FORUM
Uprawa zboz
Skoro ma byc jeszcze ładniejsza to solidna dawka odzywki plus cos z magnezu ,a saletry tyle to juz pewnie nie wykorzysta ale kiele 120 kilo powinno starczyc ,a z uwagi na jakosc naszych nawozów to tak najlepiej tuz przed wykłoszeniem.arek pisze:mam ładną pszenice jara i chciałem aby była jeszcze ładniejsza czy jest sens jeszcze posypania saletrą w dawce 200 kg na ha czy trochę poczekać aż będzie kłos
A tak w ogóle , to jest co pryskać ? . Moje deszczownie pracują non stop i u mnie byłoby co pryskać , tylko robali nie ma . Wszędzie do okoła zboża z dnia na dzień są coraz mniejsze , tylko ja i mój sąsiad nawadniamy , tylko że on ma 2h zboża a ja kilkadziesiąt . Wody mi wystarcza , tylko snu zaczyna brakować .
Jak czytam to forum , to mi się wydaje że Wy żyjecie na innej planecie . Na agro foto w temacie susza 2012 90 % użytkowników żyje na tej samej planecie co i ja i widzą że żniw chyba nie będzie wcale !!!
Wy macie jakiś inny świat i tak patrzę że ja do niego zaczynam nie pasować .
Jak czytam to forum , to mi się wydaje że Wy żyjecie na innej planecie . Na agro foto w temacie susza 2012 90 % użytkowników żyje na tej samej planecie co i ja i widzą że żniw chyba nie będzie wcale !!!
Wy macie jakiś inny świat i tak patrzę że ja do niego zaczynam nie pasować .
-
Ja mam dane, że lepiej w okresie kwitnienia nic nie robić nawet nawozić dolistnie prawdopodobnie pyłek jest wrażliwy i można go uśmiercić.Don pisze:robicie zabiegi w pszenżycie gdy kwitnie?
Bo trzeba by zwalczyć skrzypionke a o ile w pszenicy nawet zalecaja w tym czasie robic zabieg na fuzarioze to w pszenzycie boję sie ze mogę zaszkodzic
Istnieje ryzyko przestrzelenia ale dla przykładu przyjmujšc jakš plagę skrzypionki tez mozna pozegnac sie z ziarnem.Teoretycznie powinna juz z pszenżyta znikac [twardy stary lisc] ale w tym roku robactwo każdego rodzaju to jakies apogeum.W ubiegłym roku spózniłem sie z grzybówkš [juz kwitło] wystraszyłem sie i przzeleciałem tylko dwa szerokosci opryskiwacza -nie zaszkodziło mu
-
-
Masz racje andrzej, skrzypionkę załatwi byle co, nawet popłuczyny z opryskiwacza a bi 58 to nieporozumienie. To bardzo toksyczny pestycyd także dla wykonującego oprysk a przede wszystkim dla pszczół gdyz dziła systemicznie przez długi czas i tutaj nic nieda wykonywanie zabiegu wczesnym rankiem czy wieczowrem. Miejmy tez na uwadze te pożyteczne owady których ponoc coraz miej.
moze mam inna ta skrzypionke bo fastac jej nie rusza bi 58 wyszedl mi 20 zl na haandrzejrol pisze:na skrzypionke najlepsze sa srodki z grupy perytroidów np. Fastac lub podobne koszt 10 zł na ha działa rewelacyjnie szczegulnie w takich temperaturach jak teraz panuja do 25 stopni Bi 58 nie jest tak skuteczny jesli chodzi o skrzypionke i kosztuje.
A jak wygląda sytuacja z mszycami, u mnie dosłownie plaga w jarych, szczególnie pszenica i jęczmień. Problem w tym, że mszyce siedzą nisko i tam gdzie jeszcze zboża nie usychają nie ma praktycznie szans na dotarcie cieczy roboczej do szkodnika.
Pryskac czy czekac aż mszyca wyjdzie wyżej
chyba, że z braku deszczu wszystko uschnie, wtedy problem rozwiążę się sam 
Pryskac czy czekac aż mszyca wyjdzie wyżej

-
-
-
U mnie całkiem ,całkiem popadało a u siostry 15 km dalej mało co . Byłem niedawno i mało gdzie kałużka , pod kapuchą na wieczór prawie sucho . Na słabych glebach zboża tak przyschły , że już nie odbiją i z kosy na kombajnie uciekną .U nas w kraju to jeszcze mamy raj na ziemi , bo na zachodzie Europy to temperatury po 35 stopni . Franka szwagier jeżdzi tirami i mówił że we Francji , Hiszpanii , to na polach prawdziwe pustynie .
jeden deszcz w nocy 2 dni temu 10l/m2 potrzeba więcej, jare schło od dołu
poletka pszenżyta super pokrzewiło się ładnie i pszenica też, zimowe jest zimowe jak dzień do nocy (mimo mrozów nie zamierzam siać jarych !!! na wielkopolskiej pustyni
na dziś to piękne jest http://img52.imageshack.us/img52/2991/p1030882q.jpg
to jest pszenica Finezja w wolnej chwili zabiorę aparat i zrobię fotkę
poletka pszenżyta super pokrzewiło się ładnie i pszenica też, zimowe jest zimowe jak dzień do nocy (mimo mrozów nie zamierzam siać jarych !!! na wielkopolskiej pustyni
U mnie podobna sytuacja .Tydzień temu pryskałem na skrzypionkę i wydawałoby się , że powinno to przeciwdziałać na mszycę ,ale Fastac jednak jest rodkiem powierzchownym-kontaktowym.Chyba będzie trzeba zastosować jaki rodek układowy,bo inaczej nie poradzimy sobie z tš mszycš!. Z tego co pamiętam ,to Bi58 działa układowo tylko nie kojarzę ,czy bierze mszycęjarekw pisze:A jak wygląda sytuacja z mszycami, u mnie dosłownie plaga w jarych, szczególnie pszenica i jęczmień. Problem w tym, że mszyce siedzą nisko i tam gdzie jeszcze zboża nie usychają nie ma praktycznie szans na dotarcie cieczy roboczej do szkodnika.
Pryskac czy czekac aż mszyca wyjdzie wyżejchyba, że z braku deszczu wszystko uschnie, wtedy problem rozwiążę się sam

-
Poważni producenci zboża w okolicy już od kilku lat nie sieją jarych zbóż. Ten rok wyjątkowo po wymarznięciach trochę przesiali pszenicą jarą, ale jak ją widzę to dobrego plonu już z niej nie będzie. Reszta przesiewów poszła pod kukurydzę która na razie jest super.read pisze:jeden deszcz w nocy 2 dni temu 10l/m2 potrzeba więcej, jare schło od dołu
http://www.wrp.pl/Indhold/sider/show_ar ... px?id=8508 Tu poczytaj sobie
-