jak teraz albo jeszcze gorzej).
Dodam, że u mnie z deszczem jest skromnie, bywało gorzej ale na piaskach gleba jest mocno przesuszona.
baraki

Post autor: baraki »

Herbicydy doglebowe są bardzo ryzykowne i najlepiej wogóle ich nie stosować. To nie jest tak że herbicyd sie rozkłada na jakies czynnniki pierwsze, najczęściej ten "rozkład" polega na tym że cząsteczki substancji czynnej zachaczaja sie na kompleksie sorbcyjnym (próchnica, minerały ilaste) jeśli ten kompleks jest pojemny to ok. ale jeśli mało pojemny np na piaskach to herbicyd niema gdzie4 zaparkować tylko krązy w wodzie glebowej i miesza w kolejnych uprawach.
PO-pulista

Post autor: PO-pulista »

andre pisze:Mietko nie mówię o chorowaniu tylko że mogą miec wpływ śro. użyte jesienią bo tak jak pisałem na polach przeoranych nie ma tych objawów a na reszcie zboża żółkną , dodam tylko że zasobnośc ,ph . porównywalne bo były robione w minionym roku analizy
Niestety to jest prawda ja orałem po opryskach sąsiad przez miedzę siał po agregacie i już teraz widać jak jęczmień choruje. Chociaż po wschodach nie było widać różnicy a nawet to po agregacie było ładniejsze. No cóż doświadczenie kosztuje. No i jeszcze coś, zaczęło się kłosić pszenżyto kłosy ma prawie od samej ziemi (grenado) takie duże urosło, plon też będzie super tak mu mrozy dopiekły.
Blazej

Post autor: Blazej »

To tak jak u mnie, zime galancie przetrwało a teraz jest jakieś takie karłowate kłosy niby ładne ale miejscami nawet zająca widać, jak w najbliższym nie popada to lipa na całego
read

Post autor: read »

to i u mnie pszenżyto półkarłowe jest wysokości krótkosłomego, a najlepsze to pszenżyto zasiana na próbę (tak wyszło) w grudniu jest wielkości jarego i się kłosi
krzywy

Post autor: krzywy »

Tylko się cieszyć! Chociaż nie wylegnie.
mietko75

Jeśli do niedzieli mocno nie popada , większość z Was będzie w żniwa leżeć pod przyczepą . Mój sąsiad przeklina ,bo ostatnio za prąd zapłacił 5,500 zł . Ma 15 h i dzielne chłodnie . Warzywa były bardzo tanie , to w tym roku zboża trochę zasiał i dziś tak patrzy że to zborze robi się coraz mniejsze, mimo że po warzywach . Dziś pokazały się pierwsze koła , ryze , mimo że o glebę dba jak mało kto .
staś1961

Post autor: staś1961 »

arek

Post autor: arek »

ile zużywacie wody na opryskanie 1 ha fungicydami
turbogrocho49

Post autor: turbogrocho49 »

250-300
mietko75

Nie spać , tylko do roboty . Każdy niech łapie wiadro tub konewkę i wodę nosić na pole . Jak zboża poprzysychają ,to będziecie krzyczeć że to moja wina , bo tak krakałem o suszy .

Panie Stasiu takiej nie posiadam , mam 3 inne i od teraz robię przerwę parę dni .
Awatar użytkownika
MekkaB

Post autor: MekkaB »

Witam
Powtórkę po Turbo zrobiłem Mustangiem (Sterane mi odradzili ?!?!, że niby przypali). Gwiazdnica już pożółkła, przytulja niby ma się rozłożyć troszkę później ale najważniejsze na zbożu nie widzę żadnych niekorzystnych zmian!
Zabieg wykonałem w piątek tj. 18 maja.
Teraz tylko wody z nieba bo jare wyglądają naprawdę ładnie.
pozdrawiam
andrzej-guzik

Post autor: andrzej-guzik »

arek pisze:ile zużywacie wody na opryskanie 1 ha fungicydami
200 litrów
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

Post autor: mytotoksyna1 »

300 litrów .
Z praktyki wnioskuję ,że aż takiego wielkiego znaczenia nie ma ilość wody.
od 200 do 350 jest super.
..ale jakość wody ma znaczenie -najlepsza ze stawu ,jeziora .
..jak ze studni -to powinna postać i nagrzać się w zbiorniku 1 dzień.
baraki

mietko75 pisze:Jeśli do niedzieli mocno nie popada , większość z Was będzie w żniwa leżeć pod przyczepą . Mój sąsiad przeklina ,bo ostatnio za prąd zapłacił 5,500 zł . Ma 15 h i dzielne chłodnie . Warzywa były bardzo tanie , to w tym roku zboża trochę zasiał i dziś tak patrzy że to zborze robi się coraz mniejsze, mimo że po warzywach . Dziś pokazały się pierwsze koła , ryze , mimo że o glebę dba jak mało kto .
Mietko w sobotę byłem na podkapaciu w okolicach przemyśla i tak jadąc przez lubelskie to po drodze widziałem świetnie rokujące zboża. A ta susza to chyba tylko u Ciebie bo np w mojej okolicy to wigoci aż natto. Dobrze że się zapogodziło bo na niższych polach już za mokro by było.
Bobo

Post autor: Bobo »

W lubleskim popadało nieźle więc tragedii nie ma, wschodów zbóż jarych dawno tak dobrych nie było..
andrzejrol

Post autor: andrzejrol »

MekkaB o przytulie sie nie martw padnie bez problemu mustang to sprawdzony srodek stosuje go kilka lat i nie zawodzi.
Pablo80

Post autor: Pablo80 »

U mnie zboża narazie ładne, troche mocznikiem mi się jedynie popaliło. Ale jak jeszcze pare dni nie popada to będzie nie ciekawie. Nie padalo u mnie za wiele. Na zachód odemnie o wiele więcej, a na wschód jeszcze mniej niż u mnie, więc i u mietka mogło nie padać, a dodatkowo ma lekkie ziemie więc napewno braki wilgoci już są i to nie małe.
arek

MEKKA tylko po mustangu obornik nie nadaje się pod rzepak
ziutek

Post autor: ziutek »

po jakim czasie opryskow na chwasty mozna podawac nawozy dolistnie
Awatar użytkownika
MekkaB

arek pisze:MEKKA tylko po mustangu obornik nie nadaje się pod rzepak
Witam
arek a troszkę jaśniej? Rozumiem, że słoma z zboża potraktowanego mustangiem i później przetworzona przy pomocy świnek na obornik nie nadaję się pod rzepak ?
Awatar użytkownika
MekkaB

Wiem, że to troszkę wcześnie aby o takie sprawy pytać ale wolę wcześniej wiedzieć. Przetrwało komuś z was pszenżyto i jęczmień ozimy. Chętnie kupię po żniwach troszkę do siewu? Rejon centralnej Wlkp spokojnie dojadę.
pozdrawiam
ROLAS 222

Post autor: ROLAS 222 »

mam 4 ha pszenzyta odmiana witon brana z centrali ale ile tego bedzie okaze sie po zniwach bo szalu nie ma licze na 2 moze2.5 tony z ha
marcin80wlkp

Post autor: marcin80wlkp »

A ja mam 2 ha ładnego grenado.Myslę że powinno nieźle sypnąć.Dostało wszystko czego potrzebowało z ochroną kłosa włącznie.Jest już wykłoszone.Mam wiele pytań od ludzi zainteresowanych kupnem, ale poczekajmy jak bedzie na przyczepie.Pozdrawiam
andrzejrol

Post autor: andrzejrol »

10 ha Dinaro jest super zanosi sie na 7-8 ton w tym tygodniu jeszcze dostanie Amistar na ochrone kłosa i liscia flagowego mam tez Gringo tez jest super.
read

Post autor: read »

mam w silosie wyczyszczone jęczmień zimowy odmiana Vanessa, jakby ktos chciał (odmiana ma grube ziarno i mało włókna wg badań firmy paszowej - i bez problemu dawałem go prosiakom jest smaczny)
Pablo80

Vanessa, ładna bardzo odmiana, wymarzła mi w tym roku. Ale w ubiegłym była super, tylko moją świnki zjadły.
zeus-1

Post autor: zeus-1 »

Jak wymarzła to raczej nie na nasz klimat niestety. Kto nam zagwarantuje że zimą z mrozem nie będziemy mieć powtórki z rozrywki
Michał100ha

Post autor: Michał100ha »

mytotoksyna1 pisze:300 litrów .
Z praktyki wnioskuję ,że aż takiego wielkiego znaczenia nie ma ilość wody.
od 200 do 350 jest super.
..ale jakość wody ma znaczenie -najlepsza ze stawu ,jeziora .
..jak ze studni -to powinna postać i nagrzać się w zbiorniku 1 dzień.
no właśnie, jak to jest z tą wodą ze studni, ja bezpośrednio leje do opryskiwacza i na pole, myślicie że taka woda zmniejsza skuteczność środków?
nemezis

Post autor: nemezis »

Awatar użytkownika
Muchozolali

Post autor: Muchozolali »

ile jest kłosów na mkadratowy
turbogrocho49

nie widac kłosów nic nie da sie stwierdzic, najlepiej jak juz beda klosy zmierzyc ile jest na metrze kłosów ile pieterek w kłosie, mtn sredni wziasc i masz na oko wyliczony plon, a z tym roznie jeszcze moze byc
arek

na moje oko lekko powyżej 4 ton
beniu33

Post autor: beniu33 »

Muchozolali pisze:
stan1069@o2.pl pisze:
beniu33 pisze:Pryskałem Tiltem w momencie kłoszenia i kłosy były puste -białe ,na 1 polu straty 30% , na 2 polu 40%. Nigdy już nie popełnię tego błędu.Inna odmiana jęczmienia pryskana w ten sam dzień ,też Tiltem , ale nie było kłosa i wszystko było ok.
Zgorzel podstawy żdzbła
pytanie zasadnicze czy na polu był stosowany chlortoluron
Był chlorotoluron, a czy to coœ komplikuje?
maciek*

Post autor: maciek* »

panowie nie dzielic skóry na niedzwiedziu !!!!!!
Adrian

Post autor: Adrian »

mi się wydaje ze około 5,5t/ha ale ciężko stwierdzić
nemezis

Muchozolali pisze:ile jest kłosów na mkadratowy
500-600 srednio 15 pieterek w kłosie
baraki

turbogrocho49 pisze:nie widac kłosów nic nie da sie stwierdzic, najlepiej jak juz beda klosy zmierzyc ile jest na metrze kłosów ile pieterek w kłosie, mtn sredni wziasc i masz na oko wyliczony plon, a z tym roznie jeszcze moze byc
Policzyłem ta metoda na życie hybrydowym i wyszło mi ponad 10t/ha :shock:
Awatar użytkownika
Muchozolali

Post autor: Muchozolali »

beniu33 pisze:
Muchozolali pisze:
stan1069@o2.pl pisze:Zgorzel podstawy żdzbła
pytanie zasadnicze czy na polu był stosowany chlortoluron
Był chlorotoluron, a czy to coœ komplikuje?
PRZYCZYNA TO WRAŻLIWOSC ODMIANY NA CHLOR TOLURON
TAK SAMO MIAŁEM JAK SIE PRYSKAŁO DIKURANEM
arek

Nemezis po żniwach nam powiesz kto miał racje
turbogrocho49

baraki pisze:
turbogrocho49 pisze:nie widac kłosów nic nie da sie stwierdzic, najlepiej jak juz beda klosy zmierzyc ile jest na metrze kłosów ile pieterek w kłosie, mtn sredni wziasc i masz na oko wyliczony plon, a z tym roznie jeszcze moze byc
Policzyłem ta metoda na życie hybrydowym i wyszło mi ponad 10t/ha :shock:
dopieszczone
Bobo

Post autor: Bobo »

Barki znajdź biedniejszy m2 to wyjdzie 2 tony;) a jak żytko się trzyma tak w ogóle??
PO-pulista

Post autor: PO-pulista »

marcin80wlkp pisze:A ja mam 2 ha ładnego grenado.Myslę że powinno nieźle sypnąć.Dostało wszystko czego potrzebowało z ochroną kłosa włącznie.Jest już wykłoszone.Mam wiele pytań od ludzi zainteresowanych kupnem, ale poczekajmy jak bedzie na przyczepie.Pozdrawiam
Ja też będę miał trochę grenada tylko że cudów z tego nie będzie i jak wyda 3t z ha to będzie max. Robi się susza od 2 tygodni nic nie padało więc i to może być nieosiągalne, ale co tam gorzej będzie z jarymi jak nie popada ,one bardziej są narażone na brak wody.
navaho13

Post autor: navaho13 »

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/099 ... 58bec.html
Jak się chwalić to się chwalić - pigmej.
nemezis

arek pisze:Nemezis po żniwach nam powiesz kto miał racje
Napisze ,ale niestety Maciek ma racje do zniw to jeszcze duzo wody upłynie a wsio zalezy od pogody.
mietko75

Jesteście wielkimi szczęśliwcami skoro 2 tygodnie temu u Was padało . U nas dobrego deszczu nie było jak po zasiewach . Zboża na glebach słabszych jak 3 klasa giną w oczach . Na tych glebach ziarna nie będzie w ogóle . Najlepsze jare mają 30 cm a na słabych glebach widać ziemie , dosłownie do kostek . Jak na razie tylko kukurydza napawa optymizmem . Wczoraj nie popadało nic i na dodatek dziś wieje jak czort .
Jest w tej chwili u mnie człowiek handlujący czarnym białkiem i podał mi aktualną cenę , na dziś 120 zł dobry towar .
Pablo80

U mnie też ani kropli, narazie zboża w czas posiane są ładne, ale długo jeszcze wytrzymają?
ODPOWIEDZ