FORUM
Ceny słomy
-
Bo pare lat wstecz nie było unii i nakazów ,że ileś tam % energi musi być z odnawialnych żródeł ,po kącikach i pustych chlewikach byłych Pgr powstały firmy które produkują brykiet z czego sie da ,słomy ,otrąb ,trocin itp .elektownie kupują bo muszą plan wykonać by nie płacić milionowych kar to one tak ceny wywindowały za pomocą nakazów unii a nie te pare byczków które mam czy sąsiad obok 

-
-
I tu nie mogę się z tym zgodzić gdyż produkcja energii odnawialnej to na razie marginalny procent zapotrzebowania na słomę. Przynajmniej tak wygląda w moim rejonie. Kiedyś jeszcze 20 lat temu rolnicy prowadzili gospodarkę zrównoważoną, a teraz jest to wolna amerykanka. Skąd można brać słomę jak prawie cały areał zasiewa się kukurydzą. Gdy to robiło 1 gospodarstwo na wiosce to było koko euro spoko, ale gdy takich można naliczyć 10 to już tak różowo im nie będzie. Zapotrzebowanie na słomę w moim rejonie już parę lat temu przewyższyło jej podaż a teraz doszły wymrożenia ozimin i susza, więc konieczny będzie transport słomy z coraz to większych odległości, a to niestety kosztuje nawet więcej niż ta słoma.wojce pisze:Bo pare lat wstecz nie było unii i nakazów ,że ileś tam % energi musi być z odnawialnych żródeł ,po kącikach i pustych chlewikach byłych Pgr powstały firmy które produkują brykiet z czego sie da ,słomy ,otrąb ,trocin itp .elektownie kupują bo muszą plan wykonać by nie płacić milionowych kar to one tak ceny wywindowały za pomocą nakazów unii a nie te pare byczków które mam czy sąsiad obok
-
-
-
Trochę się kolego pozmieniało , a mianowiciearek pisze:STAN nie sypie nic z nawozów i zobacz jak żyje nawet remont chaty potrafi zrobić i hydraulikowi solidnie zapłacić ze ma chłopak na parówkę z bułką
mój jęczmień wyczerpał resztki azotu i zaczął się zazółcać i tracić obsadę

więc stan podążył mu na ratunek i poczepał 200 kg.saletry na ha około 2 tygodnie temu zaraz w nocy na biedzaczka dosyć pokropiło
i z biedaczka zrobił się piękny łan
3 dni temu dostał siarczanu magnezu i falkonu + karate i czeka na kombajn .
rokowania odnośnie słomy bardzo dobre , ziarna dość dobre

Odnośnie hydraulika
nie interesuje mnie co je napisałem dlatego że jak się zarabia 400 na dniówke to stać na dobre żarełko
a jak się zarabia 100 zł na dnówke walnie ze 3 browary puści dymka to do domu nie ma z czy wrócić
a tam czekają rachuneczki i statystycznie jeszcze 3 bużki do nakarmienia .
sprzedam 20 belek słomy 120x120 ze skruszałym sznurkiem z pod wiaty możliwe ze niektóre mogą być podmoknięte
kontaktować się za półtora tygodnia
gmina Połajewo
604166715
jęczmień nie aktualne
pozostało trochę pszenicy ozimej 960zł+vat konsumpcyjnej
w dziale sprzedam wymieniam kilka rzeczy na sprzedaż wały pacard opony r42, pompa do beczkowozu
kontaktować się za półtora tygodnia
gmina Połajewo
604166715
jęczmień nie aktualne
pozostało trochę pszenicy ozimej 960zł+vat konsumpcyjnej
w dziale sprzedam wymieniam kilka rzeczy na sprzedaż wały pacard opony r42, pompa do beczkowozu
Ostatnio zmieniony sobota 23 cze 2012, 21:18 przez PCT POB, łącznie zmieniany 5 razy.
kupię 400 kostek słomy za 2 tygodnie ze starych zapasów
z okolicy powiatu czarnkowsko-trzcianeckiego
ale na dziś chciałbym wiedzieć czy ktoś z tu obecnych ma zamiar wytrzebić gryzonie przed sezonem
i mi sprzedać taka ilość
mam 20 bele słomy pod pieczarki szukam dobrego kupca
604166715
Stan nic z tych rzeczy, a u innych to różnie może być.
z okolicy powiatu czarnkowsko-trzcianeckiego
ale na dziś chciałbym wiedzieć czy ktoś z tu obecnych ma zamiar wytrzebić gryzonie przed sezonem

mam 20 bele słomy pod pieczarki szukam dobrego kupca
604166715
Stan nic z tych rzeczy, a u innych to różnie może być.
Ostatnio zmieniony środa 11 lip 2012, 08:08 przez PCT POB, łącznie zmieniany 2 razy.
-
-
- Muchozolali
-
-
ja mam na zbyciu 13ha słomy po żniwach jakby ktoś chciał
7ha jęczmienia i 6ha mieszanki jęczmień-peluszka> oczywiście na pokosie
jakby ktoś był zdecydowany to 400zł za 1ha <jeden działka więc całość wchodzi w grę>
inaczej opuszczam sieczkarnię <nie zależy mi ale mogę "poratować">
jestem pewny że balot wyjdzie taniej niż kupić w balocie>
jakby policzyć to 3,5t saletry można za to kupić
7ha jęczmienia i 6ha mieszanki jęczmień-peluszka> oczywiście na pokosie
jakby ktoś był zdecydowany to 400zł za 1ha <jeden działka więc całość wchodzi w grę>
inaczej opuszczam sieczkarnię <nie zależy mi ale mogę "poratować">
jestem pewny że balot wyjdzie taniej niż kupić w balocie>
jakby policzyć to 3,5t saletry można za to kupić
mogę zaoferować słome 2012 rolka 120x120 60zł z wiaty (jeżeli z pola lub z dowozem mozliwość uzg.)
jęczmienna pszenżytnia i pszenna
gmina Połajewo i gmina Czarnków
jakby ktoś nie chciał daleko jeździć i chce dobry towar
604166715
ps. http://www.uslugirolne.pl/
jęczmienna pszenżytnia i pszenna
gmina Połajewo i gmina Czarnków
jakby ktoś nie chciał daleko jeździć i chce dobry towar
604166715
ps. http://www.uslugirolne.pl/
-
A z 1.5ha
Gościu w tamtym roku dal mi w dzierżawę, mówił, żebym uprawiał, że przez kilka lat mam pewne. a w tym roku sprzedał komu innemu. Klasa ziemi to VI. Może i bym to kupił, już nawet miałem zaklepane to z nim, ale gość jeździł jeszcze do innych i mówił, że ja tyle daje, to tamci przebijali i na drogi dzień znów był u mnie, że cena wyższa już. I tak przez kilka dni codziennie o kilka tysięcy do góry. Więc dałem sobie spokój. Dobrze, że nie zainwestowałem w pierwszym roku w to pole, bo bym dal ciała.